Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

16ο Γενικό Συμβούλιο του Σπάρτακου: Τι συζητήθηκε - τι αποφασίστηκε


Ολοκληρώθηκε το 16ο Γενικό Συμβούλιο του Σπάρτακου, οι εργασίες του οποίου έλαβαν χώρα χθες στην Κοζάνη. 
Κρίσιμο είναι το μέλλον της ΔΕΗ, στο φόντο και των πρόσφατων εξελίξεων, σύμφωνα με τα όσα διαπίστωσαν κατά τη συζήτηση οι μετέχοντες. Κομβικής σημασίας ζήτημα, στο οποίο το σωματείο θα επικεντρώσει την προσοχή και τους αγώνες του το επόμενο διάστημα, είναι η απρόσκοπτη συνέχιση των έργων στην «Πτολεμαΐδα V», καθώς και η υλοποίηση του σχεδιασμού σε σχέση με τη 2η μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτης, ιδίως μετά και την υπογραφή του μνημονίου ΔΕΗ-CMEC. Ο Σπάρτακος επισημαίνει για μια ακόμα φορά ότι ο
βασικός άξονας της δράσης του απορρέει από την ανάλυσή του, σύμφωνα με την οποία στρατηγικό μας καύσιμο είναι ο λιγνίτης.
Πιο συγκεκριμένα, στις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου εγκρίθηκε ο απολογισμός δράσης του σωματείου και αποφασίστηκε ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός της δράσης του για το επόμενο διάστημα.
Παρουσιάζοντας την εισήγηση για το πρόγραμμα δράσης, ο γενικός γραμματέας του Σπάρτακου, Αθ. Μάστορας, έδωσε το στίγμα, λέγοντας ότι «η αγωνιστική γραμμή μας θα έχει πάντα σαν επίκεντρο: τους εργαζόμενους, την επιχείρηση, τον καταναλωτή».
Επισημαίνοντας ότι το σωματείο δρα σε ένα τοπίο το οποίο «εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από ρευστότητα, δυστοκίες, αγανάκτηση και μία γενικότερη απογοήτευση», τόνισε ότι «το Πρόγραμμα Δράσης του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ θα είναι ένα Πρόγραμμα διεκδικητικό, απαιτητικό και ανατρεπτικό».
Σε σχέση με την μονάδα «Πτολεμαΐδα V», οι δυνάμεις του Σπάρτακου θα αγωνιστούν ώστε «να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών έτσι ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στο έργο, να ολοκληρωθεί στο χρονοδιάγραμμα και να αρχίσει με τη λειτουργία του να αποδίδει τους “καρπούς” που αποτέλεσαν και το κίνητρο για να την διεκδικήσουμε».
Η κατασκευή της 2ης Μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα και η πλήρης εκμετάλλευση των ορυχείων της περιοχής «βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του Σωματείου», σύμφωνα με τον κ. Μάστορα, με το συνδικάτο να «απαιτεί την υλοποίηση του σχεδιασμού στον οποίο εντάσσεται η κατασκευή του έργου», μετά και την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ ΔΕΗ και της κινεζικής CMEC. Εξέφρασε, δε, τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι απουσιάζει κάθε αναφορά στον ΑΗΣ Αμυνταίου.
Σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ, ο κ. Μάστορας σημείωσε ότι «επιμένουμε στην αρχική μας θέση και τον εντείνουμε ενισχύοντας, με όποιο τρόπο μπορούμε, τις κινήσεις/πρωτοβουλίες/δράσεις της ΓΕΝΟΠ που είναι προς την κατεύθυνση ακύρωσης του διαγωνισμού μεταβίβασης του 24% της επιχείρησης σε στρατηγικό επενδυτή».
Τέλος, ο γενικός γραμματέας του σωματείου ανέδειξε ως βασικό ζητούμενο τη συνέχεια του αγώνα «με στόχο να παραμείνει ο λιγνίτης το στρατηγικό μας καύσιμο».
