Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

Μέχρι 30 Απριλίου οι οικειοθελείς αποχωρήσεις από τη ΔΕΗ – Αλλιώς απολύσεις χωρίς αποζημίωση, αποφάσισε το Δ.Σ.

Απόφαση για τις οικειοθελείς αποχωρήσεις 200 περίπου εργαζομένων στη ΔΕΗ οι οποίοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης, έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ στη σημερινή του συνεδρίαση, σύμφωνα με την οποία, όποιος έχει συμπληρώσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και δηλώσει ότι θα φύγει στη σύνταξη μέχρι 30 Απριλίου 2017, θα λάβει την αποζημίωση ύψους 15.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του “e-ptolemeos.gr”, οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει συγκεκριμένα όρια ηλικίας και έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016, είναι δηλαδή 60, 62 ή 65 ετών ανάλογα με την κατηγορία, θα πρέπει να δηλώσουν ότι θέλουν να φύγουν στη σύνταξη μέχρι 30 Απριλίου.
Εάν δεν δηλώσουν οικειοθελή αποχώρηση μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία (30 Απριλίου) τότε θα γίνουν απολύσεις από 1η Ιουνίου 2017, χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης με το ποσό των 15.000 ευρώ.
Επίσης, η απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ λέει ότι η εταιρεία θα εξετάσει το ίδιο θέμα
και την επόμενη χρονιά εάν προκύπτει θέμα υπεράριθμου ή υπέργηρου προσωπικού.
Η ΔΕΗ έχει συμφωνήσει εξάλλου με το Υπουργείο Ενέργειας να υπάρξει από την κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση, ώστε η αποζημίωση των 15.000 ευρώ να μην συμψηφίζεται με την εφάπαξ αποζημίωση που δικαιούται ο εργαζόμενος που θα προβεί σε οικειοθελή αποχώρηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ ελήφθη κατά πλειοψηφία, καθώς καταψηφίστηκε από τους δύο εκπροσώπους των εργαζομένων στο Δ.Σ., τους κ.κ. Παντελή Καραλευθέρη και Νίκο Φωτόπουλο αλλά και από τον Γ. Μπίτζα.

 http://e-ptolemeos.gr/mechri-31-apriliou-ikiothelis-apochorisis-apo-ti-dei-allios-apolisis-choris-apozimiosi-apofasise-d-s/

2 σχόλια:

  1. Σχετικά με την αποζημίωση των 15000 ευρώ , την οποία θέλουν να περάσουν ως μπόνους για την οικειοθελή αποχώρηση ,ουσιαστικά απόλυση , τη δικαιούνται όλοι που αποχωρούν από την υπηρεσία . ΛΌΓΩ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΌΤΗΣΗΣ(Ν.2112/20,Ν.3198/55,Ν435/76,Α.Ν 1876/1990,)ΜΕ ΤΟΝ Ν 1876/90 ΆΡΘΡΟ 33 , καθιερώθηκε πλαφόν αποζημίωσης για λόγους δημοσίου συμφέροντος για τους μισθωτούς του Δημοσίου , των μισθωτών επιχειρήσεων ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ , όπως ΔΕΗ,ΟΤΕ, ΟΣΕ κλπ . Με τον ν 3144/2003 αρθρο 21 παρ 13 , καθιερώθηκε πλαφόν 15000 ευρώ , το οποίο δεν έχει μεταβληθεί μέχρι σήμερα . Επειδή όμως η ΔΕΗ ως εργοδότης και ασφαλιστής έδινε το ΕΦΑΠΑΞ στους συνταξιοδοτούμενους ,για να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα με δυο παροχές είχε περάσει στον ν 4491/66 και αργότερα στον ΚΚΠ/ΔΕΗ , ΤΗ ΘΕΩΡΊΑ ΤΟΥ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΎ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ με το ΕΦΑΠΑΞ βοήθημα . Τι σημαίνει όμως συμψηφισμός ? ΣΥΜΦΗΦΙΣΜΟΣ γίνεται μόνο αν είναι ένας υπόχρεως να χορηγησει δυο παροχές και ΑΦΑΙΡΕΊ την μία από την άλλη. Η ΔΕΗ πλέον δεν είναι ασφαλιστής και δεν έχει δικαίωμα να συμψηφίζει την αποζημίωση . Όλοι οι μισθωτοί των πρώην ΔΕΚΟ λαμβάνουν αποζημίωση από τον εργοδότη τους και ΕΦΑΠΑΞ από το ταμείο ΠΡΟΝΟΙΑΣ . Οπως έχουν καταργηθεί πολλές διατάξεις του ν 4491/66 ,να καταργηθεί κι αυτή , γιατί πλέον δεν είναι νόμιμη .
    Καλλιόπη Λιώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυρία λιωρα είχαμε παλιότερα επικοινωνία για την σύνταξη,απ ότι βλέπω δεν χρειάζεται να παραιτηθώ γιατί δεν θέλω από τώρα πριν κλείσω τα 62.


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου