Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Δόσεις τριών ταχυτήτων από τη ΔΕΗ για εξόφληση απλήρωτων λογαριασμών


Δόσεις «τριών ταχυτήτων» για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και κίνητρα σχεδιάζει η ΔΕΗ, ενώ από 1/1/2017 με απόφαση της ΡΑΕ αυξάνεται το ΕΤΜΕΑΡ, (πρώην τέλος ΑΠΕ) για τις βιομηχανίες στην Υψηλή Τάση και τις επιχειρήσεις στη Μέση Τάση με κατανάλωση άνω των 13 Gwh ετησίως, ενώ μειώνεται οριακά στις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών ηλεκτρισμού, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών.
Αναλυτικότερα, στην επόμενη συνεδρίασή του, στις 9 Ιανουαρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ αναμένεται να εγκρίνει εισήγηση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει:
Την αντικατάσταση του τρέχοντος προγράμματος διακανονισμού οφειλών των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή, με ένα σύστημα που θα περιλαμβάνει τρεις
κατηγορίες αποπληρωμής σε 18, 24 και 36 δόσεις, ανάλογα με το ύψος του χρέους του πελάτη και με κατώτατο όριο ελάχιστης μηνιαίας δόσης, ανά κατηγορία.
Ειδικό πρόγραμμα για όσους έχουν οφειλές προς τη ΔΕΗ μέχρι 1.000 ευρώ, που αφορά και τη μεγάλη πλειονότητα των περίπου 1.100.000 πελατών της εταιρείας, που ενώ χρωστούν δεν έχουν υπαχθεί μέχρι στιγμής σε κάποιο πρόγραμμα ρύθμισης. Οι οφειλές της κατηγορίας αυτής, εκ των οποίων οι περισσότερες αντιστοιχούν σε πελάτες με χρέος μέχρι 500 ευρώ, υπολογίζονται σε 140 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το πάγωμα της οφειλής, εφόσον από εδώ και πέρα ο πελάτης πληρώνει εμπρόθεσμα τον λογαριασμό σε συνδυασμό με κάποια επιπλέον κίνητρα.
Παρατάθηκε άτυπα και ισχύει για όλη την τρέχουσα εβδομάδα, η δυνατότητα υπαγωγής στην ευνοϊκή ρύθμιση με τις 36 δόσεις, μέτρο η ισχύς του οποίου κανονικά έληγε στις 30 Δεκεμβρίου 2016. Εξάλλου, στα σενάρια που εξετάζει η επιχείρηση στο πλαίσιο της τιμολογιακής της πολιτικής είναι και η παροχή έκπτωσης 6% στη χρέωση ενέργειας σε όσους πελάτες δεχθούν να προπληρώσουν την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Το μέτρο, πέραν από την άντληση ρευστότητας έχει στόχο τη συγκράτηση των καλών πελατών στη ΔΕΗ, καθώς ένα όλο και αυξανόμενο ποσοστό της κατηγορίας αυτής της πελατείας στρέφεται στους εναλλακτικούς παρόχους.
Το ποσό που θα προκαταβάλουν όσοι πελάτες ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα υπολογίζεται με βάση την κατανάλωση του προηγούμενου έτους και αν στο τέλος υπάρξει διαφορά αυτή θα συμψηφίζεται.
Aξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης έχει εκφράσει δημόσια τον έντονο προβληματισμό του για την εισπραξιμότητα των τρέχοντων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, πράγμα που δεν αποκλείει την ερχόμενη Δευτέρα να υπάρξουν μέτρα και προς την κατεύθυνση αυτή.
Τέλος, όσον αφορά στο ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπής Αερίων Ρύπων), με απόφαση της ΡΑΕ αυξάνεται κατά 10 λεπτά/MWh στις βιομηχανίες στην Υψηλή Τάση και κατά 3 λεπτά/ Mwh στις μεγάλες βιομηχανίες της Μέσης Τάσης, με κατανάλωση άνω των 13 Gwh ετησίως.
Οικιακά τιμολόγια
Στα οικιακά τιμολόγια στη Χαμηλή Τάση το ΕΤΜΕΑΡ μειώνεται στα 24,77 ευρώ/MWh από 24,87 ευρώ/MWh το 2016, στα Αγροτικά Τιμολόγια στη Μέση Τάση μειώνεται στα 9,71 ευρώ/MWh από 10,12 ευρώ/MWh το 2016, στις επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης με κατανάλωση κάτω των 13 Gwh ετησίως μειώνεται στα 9,76 ευρώ/MWh από 10,12 ευρώ/ MWh το 2016, στα τιμολόγια αγροτικής χρήσης Χαμηλής Τάσης μειώνεται στα 10,47 ευρώ/ MWh από 10,69 ευρώ/ MWh το 2016 και στις Λοιπές Χρήσεις της Χαμηλής Τάσης διαμορφώνεται στα 27,79 ευρώ/MWh από 28,21 ευρώ/ MWh το 2016.

H ΡΑΕ εκτιμά ότι μετά την αναπροσαρμογή του τέλους τα συνολικά έσοδα του ΕΤΜΕΑΡ το 2017 θα φθάσουν στα 919,22 εκατ. ευρώ. Το τέλος αυτό αποτελεί μία από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας.
Ανάλογα με το χρέος
Την αντικατάσταση του τρέχοντος προγράμματος διακανονισμού οφειλών των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή, με ένα σύστημα που θα περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες αποπληρωμής σε 18, 24 και 36 δόσεις, ανάλογα με το ύψος του χρέους του πελάτη και με κατώτατο όριο ελάχιστης μηνιαίας δόσης, ανά κατηγορία.

Παράταση
Παρατάθηκε άτυπα και ισχύει για όλη την τρέχουσα εβδομάδα, η δυνατότητα υπαγωγής στην ευνοϊκή ρύθμιση με τις 36 δόσεις, μέτρο η ισχύς του οποίου κανονικά έληγε στις 30 Δεκεμβρίου 2016.

(Ημερησία)

Αρχειοθήκη ιστολογίου