Ο Σπάρτακος αποφάσισε να θέσει και πάλι το ζήτημα της προοπτικής ύπαρξης ενός ενιαίου κινήματος, καθώς, όπως σημείωσε παρουσιάζοντας τον απολογισμό δράσης ο πρόεδρος του σωματείου, Μ. Μόσχου «οι συνθήκες πλέον είναι ώριμες για να κάνουμε το επόμενο βήμα», ώστε η έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών «να μας οδηγήσει σε εκλογική διαδικασία, να προτάξουμε και να δρομολογήσουμε το θέμα και πριν από το συνέδριο της ΓΕΝΟΠ να υλοποιήσουμε το πλάνο ύπαρξης και λειτουργίας ενός ενιαίου σωματείου».
Νωρίτερα στην εισήγησή του για τον απολογισμό δράσης, ο κ. Μόσχου υπενθύμισε στο σώμα ότι το προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο είχε γίνει μόλις 2 μέρες πριν τις πρόωρες εκλογές του 2015, σε μια φάση που, όπως σημείωσε, «τα πράγματα φάνταζαν κάπως καλύτερα καθότι οι απόψεις, οι θέσεις και η στάση του Συνδικαλιστικού Κινήματος συναντούσε την ταύτιση των κυβερνώντων (έτσι όπως είχαν εκφραστεί και μέσα από τις Προγραμματικές Δηλώσεις) και έτσι υπήρχε μεγαλύτερη ευελιξία και αισιοδοξία ως προς την υλοποίηση των ζητούμενων του Συνδικάτου». Όμως, παρά το ότι, μέχρι την υπογραφή του 3ου μνημονίου, το συνδικαλιστικό κίνημα «είχε μεγάλες προσδοκίες από την Κυβέρνηση» τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι.
Ο πρόεδρος του Σπάρτακου υπενθύμισε τη συμβολή του σωματείου στη διαμόρφωση της ΕΣΣΕ την οποία υπέγραψε η ΓΕΝΟΠ, μαζί με την συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων μελών της, με τη Διοίκηση της ΔΕΗ, στην οποία «δίδεται θετικό πρόσημο», όπως σημείωσε.
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «με την αλλαγή της κυβερνητικής πλεύσης και την υπογραφή του 3ου Μνημονίου, μπαίνει και η ταφόπλακα σε μείζονος σημασίας Ενεργειακά ζητήματα», με αποτέλεσμα έκτοτε το μέλλον της ΔΕΗ να «διαγράφεται ζοφερό καθώς η επιχείρηση θα υποχρεωθεί σε δημοπρασίες ΝΟΜΕ και στην απώλεια του σημαντικού περιουσιακού της στοιχείου που ακούει στο όνομα ΑΔΜΗΕ».
Έτσι, το συνδικάτο ξεκίνησε έναν «αγώνα δρόμου για να σωθεί η ΔΕΗ», σε συνεργασία με τους διάφορους αρμόδιους παράγοντες και φορείς, δρομολογώντας τη «υπερασπιστική γραμμή» για θέματα όπως οι λιγνίτες, η τηλεθέρμανση, η «Πτολεμαΐδα V», οι συνθήκες εργασίας.
Ο πρόεδρος του Σπάρτακου ξεχώρισε ως ορόσημα στη δράση του σωματείου, μεταξύ άλλων, την ημερίδα για το λιγνίτη που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Σπάρτακου και βασικό εισηγητή τον ευρωβουλευτή Μαριά τον Ιούλη, καθώς τους αγώνες του σωματείου την περίοδο που συζητούνταν το ασφαλιστικό. Σημείωσε, δε, ότι, αν και δεν χρειάζονται πανηγύρια, μόνο «αν συγκρίνει κάποιος το αρχικό με το τελικό κείμενο μπορεί να διαπιστώσει το πόσο σημαντικό ήταν αυτό που κατάφερε το συνδικάτο».
Εξήρε, επίσης, την καθοριστική συμβολή του Σπάρτακου στις πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με την κατασκευή της νέας Λιγνιτικής Μονάδας "Πτολεμαΐδα V", θέμα για το οποίο υπογράμμισε ότι «μετά την καταβολή των 400 εκατομμυρίων και την εκταμίευση των 739 εκατομμυρίων ευρώ από δανεισμό, δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα χρηματοδότησης».
