Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Ποιος θα πάρει την πίτα των 3 δισ. στο ρεύμα


Εάν η κυβέρνηση προχωρούσε την πώληση της Μικρής ΔΕΗ, η ΔΕΚΟ θα έχανε ένα μερίδιο αγοράς της τάξης του 30% βάζοντας όμως και στο ταμείο της το σημαντικό τίμημα από την πώληση των παγίων που θα παραχωρούσε στον ανταγωνισμό. 
Πλέον το σενάριο αυτό εγκαταλείπεται καθώς η κυβέρνηση προτίμησε να..
διατηρήσει τη ΔΕΗ ακέραιη(;) υπό τον έλεγχο του κράτους. Το τίμημα για αυτή την επιλογή, ωστόσο, είναι μάλλον βαρύ αφού πλέον η ΔΕΗ καλείται χωρίς να βάλει στα ταμεία της κάποιο έσοδο, να λάβει μέτρα ώστε να παραχωρήσει σε τρίτους μερίδιο ίσο με το 50% της σημερινής αγοράς, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Ωστόσο, η μάλλον παράδοξη αυτή επιλογή της κυβέρνησης , εφόσον γίνει πράξη, ανοίγει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας: παλαιοί και νέοι επενδυτές του χώρου της ηλεκτρικής ενέργειας, που σήμερα περιορίζονται από τον μονοπωλιακό χαρακτήρα της αγοράς, μπορούν να εντείνουν τις δραστηριότητές τους και να αυξήσουν τα πενιχρά μερίδια αγοράς που κατέχουν, διεκδικώντας ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα δισεκατομμυρίων της αγοράς του ρεύματος.
Τα μεγέθη
Ποια είναι τα συγκεκριμένα μεγέθη της αγοράς που μέσα σε σύντομο σχετικά διάστημα αναμένεται να έχει αλλάξει φυσιογνωμία; Ακόμα και μέσα σε συνθήκες σφοδρής οικονομικής κρίσης, πέρυσι, ο όμιλος ΔΕΗ εμφάνισεσυνολικές πωλήσεις 5,6 δισ. ευρώ, οι οποίες προήλθαν από την παραγωγή και πώληση συνολικά 49,4 γιγαβατωρών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες διατέθηκαν στην ελληνική αγορά από τη ΔΕΚΟ. Το μερίδιο αγοράς στηνεμπορία ηλεκτρισμού, σύμφωνα με την εκτίμηση της ίδις της ΔΕΗ ανήλθε το 2014 στο 97,9%. Αλλά και στην παραγωγή το μερίδιο της ΔΕΚΟ, αν και μικρότερο, είναι κυρίαρχο αφού η παραγωγή των μονάδων της ΔΕΗ αντιπροσωπεύει το 74,9% της αγοράς (35,33GWh). Λίγο πιο ισορροπημένη εμφανίζεται η κατάσταση στις εισαγωγές, όπου και εδώ η ΔΕΚΟ έχει το μεγαλύτερο μερίδιο, πλην όμως αυτό δεν ξεπερνά το 30% (28,8%).
Και βέβαια τα περιθώρια κερδοφορίας παραμένουν μεγάλα, παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες της αγοράς, όπως μαρτυρά και το υψηλόπεριθώριο EBITDA της ΔΕΗ που πέρυσι κυμάνθηκε στο 17,4%, με τη ΔΕΚΟ να ξεπερνά το 1 δισ. κερδών προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (1,022 δισ. έναντι 881,60 εκατ. το 2013).

 http://energypress.gr/news/poios-tha-parei-tin-pita-ton-3-dis-sto-reyma

Αρχειοθήκη ιστολογίου