Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Καλαμάτα: Το 20% των πολιτών αδυνατεί να αποπληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος

Πλούσια σε συμπεράσματα υπήρξε η χθεσινή συζήτηση στην
Οικονομική Επιτροπή του δήμου Καλαμάτας, σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Το βασικότερο είναι ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει σε μεγάλο εύρος τον πληθυσμό, όπως αποδεικνύουν σε καθημερινή βάση, πλέον, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Έτσι, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Δημήτρη Μπούχαλη, η στέρηση εσόδων από τα τέλη καθαριότητας, τα..
οποία εισπράττει ο δήμος μέσω της ΔΕΗ αγγίζουν τις 300.000 ευρώ, ενώ, ένα ποσό γύρω στις 150.000 ευρώ υπάρχει και για το ΤΑΠ.
Αυτό συνέβη, όπως σχολίασε, εξαιτίας της ανεξήγητης απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης, που δίνει στους ιδιοκτήτες ακινήτων την ευκαιρία να διαφύγουν από την πληρωμή του συγκεκριμένου τέλους όταν προχωρούν σε μεταβιβάσεις, καθώς αυτές μπορούν πλέον να γίνουν χωρίς δημοτική ενημερότητα.
Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι το φαινόμενο είναι πολύ σοβαρό ζήτημα γιατί τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας είναι ανταποδοτικά, που σημαίνει ότι για να καλυφθεί το έλλειμμα θα έπρεπε να αυξηθούν τα τέλη.
Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι τα τέλη δεν πρόκειται να αυξηθούν ούτε φέτος. Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης, σχολίασε ότι το θέμα με τον προϋπολογισμό, είναι ο προσανατολισμός και η φιλοσοφία του. Κι απ' ότι φαίνεται, ο συγκεκριμένος δεν έχει αναδιανεμητικό υπέρ των λαϊκών συνοικιών, αλλά και των κοινοτήτων. Πρόσθεσε, δε, ότι η αντίληψη της δημοτικής αρχής για τους δημόσιους χώρους είναι καθαρά σχέση εμπορική, πολιτική που ανατρέπει τον χαρακτήρα τους.
Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η πολιτική της παράταξής του είναι η ελεγχόμενη στάθμευση να είναι δωρεάν για την πρώτη ώρα σε όλους τους χώρους, ενώ, ο χαρακτήρας του προϋπολογισμού δεν έχει θετικό κοινωνικό πρόσημο. Για παράδειγμα αναφέρθηκε στο αθλητικό κέντρο των Πηγών της Αλαγονίας, στο οποίο δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ένα έργο και με κοινωνικό χαρακτήρα καθώς θα μπορούσαν εκεί να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους οι νέοι.
Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Νιάρχος, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι τα πλεονάσματα είναι αποτέλεσμα της φορομπηχτικής πολιτικής της δημοτικής αρχής προς τους εργαζόμενους, τους οποίους και κάλεσε να αντιδράσουν.
Τέλος, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας Παύλος Μπουζιάνης και Γιώργος Φάβας τόνισαν, ότι εκείνος που δεν έχει κοινωνική πολιτική είναι το κράτος και όχι ο Δήμος, ενώ υπογράμμισαν ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι πολύ νοικοκυρεμένος στα οικονομικά θέματα και σε θέση να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις που ενδεχομένως προκύψουν.

(Αντώνης Πετρόγιαννης, Θάρρος)

Αρχειοθήκη ιστολογίου