Στα χέρια της ΔΕΗ πέρασε η νέα υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα, Πτολεμαΐδα 5. Το μεγαλύτερο και πλέον απαιτητικό ενεργειακό έργο της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα μας, μία επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ, αφού ολοκληρώθηκε από την ΤΕΡΝΑ και επιβεβαιώθηκε από τη δοκιμαστική εμπορική λειτουργία η πλήρης τεχνική της επάρκεια, είναι πια υπό την ευθύνη της ΔΕΗ.
Με ισχύ 660 MW κι εγχώριο καύσιμο από τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, η υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα είναι έτοιμη να ριχτεί στη μάχη επάρκειας του ηλεκτρικού συστήματος από το φετινό χειμώνα.
Η ενεργειακή κρίση που ήρθε ως απότοκο του πολέμου στην Ουκρανία, ανέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ανάγκη για χρήση των εγχώριων ενεργειακών πηγών, δηλαδή των ΑΠΕ και του λιγνίτη. Η “Πτολεμαϊδα V”, όμως, χωρίς την λειτουργία της οποίας κανείς δεν μπορεί να φανταστεί το ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού σήμερα, έδωσε σκληρές μάχες επιβίωσης στα δέκα έτη που μεσολάβησαν από το 2013 (υπογραφή σύμβασης κατασκευής μεταξύ ΔΕΗ – ΤΕΡΝΑ), μέχρι σήμερα.
Το μεγαλύτερο και πλέον απαιτητικό ενεργειακό έργο της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα μας, ξεκίνησε να κατασκευάζεται τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ενώ μεγάλο μέρος της κατασκευής του έπρεπε να υλοποιηθεί εν μέσω ρεαλιστικών φόβων περί οικονομικής κατάρρευσης της ίδιας της ΔΕΗ. Χρειάστηκε η συμβολή της ίδιας της κατασκευάστριας ΤΕΡΝΑ που μέσω των συνεργασιών της με τους υπεργολάβους και προμηθευτές της εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 800 εκατ. ευρώ για λογαριασμό της ΔΕΗ στην αρχή του έργου. Επιπλέον, ανέλαβε πολλές φορές ευθύνες που δεν της αναλογούσαν, ενώ χρειάστηκε και να «γεφυρώσει» το χάσμα που προέκυπτε πριν το 2019 λόγω αδυναμίας της ΔΕΗ να καταβάλει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την πληρωμή των εργασιών και των προμηθευτών. Έτσι η ΤΕΡΝΑ χρηματοδότησε άτοκα το έργο με πληρωμές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να μην διακοπούν οι πληρωμές προς τους 2.000 εργαζόμενους στο εργοτάξιο και τους δεκάδες προμηθευτές και υπεργολάβους, και διασφάλισε πως δεν θα διακοπούν σε κανένα σημείο οι εργασίες.
Σήμερα τίποτα δεν θυμίζει τις σκοτεινές ημέρες του παρελθόντος. Η ΔΕΗ και το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας έχουν στη διάθεσή τους ένα υπερόπλο για την παραγωγή ρεύματος και την ευστάθεια του Δικτύου, ενώ η ΤΕΡΝΑ έχει προσθέσει στο βιογραφικό της ένα κολοσσιαίο έργο, που πιστοποιεί την κατασκευαστική της υπεροχή αλλά και την ικανότητά της να κερδίζει κατασκευαστικά στοιχήματα που λίγοι όμιλοι θα μπορούσαν να φέρουν εις πέρας ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολύ περισσότερο σε ελληνικό.
Παρότι όμως, η νέα μονάδα θα κάνει ντεμπούτο ως λιγνιτική, δεν αποκλείεται ο ενεργειακός και κατασκευαστικός αυτός άθλος να κληθεί να μετεξελιχθεί. Η μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι η Πτολεμαΐδα 5 μπαίνει στο σύστημα ως λιγνιτική, αλλά μπορεί να μετεξελιχθεί και σε μονάδα φυσικού αερίου, με αυξημένη ισχύ στα 1.000 MW, αν η ΔΕΗ το αποφασίσει στο πλαίσιο του ευρύτερου στρατηγικού της σχεδιασμού.