Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Oι συγκλίσεις και τα «μέτωπα» σε ιδιωτικοποιήσεις και ενέργεια

Τα ενεργειακά
Αλλαγή κλίματος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης
και δανειστών καταγράφηκε χθες, εξέλιξη που αποτυπώθηκε από την ανακοίνωση του Μαξίμου αλλά και της Κομισιόν για τα εργασιακά και ασφαλιστικά.
Ωστόσο η διαφαινόμενη πρόοδος δεν αγγίζει μόνο τα δυο παραπάνω κρίσιμα θέματα αλλά επεκτείνεται στις ιδιωτικοποιήσεις και στα ενεργειακά, χωρίς βέβαια να μην υπάρχουν ακόμη διαφορές.
Τα ανοιχτά θέματα που αφορούν ιδιωτικοποιήσεις και ενεργειακά είναι αρκετά και επεκτείνονται από τις πωλήσεις λιμανιών και αεροδρομίων έως το καυτό θέμα της ΔΕΗ.
Η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, με το πακέτο να..
περιλαμβάνει το σύνολο των διαγωνισμών, ανεξάρτητα από το στάδιο που βρίσκεται ο καθένας, είναι μία από τις υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο να εξασφαλίσει καλύτερους όρους σε άλλα μέτωπα της συμφωνίας με τους δανειστές. Παρά τις συνεχείς, ενίοτε αλληλοαναιρούμενες, δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) έχουν αρχίσει να τρέχουν εδώ και αρκετές ημέρες. 
Στον ενεργειακό τομέα έχουν σωρευθεί σημαντικές εκκρεμότητες, η λήξη των οποίων είχε μεν δρομολογηθεί στο πλαίσιο προηγούμενων μνημονίων, χωρίς ωστόσο στις κυριότερες από αυτές που έχουν σχέση με το άνοιγμα των αγορών, να υπάρξει κάποια ουσιαστική πρόοδος, κάποιες φορές με την ανοχή και των κοινοτικών οργάνων.
Ένα θέμα που κατεπείγει, αφορά το άνοιγμα της αγοράς λιανικής στο φυσικό αέριο, με την κατάργηση των ισχυουσών συμβάσεων με τις τρεις ΕΠΑ (Αττικής, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία). Στόχος είναι να διαχωριστεί η δραστηριότητα της προμήθειας από αυτήν της διαχείρισης των δικτύων πόλης, ώστε να εισέλθουν και άλλοι παίκτες στην αγορά. Στη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, είχαν γίνει βήματα σε επίπεδο διαπραγμάτευσης με τις τρεις ΕΠΑ, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κατάληξη.
Η επίλυση της εκκρεμότητας, θα επιτρέψει τη δημιουργία αστικών δικτύων φυσικού αερίου και σε άλλες περιοχές της χώρας. Επιπλέον το νομοσχέδιο που ετοίμαζε η προηγούμενη κυβέρνηση, περιείχε και διατάξεις για την αυτονόμηση από τα συστήματα κεντρικής θέρμανσης διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες στις οποίες δεν ανάβουν οι κεντρικοί λέβητες. Τη ρύθμιση αυτή ανέμεναν χιλιάδες ιδιοκτήτες που θέλουν να εγκαταστήσουν αυτόνομα συστήματα θέρμανσης στις ιδιοκτησίες τους, αλλά δεν τους επιτρέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, τα κυριότερα θέματα είναι δύο. Το πρώτο αφορά την κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ ως προς την πρόσβαση στους λιγνίτες και την υδροηλεκτρική παραγωγή, και το δεύτερο το άνοιγμα της αγοράς λιανικής. Μετά τη διαπίστωση ότι δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν νέα λιγνιτωρυχεία και να κατασκευαστούν νέα μεγάλα υδροηλεκτρικά, από ανεξάρτητους επιχειρηματικούς φορείς, συμφωνήθηκε το λεγόμενο σπάσιμο της ΔEΗ με τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» (ιταλικό μοντέλο) στην οποία θα εισέφερε η μεγάλη ΔΕΗ μονάδες λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές και φυσικού αερίου και η οποία «μικρή ΔΕΗ», στη συνέχεια θα ιδιωτικοποιούνταν.
Η διαδικασία ξεκίνησε με επιλογή συμβούλου ιδιωτικοποίησης κλπ. Ωστόσο με την κυβερνητική αλλαγή και τη διακηρυγμένη προγραμματική πρόθεση της κυβέρνησης του Συριζα και του αρμόδιου υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη, να σταματήσει κάθε διαδικασία, δεν υπήρξε συνέχεια, παρά το ότι «τρέχουν» οι προθεσμίες. Ως προς το άνοιγμα της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (η ΔEΗ κατέχει μερίδιο 97%), σε συμφωνία με την ΕΕ, επελέγη η μέθοδος των δημοπρασιών (με πρότυπο το γαλλικό ΝΟΜΕ).
Θεωρητικά θα έπρεπε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους να έχουν γίνει οι πρώτες δημοπρασίες από τη ΔΕΗ ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας στις οποίες θα ελάμβαναν μέρος προμηθευτές. Ωστόσο και εδώτίποτε δεν προχώρησε λόγω της κυβερνητικής αλλαγής που επιμένει σε μία αδιάσπαστη και καθετοποιημένη ΔΕΗ, ακόμη και με τους ανεξάρτητους διαχειριστές που υποχρεωτικά, με βάση του κοινοτικούς κανόνες, πρέπει να αποτελούν ξεχωριστά νομικά πρόσωπα.
Τέλος άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τις αρμοδιότητες της οποίας θέλει να «ψαλλιδίσει» ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Είναι γνωστό ότι οι αρμοδιότητες των Ρυθμιστών καθορίζονται από τις οδηγίες του «τρίτου ενεργειακού πακέτου» και κάθε παραβίασή του καθιστά την Ελλάδα έκθετη και υπόλογη απέναντι στις κοινοτικές αρχές και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
των Μ. Καϊταντζίδη, Φ. Κόλλια, euro2day.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου