Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Με την καταστατική μειοψηφία στη ΔΕΗ η κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει δημόσια ενεργειακή πολιτική

 

Παρασύρης: Με την καταστατική μειοψηφία στη ΔΕΗ η κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει δημόσια ενεργειακή πολιτική

Στην Αρκαδία βρέθηκε για περιοδεία κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, το οποίο επισκέφθηκε Μεγαλόπολη, Γορτυνία και Τρίπολη. Είχε συζητήσεις με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, των εργαζόμενων του ΑΗΣ, στη Μεγαλόπολη, αλλά και με τους ανθρώπους των παραγωγικών κλάδων και στις τρεις περιοχές.

Το κλιμάκιο αποτελούσαν οι Φραγκίσκος Παρασύρης (βουλευτής Ηρακλείου), Παναγιώτης Δημόπουλος (γραμματέας του τομέα περιβάλλοντος), Γιάννης Πάζιος και Νίκος Χατζάρας.

Στην Τρίπολη και στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία του κόμματος, παρευρέθηκε και ο Δημήτρης Κουτσούλης, περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Κοντά στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, βρέθηκε ο Κώστας Παπαγεωργίου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αρκαδίας, Κώστας Χρονόπουλος και ο γραμματέας αυτής, Παναγιώτης Αποστολόπουλος.

Ο βουλευτής Ηρακλείου, Φραγκίσκος Παρασύρης, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: “Η μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή δεν πάει ομαλά. Είναι δυσοίωνα τα πράγματα. Έχει μείνει πίσω η Μεγαλόπολη. Δεν φαίνεται να υπάρχει σχέδιο, όπως το ζητά η τοπική ζωή. Εμείς, το λέγαμε και το αναδεικνύαμε αυτό. Περιμένουμε να δούμε και την απάντηση του Υπουργού στην ερώτηση που έχουμε κάνει για την παράταση ζωής της 4ης μονάδας και των ορυχείων.Τί θα γίνει με την αποκατάσταση των εδαφών; Υπάρχει πλάνο ανάπτυξης; Στη Γορτυνία, υπάρχει θέμα δημογραφικής γήρανσης και δημογραφικής κατάρρευσης. Ο εκεί δήμος έχει διαρθρωτικά προβλήματα. Πρέπει να συνδεθεί ο πρωτογενής τομέας με το τουριστικό προϊόν στην περιοχή αυτή. Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, έχουμε δικαίωμα και ευθύνη να αναδεικνύουμε τα ζητήματα, με δομημένο λόγο, να καταθέτουμε τροπολογίες. Το ΠΑΣΟΚ, σήμερα, είναι πιο ορατό, πιο δυνατό“.

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ Τρίπολης, για το τί προτείνει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, πάνω στο θέμα της ΔΕΗ και της ενέργειας, ο βουλευτής Ηρακλείου, τόνισε τα εξής: “Η ΔΕΗ πρέπει να είναι ένα όργανο στην φαρέτρα της κυβέρνησης. Πρέπει να ασκεί ενεργειακή πολιτική, κυρίως σ’ ό,τι αφορά την τιμή, την φθηνή ενέργεια για τον καταναλωτή. Μέσα απ’ την καταστατική μειοψηφία, η κυβέρνηση, έχει τα εργαλεία, ώστε να μπορέσει η ΔΕΗ να πρωτοπορεί σε μία σειρά τομέων. Για τη Μεγαλόπολη, το δημόσιο πρέπει να παρέμβει, ώστε να ευνοηθεί η τοπική κοινωνία, στο θέμα της φθηνής ενέργειας. Η Ν.Δ. έχει άλλη αντίληψη. Αντιμετωπίζει τη ΔΕΗ, ως έναν ιδιωτικό φορέα επενδύσεων. Έχουμε αφήσει στο έλεος τον καταναλωτή, να διαλέγει τιμολόγιο, ανάλογα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής. Αυτό δεν γίνεται αλλού στην Ευρώπη. Εμείς, λέμε, να γίνει προσπάθεια, ώστε οι Έλληνες πολίτες, να κατευθυνθούν σε σταθερά τιμολόγια και όχι στα πολύχρωμα. Εδώ, πρωτοπόρος θα έπρεπε να είναι η ΔΕΗ, που θα έπρεπε να προσφέρει προσιτά, φθηνά και σταθερά τιμολόγια. Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει άλλη οπτική για το πώς λειτουργεί η αγορά. Η απολιγνιτοποίηση, όπως έγινε, δεν ήταν τυχαία. Το 2019, υπήρχε ένα δόγμα στη Ν.Δ., ότι παρέλαβε χρεοκοπημένη ΔΕΗ. Τότε, στο Λονδίνο, έφτιαξαν δύο ομολογιακά δάνεια. Τα πήραν, με ρήτρα να γίνει η απολιγνιτοποίηση το 2026, κατά 85 %. Αυτό ήταν το έναυσμα για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση. Την ίδια στιγμή δεν υπήρξε ο σχεδιασμός για τη δίκαιη μετάβαση των περιοχών που επλήγησαν. Η ΔΕΗ είναι βραχίονας για την άσκηση δημόσιας πολιτικής στην ενέργεια, που όμως δεν αξιοποιείται απ’ την κυβέρνηση η καταστατική μειοψηφία”.

Ο Παναγιώτης Δημόπουλος, στάθηκε στο θέμα της Μεγαλόπολης. “Δεν συμβαίνει σήμερα σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης εκεί. Είναι μόνο μία βίαιη αλλαγή ζωής. Αυτό συμβαίνει εκεί. Τίποτα δεν τηρείται απ’ τα όσα προβλέπει το λεγόμενο master plan. Αλλά και στη Γορτυνία. Χωρίς χωροθέτηση, χωρίς σχέδιο, χωρίς αναλογικότητα, πάμε σε επενδύσεις ΑΠΕ. Χρειάζεται ισορροπία. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που είναι;” σημείωσε.

Η περιοδεία έγινε στο πλαίσιο της δράσης ” ΠΑΣΟΚ – Παντού ”.