Ακόμα, έκανε αναφορά σε «ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των εργαζόμενων», όπως π.χ. «στα μισθολογικά ζητήματα, επιδιώκοντας τις μικρότερες δυνατές απώλειες», «το πρόβλημα της μη καταβολής των προσαυξήσεων βάρδιας για τους μακροχρόνια ασθενούντες» και το ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους με 8μηνες συμβάσεις. Ως προς το ζήτημα της συλλογικής σύμβασης για τους εργαζομένους στα 8μηνα, σημείωσε ότι χρειάζεται «γενικότερος συντονισμός και σχεδιασμός προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις της νυν Διοίκησης της ΔΕΗ, που εμφανίζεται αρνητική στο να υπογράψει την σχετική ΣΣΕ». 
Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με τα ατυχήματα, υπογράμμισε ότι «ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στάθηκε πολλές φορές επικριτικά και αποδοκιμαστικά απέναντι στην Διοίκηση της ΔΕΗ καταλογίζοντας της ολιγωρία και υποκρισία».
Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Σπάρτακος με το τέλος των εργασιών του 16ου Γενικού Συμβουλίου, αναφέρονται τα εξής:
«Με έναν απολογισμό δράσης που «εξαργυρώνεται» σε δεκάδες Δελτία Τύπου, Ανακοινώσεις και Επιστολές και με έναν προγραμματισμό δράσης, που «ακουμπά» στις αυξημένες αναγκαιότητες που υπάρχουν και βαίνει προς υλοποίηση με παρακαταθήκη τη δράση, όχι μόνο του τελευταίου ενάμιση έτους αλλά των 20 συνολικά ετών ζωής/αγώνων που αριθμεί το Σωματείο, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ γυρίζει με τις εργασίες του Γενικού του Συμβουλίου, σελίδα. Στην ουσία, οι εργασίες σφραγίζουν το πρώτο Κεφάλαιο της δραστηριότητας του Προεδρείου που ανέλαβε τα ηνία του συνδικάτου τον Μάρτιο του 2015 και δίδουν εντολή «πρόσω ολοταχώς».
Στο φόντο τα  σοβαρότατα ζητήματα που άπτονται της επιχείρησης, των εργαζόμενων, των λιγνιτών, των δημοπρασιών ενέργειας (ΝΟΜΕ) και φυσικά όλες οι άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις  στους καταναλωτές.
Από το 1996,  που … εγένετο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, ως σήμερα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Προέκυψαν πολλά και σοβαρά ζητήματα, που ειδικά τα τελευταία χρόνια είχαν καταιγιστικό χαρακτήρα. Παράλληλα βέβαια, επιδιώχθηκαν πολλά και επετεύχθησαν εξίσου πολλά και σημαντικά πράγματα, παρά τις διαχρονικές ιδιαιτερότητες των συνθηκών.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών του ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, που δεν είναι άλλος από τους χιλιάδες εργαζόμενους που καθημερινά, άοκνα και με υπερβάλλοντα ζήλο προσφέρουν πολύτιμο έργο για να υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη τη χώρα, ξεκινά «αυθωρεί και παραχρήμα» και με ανανεωμένη εντολή την υλοποίηση του Προγράμματος Δράσης, όπερ σημαίνει: Εγρήγορση, Αγώνας, Καθημερινή δράση και παρουσία στους χώρους εργασίας σε Σταθμούς και Ορυχεία».
Αναλυτικά ο απολογισμός και το πρόγραμμα δράσης του Σπάρτακου στα συνημμένα αρχεία που ακολουθούν.
Microsoft Office document icon16o_geniko_symvoylio_spartakoy.apologismos_drasis_apo_ton_proedro_m.moshoy.doc
Microsoft Office document icon16o_geniko_symvoylio._programma_drasis_spartakoy_apo_ton_gg_a._mastora.doc

Αρχειοθήκη ιστολογίου