Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Στο «κόκκινο» η ρευστότητα της ΔΕΗ


«Δεν πρέπει να καλλιεργούμε ψευδαισθήσεις. Η κατάσταση της ΔΕΗ είναι κρίσιμη. Βεβαίως, δεν λέμε ότι θα καταρρεύσει, γιατί είναι γνωστό ότι οι χώρες χρεοκοπούν είτε με την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος είτε με την κατάρρευση του ηλεκτρικού συστήματος και κανείς δεν θα αφήσει να συμβεί κάτι τέτοιο». Με αυτά τα λόγια στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης παράδοσης παραλαβής του υπουργείου ΠΕΝ, κορυφαίο στέλεχος της ΔΕΗ εξέφραζε τη διαφωνία του με τα όσα πριν από λίγο είχε υποστηρίξει στην ομιλία του ο απερχόμενος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης περί ισχυρής ΔΕΗ.

Αγωνία
Αντίστοιχη αγωνία σχετικά με τις αντοχές της ΔΕΗ εκφράζεται και από το ιδιωτικό κομμάτι της αγοράς ηλεκτρισμού και είναι χαρακτηριστική επ’ αυτού η εκτίμηση που διατύπωσε προσφάτως κορυφαίο στέλεχος μεγάλου ιδιωτικού ομίλου: «Θα πρέπει η ΔΕΗ να σταθεί στα πόδια της, γιατί η αγορά είναι έτσι δομημένη, που αν καταρρεύσει η ΔΕΗ θα προκληθεί ενεργειακό κραχ».
Η βιωσιμότητα της ΔΕΗ είναι το μεγάλο στοίχημα για τη διοίκηση της Επιχείρησης και τον νέο υπουργό Γιώργο Σταθάκη, με την πλευρά της ΔΕΗ να αναμένει καλύτερο πεδίο συνεργασίας στα κρίσιμα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει, από τον νέο υπουργό. Η πραγματική εικόνα της Επιχείρησης απέχει πολύ από αυτή που περιέγραψε χθες ο κ. Σκουρλέτης και αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του έτους, όπου καταγράφονται ζημίες ύψους 29,8 εκατ. ευρώ έναντι 87,8 εκατ. ευρώ πέρυσι και δραματική συρρίκνωση του τζίρου της το πρώτο εξάμηνο του έτους (2,913 δισ. ευρώ έναντι 2,664 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015). Η ρευστότητά της έχει χτυπήσει εδώ και καιρό «κόκκινο» καθώς το πρόβλημα της εισπραξιμότητας παρά τα προγράμματα των ευνοϊκών διακανονισμών με τις 36 δόσεις δεν έχει αντιμετωπιστεί, με αποτέλεσμα να παραμένουν εκτός των ταμείων των Επιχείρησης 3 δισ. ευρώ από ανεξόφλητους λογαριασμούς, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του τζίρου της.
Οι επισφάλειες εκτινάχθηκαν στα 781 εκατ. ευρώ το εξάμηνο, ενώ μέσα στη διετία 2016-2017 θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει λήξεις δανείων 787 εκατ. ευρώ. Περίπου 900 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές της Επιχείρησης, ενώ την περίοδο 2017-2018 η εταιρεία θα απολέσει από τις δημοπρασίες (ΝΟΜΕ) περί τα 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Σταύρος Γούτσος.
Προς το παρόν, πάντως, ο απερχόμενος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης τις απώλειες από τις δημοπρασίες τις υπολογίζει ως έσοδα και μέρος της «έκτακτης ρευστότητας ύψους ενός δισ. ευρώ» που όπως είπε διασφαλίστηκε επί θητείας του για τη ΔΕΗ μέσα στο 2017. Το ποσό του ενός δισ. στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Σκουρλέτης στη χθεσινή ομιλία του, περιλαμβάνει πέραν των 300 εκατ. εσόδων απωλειών από τις δημοπρασίες, τα 320 εκατ. ευρώ από το τίμημα που θα καταβάλουν οι Κινέζοι της State Grid για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ, 100 εκατ. ευρώ που κατέβαλε η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» ως προκαταβολή στο πλαίσιο της νέας σύμβασης που υπέγραψε με τη ΔΕΗ, περίπου 100 εκατ. ευρώ από το μέρισμα του ΑΔΜΗΕ μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που προβλέπει το σχέδιο απόσχισης από τη ΔΕΗ και 80 εκατ. ευρώ που μπήκαν στα ταμεία της Επιχείρησης την περασμένη εβδομάδα από την πιστωτική γραμμή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση εκσυγχρονισμού των σταθμών στα νησιά.
Ανάγκες
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι ανάγκες ενίσχυσης της ρευστότητας της ΔΕΗ είναι τέτοιες που καταβλήθηκαν προσπάθειες για την καταβολή από την ΕΤΕπ της δόσης των 80 εκατ. ευρώ έστω μερικές ημέρες νωρίτερα από την προκαθορισμένη ημερομηνία. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ θα πρέπει μέσα στο 2017, με την ολοκλήρωση του σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, να καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 330 εκατ. ευρώ ως φορολογία για την πώληση του 100% της θυγατρικής της, το οποίο έχει αποτιμηθεί από τον ανεξάρτητο σύμβουλο στο 1,3 δισ. ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προκειμένου να μην εξανεμιστεί το τίμημα των 320 εκατ. ευρώ που προσφέρουν οι Κινέζοι για το 24%, η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση απάλλαξε την εταιρεία από την υποχρέωση προκαταβολής φόρου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που επιχειρείται κεντρικά από την κυβέρνηση είναι ο συμψηφισμός της φορολογίας που αναλογεί με το τίμημα που θα πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο για το μερίδιο του ΑΔΜΗΕ που θα του παραχωρηθεί. Αυτό σημαίνει ότι τα μοναδικά έσοδα που θα βάλει στο ταμείο της η ΔΕΗ από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ θα είναι τα 320 εκατ. ευρώ των Κινέζων.

(Καθημερινή)

Αρχειοθήκη ιστολογίου