Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024

Η ΔΕΗ βάζει στην πρίζα data centers – Τα σχέδια για την Δυτική Μακεδονία

 



ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΧΤΣΙΡΑΣ - www.energymag.gr

Εποχή… data centers ξεπροβάλλει για την ΔΕΗ με την Δυτική Μακεδονία (περιοχή που τρέχουν επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ) να κατέχει περίοπτη θέση στους σχεδιασμούς του ομίλου.

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε συζητήσεις με τεχνολογικό κολοσσό για τη δημιουργία ενός mega data center (μεγαλύτερου από αυτό των Σπάτων) στα πρώην λιγνιτωρυχεία στην Δυτική Μακεδονία. Η περιοχή παρουσιάζει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα δίνοντας την δυνατότητα στη ΔΕΗ να κάνει το επόμενο βήμα στον νευραλγικό χώρο, σε περίοδο ψηφιακής μετάβασης, των data centers.

Πρώτος σημαντικός λόγος που καθιστά ιδανική τοποθεσία τη Δυτική Μακεδονία για τέτοιες επενδύσεις είναι το πολυάριθμο διαθέσιμο εργατικό δυναμικό που έχασε την εργασία του λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης.

Επιπλέον η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται πολύ κοντά με φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα που αναπτύσσονται στην περιοχή. Ως γνωστόν, τα data centes καταβροχθίζουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας, γεγονός που δίνει επιπρόσθετο αβαντάζ στην Δυτική Μακεδονία.

Τέλος, η περιοχή των πρώην λιγνιτικών πεδίων ανήκει στη ΔΕΗ, γεγονός που λύνει τα ζητήματα περί διαθεσιμότητας εκτάσεων με τις διαδικασίες να επιταχύνονται.

Οικοσύστημα data centers

Το αξιόλογο εργατικό δυναμικό και η ύπαρξη των κατάλληλων ενεργειακών υποδομών δίνουν την ευχέρεια στην επιχείρηση για δραστικό περιορισμό του κόστους. Τα μεγάλα φωτοβολταϊκά της επιχείρησης θα καλύπτουν τις τεράστιες ανάγκες σε φθηνή ενέργεια που θα απαιτεί η συγκεκριμένη επένδυση για την εγκατάσταση και τον κλιματισμό (cooling) των servers. Όσο για τη μεταφορά των δεδομένων, θα συμβάλει το δίκτυο οπτικών ινών Fiber-to-the-home που τρέχει ήδη ο όμιλος.

Με δεδομένο πως η ανάπτυξη υποδομών τεχνητής νοημοσύνης και τηλεπικοινωνίων βρίσκεται στον πυρήνα επικαιροποιημένου business plan της ΔΕΗ τόσο για την εξυπηρέτηση των δικών της αναγκών και πελατών όσο και για την παροχή υπηρεσιών σε τρίτους, η επιχείρηση φλερτάρει… με ένταση τα data centers, με απώτερο στόχο να χτίσει ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά οικοσυστήματα στη ΝΑ Ευρώπη, απευθυνόμενο μεταξύ άλλων σε νοσοκομεία, τράπεζες, πανεπιστήμια, ενεργειακούς ομίλους και στον χώρο των μεταφορών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εφόσον αναπτυχθεί το data center της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία θα έρθει να προστεθεί στα data centers που αναπτύσσουν ήδη στην Ελλάδα οι Data4, Microsoft, Google, Digital Realty και Amazon Web.

Η κομβική θέση της Ελλάδας μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής την καθιστά ιδανικό προορισμό για διεθνή έργα ψηφιακής συνδεσιμότητας. Υπενθυμίζεται πως χθες έγινε γνωστό πως η ΔΕΗ και ο αραβικός κολοσσός της Damac ενώνουν τις δυνάμεις τους για την κατασκευή data center στα Σπάτα. Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει επένδυση 150 εκατ. ευρώ για υποδομή ισχύος 12,5 MW, με την προοπτική επέκτασης στα 25 MW.

