Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Δεκαετές Business Plan ετοιμάζει ο ΔΕΔΔΗΕ ενόψει ιδιωτικοποίησης

Γιώργος Φιντικάκης
Στην διαδικασία κατάρτισης ενός νέου, φιλόδοξου Business Plan με ορίζοντα 10ετίας, που θα αρμόζει στις υψηλές απαιτήσεις του ΕΣΕΚ και το οποίο θα παρουσιασθεί στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με στόχο τον μακροπρόθεσμο καθορισμό του WACC, βρίσκεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress”, την περίοδο αυτή η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ.
Ενόψει και της αποκρατικοποίησης, στόχος της εταιρείας είναι να αποκτήσει ένα πλάνο 10ετούς διάρκειας, κατάλληλο για να σχεδιάσει τα έργα αναβάθμισης που τόσο πολύ έχει ανάγκη το δίκτυο, μαζί με τις απαραίτητες επεκτάσεις, την ψηφιοποίηση και το project της ηλεκτροκίνησης, δηλαδή επενδύσεις συνολικού ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ τις οποίες καλείται να φέρει σε πέρας μέχρι το 2030. 

Κλειδί για ένα τέτοιο εγχείρημα είναι να αλλάξει το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο, βάσει του οποίου η ΡΑΕ αποφασίζει κάθε χρόνο για το ύψος του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου, του λεγόμενου WACC, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 7%. Στόχος είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να μπορούν οι αυριανοί μέτοχοι του ΔΕΔΔΗΕ να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιο θα είναι το WACC σε βάθος δεκαετίας, ακριβώς όπως συμβαίνει με τους διαχειριστές δικτύων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να κάνουν απρόσκοπτα τον σχεδιασμό τους.
Σαν σκεπτικό στηρίζεται στο επιχείρημα ότι σε μια απαιτητική συγκυρία σαν αυτή, όπου ο ΔΕΔΔΗΕ καλείται να πραγματοποιήσει μέχρι το 2030 έργα δισεκατομμυρίων, όπως νέες συνδέσεις, αναβάθμιση υφιστάμενων και τοποθέτηση πανελλαδικά εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών, δεν μπορεί να υπάρχει η παραμικρή αβεβαιότητα στον αυριανό στρατηγικό επενδυτή σχετικά με την απόδοση των κεφαλαίων του για τα επόμενα χρόνια.
Έτοιμο εντός του προσεχούς 2μήνου
Στην λογική αυτή, ο διαχειριστής καταρτίζει ένα μακροχρόνιο Business Plan, με μια σειρά από παραδοχές, το οποίο και θα παρουσιάσει στην ΡΑΕ, προκειμένου να συζητήσει την ανάγκη αλλαγής του σημερινού ρυθμιστικού πλαισίου. Στο ερώτημα πότε θα είναι έτοιμο το επιχειρησιακό σχέδιο, η απάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι εντός του επόμενου 2μήνου, οπότε και θα τεθεί στον ρυθμιστή της αγοράς προς συζήτηση.
Έως σήμερα όλα τα Business Plan του ΔΕΔΔΗΕ είχαν 5ετή διάρκεια, ωστόσο οι νέες υψηλές απαιτήσεις του ΕΣΕΚ υπαγορεύουν διαφορετική στρατηγική προσέγγιση. Σημειωτέον ότι το νέο πενταετές πλάνο του διαχειριστή (2019-2023), συνολικού ύψους 1,37 δισ ευρώ, είχε εγκριθεί από την ΡΑΕ μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, με την μερίδα του λέοντος να αφορά στα λεγόμενα “έργα επαναληπτικού χαρακτήρα”. Δηλαδή σε συνδέσεις (343 εκατ ευρώ), παραλλαγές-μετατοπίσεις (151 εκατ), αισθητική αναβάθμιση (12 εκατ), ανακαινίσεις - ενισχύσεις (433 εκατ.). Συνολικά ο προϋπολογισμός των έργων εκείνου του πλάνου κυμαίνονταν σε 236,2 εκατ (2019), 281,3 εκατ (2020), 291,7 εκατ (2021), 272,5 εκατ (2022) και 294,5 εκατ (2023).
