Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Εκδήλωση πραγματοποίησε η ΔΕΗ για το έργο διαχείρισης της βιομηχανικής κληρονομιάς του βιομηχανικού συγκροτήματος ΛΙΠΤΟΛ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου, στο Διοικητήριο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα, η εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου της ΔΕΗ στον τομέα της διαχείρισης της βιομηχανικής της κληρονομιάς και ειδικότερα του Βιομηχανικού Συγκροτήματος της πρώην ΛΙΠΤΟΛ, παρουσία του Προέδρου και ΔΝΣ της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Εμμανουήλ Μ. Παναγιωτάκη. 
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Γενική Διεύθυνση Ορυχείων και το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας με στόχο την προβολή του ιδιαίτερα σημαντικού έργου καταγραφής, αποτύπωσης, τεκμηρίωσης και διάσωσης της ιστορίας του Βιομηχανικού Συγκροτήματος της πρώην ΛΙΠΤΟΛ που εκπονεί η ΔΕΗ σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες.

Όπως επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ Α.Ε. κ. Εμμανουήλ Μ. Παναγιωτάκης, «η ΔΕΗ, αναλαμβάνοντας τις δικές της ευθύνες, συνδράμει σταθερά στην ανάδειξη της πλούσιας παραγωγικής, τεχνολογικής και εργασιακής ιστορίας και του πολιτισμού της Δυτικής Μακεδονίας. Απτή απόδειξη αυτής της στρατηγικής επιλογής συνιστά τόσο η απόφαση της Επιχείρησης για τη δημιουργία Πάρκου Λιγνιτικής/Βιομηχανικής Κληρονομιάς Πτολεμαΐδας, όσο και η αποτύπωση του Βιομηχανικού Συγκροτήματος ΛΙΠΤΟΛ μαζί με την καταγραφή, αξιολόγηση και επιλογή ιστορικών μηχανημάτων τα οποία πρόσφατα μάλιστα κηρύχθηκαν διατηρητέα από το Υπουργείο Πολιτισμού». Στη συνέχεια υπογράμμισε «ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το ζήτημα της βιομηχανικής κληρονομιάς της Πτολεμαΐδας –και ειδικότερα της ΛΙΠΤΟΛ– τίθεται σε επιστημονικές βάσεις, γιατί μόνον έτσι μπορούμε να διαμορφώνουμε μια εμπεριστατωμένη εικόνα της παρούσας κατάστασης και των μελλοντικών προοπτικών και δυνατοτήτων» και κατέληξε σημειώνοντας ότι «ως Επιχείρηση αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα της διάσωσης, διατήρησης και προστασίας συνολικά και με δομημένες προτεραιότητες σε ένα πλαίσιο που ορίζεται τόσο από τις αναπτυξιακές μας ανάγκες όσο και από την πολιτική διαχείρισης της βιομηχανικής κληρονομιάς και της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης μας, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψη ότι η πολιτιστική κληρονομιά, σε όλες τις υλικές και άυλες εκφάνσεις της, αποτελεί μία τεράστια αξία από μόνη της την οποία οφείλουμε να προστατεύουμε».
Η Γενική Διευθύντρια Ορυχείων κυρία Όλγα Κουρίδου στην ομιλία της σημείωσε ότι «η ΔΕΗ αποφάσισε την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου, με γνώμονα τις διεθνείς αρχές και προδιαγραφές για τη βιομηχανική κληρονομιά, σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες, με δύο άξονες: αφ’ ενός, την καταγραφή και ψηφιακή αποτύπωση των ιστορικών εγκαταστάσεων του Βιομηχανικού Συγκροτήματος και του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ και, αφ’ ετέρου, την καταγραφή, αξιολόγηση και επιλογή αντιπροσωπευτικών μηχανημάτων της ΛΙΠΤΟΛ, προκειμένου αυτά να διατηρηθούν, να προστατευθούν και να αναδειχθούν». Τέλος, η κυρία Όλγα Κουρίδου ανακοίνωσε ότι το έργο της καταγραφής, αποτύπωσης και τεκμηρίωσης της ΛΙΠΤΟΛ σύντομα θα καταστεί προσβάσιμο στο ευρύτερο κοινό μέσω του διαδικτύου.
Ο Διευθυντής Λειτουργικής Υποστήριξης Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας κ. Δημήτρης Ζαραφίδης παρουσίασε την ιστορία του Βιομηχανικού Συγκροτήματος και του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ, ενώ η Διευθύντρια Κλάδου Περιβάλλοντος κυρία Σημέλα Κ. Ανδρεάδου αναφέρθηκε στο έργο της καταγραφής και αποτύπωσης που υλοποιείται στις εγκαταστάσεις της πρώην ΛΙΠΤΟΛ. Στη συνέχεια, ο κ. Ανδρέας Πήττας (M.Sc. γεωλόγος, αναλυτής GIS) παρουσίασε το έργο της ψηφιακής αποτύπωσης των κτηρίων του Βιομηχανικού Συγκροτήματος ΛΙΠΤΟΛ, ενώ ο κύριος Αντώνης Πλυτάς (ηλεκτρολόγος μηχανικός, συντηρητής ιστορικού μηχανολογικού εξοπλισμού) αναφέρθηκε στην καταγραφή και αξιολόγηση του ιστορικού μηχανολογικού εξοπλισμού της ΛΙΠΤΟΛ, 21 στοιχεία του οποίου χαρακτηρίσθηκαν ως κινητά μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τέλος, η κυρία Μαρία Μαυροειδή (ιστορικός-βιομηχανική αρχαιολόγος, Τομεάρχης Αρχείων & Βιομηχανικής Κληρονομιάς της Διεύθυνσης Εταιρικών Σχέσεων & Επικοινωνίας) παρουσίασε τις ποικίλες δράσεις διάσωσης και ανάδειξης της πολυσχιδούς βιομηχανικής κληρονομιάς της ΔΕΗ που έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα. 


 https://energypress.gr/news/ekdilosi-pragmatopoiise-i-dei-gia-ergo-diaheirisis-tis-viomihanikis-klironomias-toy

Αρχειοθήκη ιστολογίου