Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

«Τρύπα» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις ΥΚΩ για τον κλάδο προμήθειας

 

«Τρύπα» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις ΥΚΩ για τον κλάδο προμήθειας – Πληρώνονται μόνο για το 60-65% των αποζημιώσεων

Σε «φωτιά» στους προϋπολογισμούς των προμηθευτών έχει ήδη εξελιχθεί το γεγονός ότι από τον Απρίλιο του 2023 -και μέχρι σήμερα- ο ΔΕΔΔΗΕ καλύπτει ένα μόνο ποσοστό από τις αποζημιώσεις που πρέπει αυτοί να λαμβάνουν σε μηνιαία βάση, για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Μάλιστα, είναι δεδομένο ότι η «τρύπα» για τις εταιρείες θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες, χωρίς να φαίνεται προς το παρόν στον ορίζοντα κάποια λύση. 

Οι υποτιμολογήσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο, καθώς από τον συγκεκριμένο μήνα ο Ειδικός Λογαριασμός ΥΚΩ (ΕΛΥΚΩ) «γύρισε» για πρώτη φορά σε αρνητικό πρόσημο. Ως συνέπεια, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο, εδώ και 11 μήνες ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά από τις εταιρείες να τιμολογήσουν μέρος των ποσών που έχουν να λαμβάνουν για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Κάτι που ουσιαστικά συνεπάγεται πως οι εταιρείες χρηματοδοτούν με δικά τους κεφάλαια την παροχή των ΥΚΩ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι υποτιμολογήσεις σημαίνουν πως οι πάροχοι ανακτούν όλο αυτό το χρονικό διάστημα κατά μέσο όρο το 60-65% των ποσών που δικαιούνται. Το ποσοστό αυτό ποικίλλει από μήνα σε μήνα, κάτι που σημαίνει πως υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν λάβει ακόμη λιγότερο μέρος από τις αποζημιώσεις τους. Ενδεικτικά, έχουν υπάρξει μήνες που ο Διαχειριστής τούς ζήτησε να τιμολογήσουν μόλις το 55%. 

Όπως είναι φυσικό, οι συνεχείς υποτιμολόγησεις «μεταφράζονται» σε οικονομικό άνοιγμα των εταιρειών προμήθειας, το οποίο διευρύνεται ολοένα περισσότερο το τελευταίο 11μηνο. Ως συνέπεια, τα ποσά που οφείλονται σε κάθε έναν πάροχο αθροίζονται ήδη σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, με συνέπεια να έχει προκύψει ένα σημαντικό νέο «βαρίδι» για τα οικονομικά τους. 

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΛΥΚΩ έκλεισε με έλλειμμα στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ το 2023, με τις αρχικές εκτιμήσεις να τοποθετούν στο ίδιο ύψος το ποσό στο οποίο θα διαμορφωνόταν το αρνητικό ισοζύγιο και για το τρέχον έτος. Πάντως, η μείωση των χονδρεμπορικών τιμών μειώνει και τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού, με συνέπεια να υπολογίζεται πως το έλλειμμα θα ενισχυθεί κατά επιπλέον 100 εκατ. 

Όπως έχει γράψει το energypress, η λύση που προωθεί το ΥΠΕΝ είναι να «σπάσει» το έλλειμμα του λογαριασμού σε τρία κομμάτια και να καλυφθεί τμηματικά από φέτος μέχρι και το 2026, με το μεγαλύτερο ποσό να προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι προμηθευτές θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν το 100% των τρεχουσών αποζημιώσεων, μόνον όταν ο ΕΛΥΚΩ πάψει να έχει αρνητικό πρόσημο. 

Ακόμη χειρότερα, όταν ο Λογαριασμός γίνει ξανά πλεονασματικός, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο ο ΔΕΔΔΗΕ θα ξεκινήσει να καλύπτει τις υποανακτήσεις του προηγούμενου χρονικού διαστήματος, ξεκινώντας από τις παλαιότερες (δηλαδή από τον Απρίλιο του 2023) και προχωρώντας στις πιο πρόσφατες. Επομένως, ακόμη κι όταν σταματήσει να αυξάνεται η «τρύπα» στους προϋπολογισμούς των παρόχων, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να εξοφληθούν πλήρως οι εταιρείες. 

Ο ΕΣΠΕΝ έχει στείλει δύο επιστολές στους αρμόδιους φορείς, για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολές για το ίδιο θέμα έχουν στείλει στο υπουργείο και αρκετές από τις εταιρείες.  

Όπως ανέφερε ο Σύνδεσμος, στο έλλειμμα συνέβαλε καθοριστικά η χρηματοδότηση από τον ΕΛΥΚΩ του ΤΕΜ με συνολικά κονδύλια ύψους 460 εκατ. ευρώ, από τον Αύγουστο του 2022 έως και τον Απρίλιο του 2023, για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Επίσης, συνολική απομείωση των εισροών του ΕΛΥΚΩ, ύψους 65 εκατ., προκάλεσε η απαλλαγή καταβολής χρεώσεων ΥΚΩ των ενεργοβόρων επιχειρήσεων Μέσης και Χαμηλής Τάσης για 5 μήνες - από τον Νοέμβριο του 2021, μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Αρχειοθήκη ιστολογίου