Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Ενέργεια: Καυτό φθινόπωρο με ιδιωτικοποιήσεις και εθνικά θέματα

Έρχεται φθινόπωρο γεμάτο προκλήσεις στον ενεργειακό τομέα. Αυτό αναφέρουν έγκυρες πηγές ερμηνεύοντας τα μηνύματα που έστειλε ο ανασχηματισμός στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μετά την αποχώρηση του υφυπουργού Γεράσιμου Θωμά στον οποίο είχαν εκχωρηθεί όλες οι αρμοδιότητες για τα ενεργειακά πλην της ΔΕΗ και τη μη αντικατάσταση του, αρμόδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας να περάσει εξ ολοκλήρου στον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη με την αναγκαία βέβαια υποστήριξη της γενικής γραμματέα Αλεξάνδρας Σδούκου.

Με τον τρόπο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί έναν κεντρικό έλεγχο εξαιτίας των δρομολογούμενων εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα, ο οποίος και θα πρωταγωνιστήσει από τον Σεπτέμβριο στο πολιτικό, οικονομικό αλλά και στο διπλωματικό πεδίο για τους ακόλουθους λόγους:
1. Αποκρατικοποιήσεις
Εκκινούν νέες σημαντικές ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις και συγκεκριμένα του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας με την πώληση του 49% και του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Η πώληση του μειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ από τη μητρική ΔΕΗ, είναι ένα ιδιαίτερα κομβικής σημασίας ζήτημα, καθώς αφενός ο επενδυτής θα έχει ενισχυμένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υλοποιηθούν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, αναγκαίων για την ολοκληρωμένη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού. Μεταξύ αυτών οι «έξυπνοι» μετρητές κατανάλωσης αλλά και τα ψηφιακά και αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου του δικτύου διανομής. Επενδύσεις που χρειάζονται οι προμηθευτές ρεύματος για τη μετάβαση και των ίδιων στην ψηφιακή εποχή.
Καυτή υπόθεση θεωρείται και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό μάλιστα, μαζί με το 24% που κατέχει η κινεζική State Grid, άνω του 51%. Για τη συγκεκριμένη πώληση απαιτούνται λεπτοί διπλωματικοί χειρισμοί με το Πεκίνο και τις Βρυξέλλες. Οι Κινέζοι αφενός, έχουν δικαίωμα first offer σε περίπτωση πώλησης πακέτου μετοχών και οι Ευρωπαίοι αφετέρου δεν βλέπουν και με τόσο καλό μάτι την επέκταση των Κινέζων.
Κρίσιμοι είναι και οι τελευταίοι τέσσερις μήνες του χρόνου και για τις εν εξελίξει αποκρατικοποιήσεις στην ενέργεια, δηλαδή τις ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών, την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Καβάλας καθώς και για την εξυγίανση και πώληση της ΛΑΡΚΟ.
2. Στην ενέργεια και την κλιματική αλλαγή το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης
Από τα 32 δισ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Ήδη η κυβέρνηση δείχνει τις σχετικές διαθέσεις της μέσα από τα προγράμματα του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και της ηλεκτροκίνησης, για τα οποία η ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει αναγγείλει την επέκταση τους με κεφάλαια από τον μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility) που καθιέρωσε η Ε.Ε.
3. Η απολιγνιτοποίηση
Εξελίξεις αναμένονται από τον Σεπτέμβριο και για την υπόθεση της απολιγνιτοποίησης με την κυβέρνηση να ετοιμάζει το master plan για τη μετάβαση της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στη νέα εποχή.
Από τον επόμενο μήνα και έως το τέλος του χρόνου αναμένονται σκληρές μάχες στις Βρυξέλλες για την κατανομή των κονδυλίων ύψους 10 δισ. ευρώ στα κράτη – μέλη από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.
4. Διεθνή projects και έρευνες υδρογονανθράκων
Το Φθινόπωρο αναμένεται να είναι θερμό, εξαιτίας των τουρκικών αξιώσεων για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed και για τα δικαιώματα έρευνας κι εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Ο αγωγός που προωθούν οι χώρες Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος φαίνεται ότι έχει μπει στο στόχαστρο της Άγκυρας με τις γνωστές δηλώσεις Ερντογάν και άλλων Τούρκων Αξιωματούχων αλλά και μετά το σύμφωνο με τη Λιβυή για την οριοθέτηση ΑΟΖ.
Η παράνομη οριοθέτηση αμφισβητεί εκτός τη διέλευση του αγωγού αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας νότια της Κρήτης, όπου η Ελλάδα, φέρεται να προετοιμάζεται για νέα παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης.

euro2day.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου