Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

«Βουτιά» 72% στο μερίδιο των μονάδων αερίου προβλέπει το ΕΣΕΚ

energypress.gr

«Βουτιά» 72% στο μερίδιο των μονάδων αερίου προβλέπει το ΕΣΕΚ – Μη βιώσιμοι οικονομικά οι σταθμοί σύμφωνα με την αγορά – Απαραίτητος ο Μηχανισμός Διαθεσιμότητας Ισχύος

Στους υπολογισμούς που είχαν παρουσιαστεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής για το νέο ΕΣΕΚ, η οποία όπως είχε γράψει το energypress διεξήχθη στις αρχές Μαΐου, έχουν οριστικοποιηθεί οι βασικοί ενεργειακοί στόχοι που θα προβλέπει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο. Αυτό προκύπτει από τη σταχυολόγηση των κυρίων παραμέτρων του ενεργειακού «οδικού χάρτη» της χώρας μας για το 2030, την οποία έκανε χθες ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων στο ΥΠΕΝ, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, μιλώντας στο συνέδριο «Energyear Greece». 

Είναι ενδεικτικό ότι, όπως ανέφερε ο κ. Αϊβαλιώτης, το 2030 οι μονάδες φυσικού αερίου θα αθροίζουν συνολική ισχύ 8  Γιγαβάτ. Ωστόσο, η «επέλαση» των ΑΠΕ αναπόφευκτα θα περιορίσει τη συμμετοχή τους. Έτσι, το μερίδιο του αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή πρόκειται να μειωθεί κατά 72% σε σχέση με το 2022, υποχωρώντας στις 5,4 Τεραβατώρες το 2030, από τις 19 Τεραβατώρες που ήταν πριν από μία διετία.

 


Σχολιάζοντας τα παραπάνω νούμερα, κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι «χτυπάνε καμπανάκι» για το ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα ο Μηχανισμός Διαθέσιμης Ισχύος. Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, από τον επιμερισμό των 5,4 Τεραβατώρων στον «στόλο» των μονάδων αερίου που θα λειτουργούν στο τέλος της 10ετίας -ήτοι 8 Γιγαβάτ- προκύπτει πως το load factor για κάθε σταθμό δεν ξεπερνά το 8-10% κατά μέσο όρο. 

Τέτοια επίπεδα συντελεστών φορτίου προεξοφλούν ότι στο σύνολό τους οι μονάδες δεν θα είναι βιώσιμες οικονομικά. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, θα είναι απαραίτητες για την ασφάλεια εφοδιασμού, καλύπτοντας τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία δεν θα επαρκεί η (στοχαστική) παραγωγή των ΑΠΕ. 

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη της αγοράς, αν και οι προβλέψεις του ΕΣΕΚ καταδεικνύουν ότι οι σταθμοί αερίου δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμοι το 2030, στην πραγματικότητα τα οικονομικά δεδομένα της λειτουργίας τους πρόκειται να γυρίσουν σε «αρνητικό πρόσημο» αρκετά χρόνια νωρίτερα. Εκτιμάται πως αυτό θα συμβεί ήδη από το 2026 – με δεδομένο, εξάλλου, ότι στον περίπου ενάμιση χρόνο που θα μεσολαβήσει, πρόκειται να προστεθούν νέες μονάδες ΑΠΕ τουλάχιστον 1,5 Γιγαβάτ στο εγχώριο σύστημα, περιορίζοντας έτσι περαιτέρω τις ώρες λειτουργίας τους.  

Για αυτό τον λόγο, όπως προσθέτουν, ο Μηχανισμός Διαθεσιμότητας Ισχύος θα πρέπει να είναι έτοιμος να τεθεί σε εφαρμογή από το τέλος του 2025. Κάτι που, με τη σειρά του, σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία προετοιμασίας του – σε πρώτη φάση, με την ολοκλήρωση από τον ΑΔΜΗΕ της Μελέτης Επάρκειας Ισχύος, ώστε να ακολουθήσει η σύνταξη της Μελέτης Επάρκειας Πόρων. 

Όσον αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ, στη χθεσινή ομιλία του ο κ. Αϊβαλιώτης, σημείωσε πως  η διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή θα ενισχυθεί στο 87% το 2030 - στο ίδιο μήκος κύματος με την παρουσίαση του περασμένου Μαΐου. Για την επίτευξη αυτού του ποσοστού, θα πρέπει έως το τέλος της 10ετίας να βρίσκονται σε λειτουργία έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 27 Γιγαβάτ, από τα οποία 13 Γιγαβάτ θα είναι φωτοβολταϊκά, 9 Γιγαβάτ χερσαία αιολικά, 1,95 Γιγαβάτ υπεράκτια αιολικά και 3,1 Γιγαβάτ υδροηλεκτρικά. Επίσης, προβλέπεται πως θα βρίσκονται σε λειτουργία υδροηλεκτρικά συνολικής ισχύος 3,1 GW. 

Από την άλλη πλευρά, η διείσδυση των ΑΠΕ ειδικά για θέρμανση και ψύξη θα αυξηθεί στο 53%, τη στιγμή που το προηγούμενο draft προέβλεπε 46%. Στον αντίποδα, θα μειωθεί στο 26% η διείσδυση των ΑΠΕ στον τομέα των μεταφορών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, μία από τις διαφορές -σε σχέση με την παρουσίαση στη συνεδρίαση της Επιτροπής- αφορά την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου. Ο στόχος για το 2030 θα αυξηθεί ξανά, από τα επίπεδα της 1 TWh που προβλεπόταν στην παρουσίαση. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι το κείμενο να οριστικοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε να τεθεί σε διαβούλευση, πριν υποβληθεί στην Κομισιόν στα τέλη Ιουνίου.