Αντιμέτωπα με νέες επιβαρύνσεις διπλάσιες των ήδη αυξημένων, στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, αναμένεται να βρεθούν τις επόμενες μέρες τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.
Η κατάσταση προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, καθώς τα διαθέσιμα κονδύλια από το Ταμείο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δεν επαρκούν για το μέγεθος και την αναμενόμενη διάρκεια του προβλήματος. Στην Κυβέρνηση δεν κρύβουν ότι στοχεύουν σε μεγάλο βαθμό οι μελλοντικές επιδοτήσεις του ρεύματος να προέρχονται από κοινοτικά κονδύλια, μέσω του Ενεργειακού Ταμείου, που θα συζητηθούν στις Βερσαλλίες στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.
Η χονδρική τιμή του ρεύματος αύριο, Τρίτη, σπάει όλα τα ρεκόρ ξεπερνώντας τα 426 ευρώ τη μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση κατά 52,50% σε σχέση με τη τιμή της Δευτέρας. Μάλιστα κατά την διάρκεια της ημέρας αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Από τον Σεπτέμβριο πέρσι, οπότε άρχισε να γίνεται όλο και πιο έντονη η ενεργειακή κρίση, η υψηλότερη χονδρική τιμή καταγράφηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2021, στα 415,94 ευρώ τη μεγαβατώρα. Τώρα, καταρρίπτεται κι αυτό το «οχυρό» και είναι άγνωστο πλέον πώς θα εξελιχθούν οι τιμές του ρεύματος, όσο βαθαίνει η ουκρανική κρίση.
Στην Ευρώπη
Στην υπόλοιπη Ευρώπη η εικόνα είναι ακόμη πιο τρομακτική. Όλες οι χώρες, πλην Γερμανίας, Ολλανδίας, Βουλγαρίας, έχουν τιμές που ξεπερνούν τα 500 ευρώ. Οι τρεις προαναφερόμενες και εμείς είμαστε πάνω από τα 400 ευρώ. Εξαίρεση παραμένει η Πολωνία, που φαίνεται ότι δεν την αγγίζει ούτε η ουκρανική κρίση. Γι’ αύριο η χονδρεμπορική τιμή της είναι στα 171,9 ευρώ/MWh.
Πρωταθλήτρια, αύριο, στην Ευρώπη αναδεικνύεται η Ιταλία με 587,67 ευρώ τη μεγαβατώρα και ακολουθεί η Ελβετία με 574,54 ευρώ/MWh.
Στο αυριανό εγχώριο μείγμα σχεδόν το μισό (48,80%), προέρχεται από το φυσικό αέριο. Ενίσχυση, όμως, παρουσιάζει ο λιγνίτης, κοντά στο 19%, με τις ΑΠΕ να παραμένουν χαμηλά, κοντά στο 22%.