Το έργο βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού και της αδειοδότησης, ενώ η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025. Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης προβλέπεται εντός δύο ετών, με στόχο την υποστήριξη της αυξανόμενης ζήτησης για cloud υποδομές, ψηφιακό μετασχηματισμό και λύσεις αποθήκευσης δεδομένων.

H ΔΕΗ είχε συνάψει συμφωνία με την εμιρατινή Damac ενώ πρόσφατα συστάθηκε στο ΓΕΜΗ η κοινή εταιρεία Data in Scale, που θα αναλάβει την ανάπτυξη του project. Η εταιρεία διαθέτει 4 εκατ. ευρώ αρχικό μετοχικό κεφάλαιο και ανήκει κατά 55% στη CAIO Holding Company Limited, εταιρεία συμφερόντων της Damac με έδρα στο Λονδίνο και κατά 45% στην ελληνική επιχείρηση.

Η σημασία των data centers στην ψηφιακή εποχή

Σε έναν κόσμο ψηφιακής διασύνδεσης των πάντων όπου το cloud computing αποτελεί προτεραιότητα των επιχειρήσεων, η ζήτηση για data centers ήταν ήδη αυξημένη. Ωστόσο, τα δεδομένα ανατράπηκαν όταν ήρθε στο προσκήνιο η τεχνητή νοημοσύνη καθιστώντας ακόμη πιο κρίσιμη την ικανότητα των data centers να επεξεργάζονται δισεκατομμύρια δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Σημειώνεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) αξιοποιεί τη υπολογιστική ισχύ των data centers για να αναλύει, ερμηνεύει και να προβλέπει τάσεις, βελτιστοποιώντας τη διαχείριση των πόρων και βελτιώνοντας τις βασικές υπηρεσίες που προσφέρονται. Καθίσταται σαφές πως όταν κάθε απόφαση βασίζεται στα δεδομένα, η υποδομή των data centers που υποστηρίζεται από την ΑΙ αποτελεί τα θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται η βιώσιμη ψηφιακή ανάπτυξη.

Τα data centers είναι οι εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία του cloud, αυτό που στα ελληνικά έχει μεταφραστεί υπολογιστικό νέφος.

Επί του πρακτέου και με απλά λόγια, η τεχνολογία αυτή εξυπηρετεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που αντί να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους στον υπολογιστή τους ή σε κάποιον server, θα χρησιμοποιούν την εφαρμογή του cloud, η οποία υποστηρίζεται και λειτουργεί χάρη στα data centers. Eίναι ιδιαίτερα κρίσιμο για μία χώρα την περίοδο που η ψηφιοποίηση… των πάντων καθίσταται πραγματικότητα να διαθέτει στο έδαφός της data center.

Μέχρι τώρα τα δεδομένα του cloud που προέρχονταν από την Ελλάδα κατέληγαν σε χώρες όπως ή Ολλανδία ή η Ιρλανδία. Πλέον θα αποθηκεύονται στα data centers που θα δημιουργηθούν στη χώρα μας. Η εξέλιξη αυτή έχει αρκετά πλεονεκτήματα, με κυριότερα τα εξής δύο: Αυξάνεται ο βαθμός ασφάλειας ενώ η αύξηση της ταχύτητας μετάδοσης των δεδομένων επιτρέπει την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών εφαρμογών και την αύξηση της παραγωγικότητας συνολικά για την ελληνική οικονομία.

Κάθε 1 ευρώ επιστρέφει 4,38 ευρώ

Bάσει παλαιότερης έρευνας της ΙDG Research Services, κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε data centers επιστρέφει 4,38 ευρώ στην οικονομία ενώ κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε κέντρα υποδομών αποφέρει 1,41 ευρώ στην οικονομία.

Τα οφέλη αυτά διαχέονται σε μεγαλύτερη κλίμακα στο σύνολο της οικονομίας της χώρας:

  1. Οι ψηφιακές υποδομές δημιουργούν συνθήκες σταθερής ανάπτυξης.
  2. Τα data centers δημιουργούν θέσεις υψηλής εξειδίκευσης και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
  3. Η ύπαρξη ψηφιακών υποδομών προσελκύει επενδύσεις από εταιρείες τεχνολογίας.