Στο νέο Business Plan προφανώς και το ύψος των επενδύσεων θα είναι πολλαπλάσιο, καθώς το ΕΣΕΚ προβλέπει 3,5 δισ ευρώ σε νέα έργα ανάπτυξης δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και σε ψηφιοποίηση. Σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και τον αναβαθμισμένο ρόλο που θα έχουν μέχρι το 2030 οι επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση, εγχείρημα που παρουσιάσθηκε αναλυτικά κατά την χθεσινή ημερίδα.
Στην ουσία, το νέο πλάνο θα είναι πολύ πιο φιλόδοξο από το υφιστάμενο, αλλά και εμπροσθοβαρές σε κάποιους τομείς. Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει πρόσφατα ο υπ. ΠΕΝ Κ.Χατζηδάκης, τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις στο Δίκτυο Διανομής έχουν υποχωρήσει στα 148 εκατ. ευρώ, ποσό κατά 75% μειωμένο σε σχέση με το 2009 οπότε και είχαν υπερβεί τα 550 εκατ. Κάθε χρόνο οι επενδύσεις που απαιτούνται, προκειμένου το δίκτυο να διατηρείται σε καλή κατάσταση υπολογίζονται σε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.
Η ιδιωτικοποίηση και το ενδιαφέρον
Τα παραπάνω προφανώς και συνδέονται με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49%, αλλά με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας, όπως έχει ανακοινώσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, με στόχο την προσέλκυση όχι μόνο θεσμικών, αλλά και στρατηγικού χαρακτήρα επενδυτών.
Ενδιαφέρον για τις ευκαιρίες που προσφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ, του οποίου τα πάγια έχουν λογιστική αξία 3,2 δισ ευρώ, λέγεται ότι έχουν εκφράσει γερμανικές (ΕΟΝ), ιταλικές (ENEL), κινεζικές (CHINT, China Three Gorges κ.ά) και γαλλικές εταιρείες (RΤΕ), όπως προκύπτει και από τις χθεσινές συναντήσεις που είχε ο Κωστής Χατζηδάκης στο Παρίσι.
Ολοι οι παραπάνω βλέπουν στη θυγατρική της ΔΕΗ μια σίγουρη επένδυση σε ένα κόσμο χαμηλών και αρνητικών επιτοκίων, με διασφαλισμένη απόδοση γύρω στο 7% και χαμηλό βαθμό ρίσκου, καθώς τα κεφάλαια που απαιτούνται για νέα δίκτυα και εκσυγχρονισμό των παλαιών, ανακτώνται μέσα από τις ρυθμιζόμενες από την ΡΑΕ ταρίφες, οι οποίες επιμερίζονται στα τιμολόγια που πληρώνουμε οι τελικοί καταναλωτές, ως τέλος διανομής δικτύου.
Ναι μεν η εταιρεία διαχειρίζεται ένα πεπαλαιωμένο δίκτυο, που χρήζει εκσυγχρονισμού, ωστόσο πάνω στο δίκτυο μήκους 239.000 χλμ μπορούν να κουμπώσουν οπτικές ίνες, παρέχοντας την δυνατότητα στους παρόχους να προσφέρουν σύνθετα πακέτα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών (5G).
Τυχαίο δεν είναι ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο ΔΕΔΔΗΕ εκδήλωσε ενδιαφέρον στο διαγωνισμό για ένα από τα μεγαλύτερα projects συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) που έχει μέχρι σήμερα προκηρυχθεί στην Ελλάδα, αυτό για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων ύψους 870 εκατ ευρώ, πολύ υψηλών ταχυτήτων (Ultra Fast Broadband) στις λεγόμενες "λευκές περιοχές". Σε εκείνες δηλαδή που δεν έχουν ακόμη εντάξει στα επενδυτικά τους σχέδια οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.



Αρχειοθήκη ιστολογίου