Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Στα 350 εκατ. ευρώ το χρόνο υπολογίζεται το ποσό που θα κληθούν να «επιστρέψουν» οι προμηθευτές ρεύματος στον Ε.Λ.ΑΠΕ


Μια σημαντική παράμετρο του κόστους τους, την οποία πρέπει προφανώς να λάβουν σοβαρά υπόψη, θα αποτελεί για τους προμηθευτές ρεύματος - και κυρίως για τη ΔΕΗ που παραμένει ο δεσπόζων παίχτης- η επιβάρυνση που θα έχουν από την αλλαγή της χρηματοδότησης του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ που έχει περιλάβει στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η επιβάρυνση αυτή θα είναι συνολικά, για όλους τους προμηθευτές, περί τα 170 εκατ. ευρώ το 2016 για να φτάσει τα 350 εκατ. ευρώ το 2018.
Τα ποσά αυτά προκύπτουν από τη μελέτη που έκανε το ΑΠΘ για λογαριασμό της ΡΑΕ και υπολογίζονται με βάση τη μείωση που έχει η Οριακή Τιμή Συστήματος εξαιτίας της εισόδου των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα. Η μελέτη φέρεται να
ανεβάζει περίπου στα 6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τη μείωση της ΟΤΣ λόγω της εισόδου των ΑΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι σε ετήσια βάση, η διαφορά ανάμεσα στην αξία του ρεύματος στη χονδρική εάν δεν έμπαιναν οι ΑΠΕ και στην αξία του ρεύματος όπως διαμορφώνεται από τη μείωση της ΟΤΣ λόγω της εισόδου των ΑΠΕ, φτάνει τα επίπεδα των 350 εκατ. ευρώ.
Στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, ορίζεται μια σταδιακή «επιστροφή» των 350 εκατ. ευρώ από τους προμηθευτές προς τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Συγκεκριμένα για το 2016 θα «επιστραφεί» το 50% του εξοικονομούμενου ποσού, το 2017 το 75% και το 2018 το 100%.
Ειδικά για τη ΔΕΗ το νέο σύστημα αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στα οικονομικά της, καθώς θα υποχρεωθεί να «επιστρέψει» στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ για το 2016 πάνω από 150 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι διατηρεί ποσοστά πάνω από 90% της λιανικής του ρεύματος.
Όπως έχει γράψει το energypress, με το νομοσχέδιο για το νέο μοντέλο στήριξης των ΑΠΕ στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε., το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επέλεξε να δώσει ταυτόχρονα λύση και για το φλέγον ζήτημα της κάλυψης των ελλειμμάτων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ. Η λύση αυτή εξασφαλίζει ότι θα μηδενιστούν τα ελλείμματα του Ειδικού Λογαριασμού χωρίς να υπάρξει αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές.
Ως γνωστόν, με βάση το υφιστάμενο σύστημα, το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί το «εργαλείο» για να καλυφθούν τα ελλείμματα του Ειδικού Λογαριασμού. Όταν ο ΛΑΓΗΕ προβλέπει ελλείμματα, θα πρέπει η ΡΑΕ να αποφασίζει αναπροσαρμογή προς τα πάνω του Τέλους, ώστε να ισοσκελίζονται. Με τα συγκεκριμένα μέτρα που προβλέπονται στο Νομοσχέδιο, η ΡΑΕ θα μπορεί να κρατήσει σταθερό το ΕΤΜΕΑΡ.
Το βασικό μέτρο είναι ότι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα κληθούν να «επιστρέψουν» μέρος των κερδών που τους εξασφάλισε η μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος, μείωση που αποτελεί και το βασικό παράγοντα της εκ νέου εκτόξευσης των προβλέψεων του ΛΑΓΗΕ για τα ελλείμματα του Ειδικού Λογαριασμού.
Είναι γνωστό ότι η μεγάλη πτώση της Οριακής Τιμής Συστήματος, παρότι σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην είσοδο των ΑΠΕ στο σύστημα, αυξάνει τις ανάγκες του Ειδικού Λογαριασμού και συνεπώς, με βάση το σημερινό μοντέλο, αυξάνει την «απόσταση» που πρέπει να καλύψει το ΕΤΜΕΑΡ. Την ίδια στιγμή όμως η μείωση της Οριακής Τιμής αυξάνει κατά πολύ τα περιθώρια κέρδους των προμηθευτών ρεύματος, αφού αποτελεί την χονδρεμπορική τιμή με την οποία αγοράζουν το ρεύμα. Η λογική με την οποία προσεγγίζει το ζήτημα το νομοσχέδιο είναι, αντί να πληρώνει το ΕΤΜΕΑΡ (δηλαδή οι καταναλωτές) τη μείωση της Οριακής Τιμής, να την πληρώνουν οι προμηθευτές που ωφελούνται από αυτήν.
Συγκεκριμένα θα υπάρξει ένα καινούργιο έσοδο του Ειδικού Λογαριασμού το οποίο θα πληρώνουν οι εταιρείες προμήθειας. Το έσοδο αυτό θα αντιστοιχεί στο μέρος εκείνο από την πτώση της Οριακής Τιμής Συστήματος που οφείλεται στη διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα. Όπως αναφέραμε, μετά τη μελέτη του ΑΠΘ, οι υπολογισμοί οδηγούν σε ετήσιο ποσό περί τα 350 εκατ. ευρώ.
Η εφαρμογή της μεθοδολογίας (50% τον πρώτο χρόνο, 70% το δεύτερο και 100% τον τρίτο) εκτιμάται ότι θα επιφέρει ένα «ισορροπημένο» νέο κόστος για τους προμηθευτές, τέτοιο που μπορούν να το απορροφήσουν χωρίς να μετακυλιστεί  στα τιμολόγια του ρεύματος και από την άλλη δεν θα «κλείσει» η αγορά αλλά θα παραμείνει με μια δυναμική που να επιτρέπει την περαιτέρω απόκτηση μεριδίων από τους ιδιώτες.

Αρχειοθήκη ιστολογίου