Πρωταγωνιστής γίνεται σταδιακά ο κλάδος της ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και στο ελληνικό επιχειρείν ευρύτερα, καθώς η άνοδος των μετοχών τα τελευταία χρόνια, έχει αυξήσει την επιρροή τους στους δείκτες του Χ.Α., καθιστώντας τον κλάδο πολύ ισχυρό καταλύτη που οριοθετεί την πορεία της αγοράς.
Πλέον ο ενεργειακός τομέας έχει τρεις εκπροσώπους στο δείκτη MSCI Standard Greece, όσους έχει και ο κλάδος των τραπεζών, που έτσι κι αλλιώς είναι η ναυαρχίδα του Χ.Α. εδώ και πολλά χρόνια. Πρόκειται για μια… καινούρια εξέλιξη και μια νέα πραγματικότητα για την ελληνική αγορά, καθώς έως πριν 13 μήνες, δηλαδή έως το Νοέμβριο του 2021, ο ενεργειακός τομέας δεν είχε καμιά παρουσία στον εν λόγω δείκτη, κάτι που μαρτυρά το momentum που έχει αποκτήσει ο κλάδος.
Το Νοέμβριο του 2021 εισήλθε η ΔΕΗ, μετά τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου των 1,35 δισ. ευρώ που ανέβασε σημαντικά την κεφαλαιοποίηση, το Μάιο του 2022 εισήλθε η Μυτιληναίος και από την 1η Δεκεμβρίου προστέθηκε και η Τέρνα Ενεργειακή. Επίσης, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 είναι αυξημένες οι πιθανότητες να υπάρξει και 4η μετοχή καθώς η Motor Oil είναι στο όριο, ενώ κινείται σε υψηλά τριετίας.
Τελευταία, οι μετοχές του τομέα ενέργειας κάνουν πολύ αυξημένες συναλλαγές και συχνά παίρνουν τα πρωτεία σε όγκους και τζίρους από τις τράπεζες. Παράλληλα, ο κλάδος παρουσιάζει τις καλύτερες αποδόσεις (και) φέτος σε όλη την αγορά, ενώ δύο μετοχές (Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος) κινούνται σε διαρκή ιστορικά υψηλά.
Η Μυτιληναίος με κεφαλαιοποίηση 2,69 δισ. ευρώ πλασαρίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία στην 6η θέση των αποτιμήσεων του ελληνικού χρηματιστηρίου, αποτελώντας την πρώτη σε κεφαλαιοποίηση ενεργειακή μετοχή, ανεβάζοντας συνολικά τη στάθμιση όλου του κλάδου.
Πλέον, μέσα στην πρώτη δεκάδα των αποτιμήσεων του FTSE 25 βρίσκονται τρεις τράπεζες (Eurobank, Εθνική και Alpha Bank) και τέσσερις ενεργειακές μετοχές (Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και Helleniq Energy) κάτι που επίσης γίνεται για πρώτη φορά, ενώ στην 11η θέση βρίσκεται ένας ακόμη πολύ δυνατός ενεργειακός όμιλος, η Motor Oil.
Εύλογα, έχει αυξηθεί σημαντικά η στάθμιση των ενεργειακών μετοχών και στους κύριους δείκτες, άρα έχει αυξηθεί η ευρύτερη επιρροή τους στο momentum της αγοράς. Coca Cola HBC και ΟΤΕ παραμένουν οι αδιαφιλονίκητοι leaders στο Γενικό Δείκτη στο χρηματιστήριο Αθηνών με στάθμιση 10,85% και 8,07% αντίστοιχα, ενώ συνολικά περί το 20% (20,46%) είναι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με την Alpha Bank στο 5,33%, τη Eurobank στο 5,19%, Εθνική 5,11% και Πειραιώς 4,83%.
Στην ενέργεια, πλέον η ΔΕΗ επηρεάζει το Γενικό Δείκτη σε ποσοστό 5,70%, η Μυτιληναίος σε ποσοστό 5,59%, η Motor Oil 5,43%, η Τέρνα Ενεργειακή 5,42%, η ΓΕΚ Τέρνα κατά 3,37%, η Helleniq Energy 2,41%. Μόνο οι τέσσερις πρώτες, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή επηρεάζουν το Γ.Δ. 22,14% άρα περισσότερο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ αν προστεθούν και οι ΓΕΚ Τέρνα και Helleniq Energy, το ποσοστό επιρροής των ενεργειακών μετοχών στο Γ.Δ. ανεβαίνει στο 27,92%, καθιστώντας τον κλάδο ναυαρχίδα πλέον!
Αποδόσεις έως 50% φέτος από τις ενεργειακές μετοχές
Από πλευράς αποδόσεων, δύο ενεργειακές μετοχές ηγούνται το 2022 στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil ενισχύονται κατά 50,22% και 47,64% αντίστοιχα. Η πρώτη βρίσκεται σε τροχιά μεγάλης συμφωνίας πώλησης ενώ, όπως προαναφέρθηκε, πρόσφατα εισήλθε στο δείκτη – βιτρίνα της αγοράς που λειτουργεί ως επενδυτικός μπούσουλας διεθνώς.
Η δεύτερη, η Motor Oil, έχει κάνει τα περισσότερα deals σε όλη την ελληνική αγορά φέτος, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε το μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα το 2030. Μέρος αυτού του προγράμματος είναι και οι πολλαπλές εξαγορές που έχει υλοποιήσει μέσα στο 2022.
Επίσης, παρουσίασε το ισχυρότερο 9μηνο της ιστορίας της, με κύκλο εργασιών πάνω από 12 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη άνω του ενός δισ. ευρώ, βάζοντας πλώρη για μια ιστορικά «εκκωφαντική» χρήση που ίσως πάρει καιρό να υπάρξει παρόμοια.
Η μετοχή της Helleiniq Energy στο χρηματιστήριο Αθηνών κερδίζει 21,54% φέτος, ενώ έχει δώσει και μερίσματα, η ΓΕΚ Τέρνα είναι στο +4,10%, ενώ πτώση 28,19% και 24,22% καταγράφουν αντίστοιχα οι ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, με το δεύτερο να έχει αντίδραση +7,5% στις συνεδριάσεις της περασμένης Τετάρτης και Πέμπτης, με αυξημένους όγκους, ενώ την Παρασκευή έκλεισε χωρίς μεταβολή.