Το γεωπολιτικό της ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων επιδιώκει να ενισχύσει η Ελλάδα μετά το deal της ΔΕΗ με την ENEL για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων και των εταιρειών της στη Ρουμανία.
Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθεια είναι η ανακοίνωση του προέδρου της χώρας κ. Κλάους Γιοχάνες πως η Ελλάδα θα είναι το νέο μέλος της διπλωματικής πρωτοβουλίας της ρουμανικής προεδρίας της δημοκρατίας «The Three Seas». Σε αυτή συμμετέχουν χώρες – μέλη της Ε.Ε. που βρίσκονται ανάμεσα στις θάλασσες της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης. Πρόκειται για τις χώρες: Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Δημοκρατία της Μολδαβίας και Ουκρανία.
Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στη διασύνδεση των χωρών στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της ψηφιακής οικονομίας.
Υπό τη στήριξη του κ. Γιοχάνες είναι επίσης το διήμερο συνέδριο που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου με αντικείμενο τους προαναφερόμενους τομείς. Συμμετέχουν υπουργοί και στελέχη επιχειρήσεων από τις προαναφερόμενες χώρες.
Στο summit έχει προσκληθεί, και σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, θα παραστεί και θα μιλήσει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης.
Η επίσκεψη του κ. Στάσση δεν αποκλείεται να συμπεριλάβει και εξελίξεις γύρω από το θέμα της ολοκλήρωσης της συναλλαγής για την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων και των εταιρειών της Enel στη Ρουμανία.
Η βαλκανική χώρα έχει μπει στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων καθώς βρίσκεται πιο κοντά στην εμπόλεμη Ουκρανία, ενώ το Βουκουρέστι έχει παίξει σημαντικό ρόλο τόσο στη στήριξη της, όπως με τη διακίνηση μέσω συνόρων της σιτηρών, όσο και στην υποστήριξη της Μολδαβίας για την ένταξη της στην Ε.Ε.
Η Ελλάδα επιδιώκει να ενδυναμώσει περαιτέρω τη γεωπολιτική της επιρροή μέσω της ενέργειας. Εκτός από τη ΔΕΗ, πρόσφατα στη Ρουμανία επένδυσε και η Helleniq Energy και νωρίτερα και η Mytilineos. Οι δύο τελευταίες εταιρείες τοποθετήθηκαν σε έργα ΑΠΕ.