Ακόμη πιο γενναίες θα είναι οι επενδύσεις της ΔΕΗ για το 2025, ξεπερνώντας σύμφωνα με τις πληροφορίες τα 3 δισ ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε βάθος τριετίας για το νέο αναθεωρημένο στρατηγικό της πλάνο που παρουσιάζει σήμερα στους αναλυτές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το σχέδιο που θα ανακοινώσει σήμερα η διοίκηση της επιχείρησης και το οποίο αποτελεί τμήμα του επικαιροποιημένου πλάνου 2025-2027, μπορεί και να προβλέπει επενδύσεις της τάξης των 3,5 δισ, ευρώ ή και παραπάνω για την επόμενη χρονιά, πολύ πιο αυξημένες από τις αντίστοιχες φετινές.
Το ποσό αυτό φαίνεται ότι θα είναι «μεγαλύτερο από φέτος αλλά και καθαρό». Δηλαδή θα αφορά αποκλειστικά την οργανική ανάπτυξη της ΔΕΗ, στις ΑΠΕ, τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση των δικτύων της, και τους άλλους τομείς που έχει μπει ή σχεδιάζει να μπει μέσα στο 2025. Οι όποιες τυχόν εξαγορές κάνει του χρόνου η επιχείρηση δεν συμπεριλαμβάνονται στο παραπάνω νούμερο.
Πρόκειται για μια ποσοτική αλλά και ποιοτική διαφορά του νέου της στρατηγικού πλάνου με τη φετινή χρονιά, όπου οι επενδύσεις αναμένεται, όπως έχει γράψει το Energypress, να κλείσουν στα 2,8 δισ ευρώ, πολύ πάνω από τα 1,6 δισ του εννεαμήνου, (https://energypress.gr/news/apokalyptiria-stis-14-noembrioy-gia-ti-nea-epikairopoiimeni-stratigiki-tis-dei-sta-28-dis-oi), ωστόσο σε αυτα συμπεριλαμβάνονται και τα deals. Τέτοιο είναι η εξαγορά το καλοκαίρι του πράσινου portfolio της Macquairie στη Ρουμανία, ύψους 700 εκατ ευρώ.
Στο σενάριο που επαληθευτούν τα παραπάνω νούμερα θα μιλάμε για μια ετήσια αύξηση άνω του 20% των επενδύσεων της ΔΕΗ και φυσικά μένει να δούμε πόσο παραπάνω θα αναθεωρηθεί το συνολικό επενδυτικό πλάνο της επόμενης τριετίας.
Το υφιστάμενο σχέδιο (2024-2026) προέβλεπε συνολικές επενδύσεις 9 δισ ευρώ και είχε ανακοινωθεί πριν από δέκα μήνες, στις 23 Ιανουαρίου στο Λονδίνο (Capital Markets Day), ωστόσο η πρώτη χρονιά εφαρμογής του δείχνει ότι «υπεραποδίδει».
Το επιβεβαιώνουν οι αλματώδεις επιδόσεις εννεαμήνου που ανακοίνωσε χθες η επιχείρηση, με αύξηση κατά 100% των επενδύσεων στα 1,6 δισ. ευρώ, εκτίναξη 43% στο προσαρμοσμένο EBITDA που έκλεισε στα 1,35 δισ. ευρώ και άλμα 71% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη (240 εκατ.).
Εχει πιάσει από τώρα το στόχο του 2026
Πίσω από τις εκθετικές αυτές αυξήσεις, βρίσκεται η άνοδος της πράσινης εγκατεστημένης της ισχύος στα 4,9 GW και η πορεία της παραγωγής από ΑΠΕ που εκτινάχθηκε 44% στο εννεάμηνο, (4,8 TWh), δείχνοντας ότι η επιχείρηση επιτυγχάνει ταχύτερα τους στόχους.
Αυτός ακριβώς ο γρηγορότερος του αναμενόμενου μετασχηματισμός της ΔΕΗ είναι και ο βασικός λόγος που επέβαλε την ανάγκη ενός update του πλάνου, ώστε η επιχείρηση να επανατοποθετήσει τον εαυτό της στη νέα πραγματικότητα, όπως είχε υπονοήσει τον Αύγουστο, μιλώντας στους αναλυτές, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης.
Ενδεικτικό είναι αυτό που συμβαίνει με τις ΑΠΕ, όπου η ΔΕΗ έχει πλέον εξασφαλίσει σχεδόν το 100% της ισχύος που απαιτείται για το στόχο των 8,9 πράσινων GW μέχρι το 2026. Κρίνοντας από τα αποτελέσματα εννεαμήνου που αποτελούν προάγγελο για την αύξηση των μεγεθών που θα ακούσουμε σήμερα, τα εν λειτουργία φωτοβολταικά και αιολικά αθροίζουν 4,9 GW, ενώ σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή βρίσκονται 3,8 GW. Επί της ουσίας, ο όμιλος έχει διασφαλίσει 8,7 GW, νούμερο ίσο με το 98% του στόχου για το 2026, καθιστώντας μονόδρομο ένα strategy update στον τομέα των ΑΠΕ.
Περαιτέρω μείωση της ψαλίδας μεταξύ παραγωγής - προμήθειας
Συνδυαστικά με τις ΑΠΕ, ένα άλλο στοιχείο του νέου τριετούς πλάνου αφορά την ταχύτερη βελτίωση του gap ανάμεσα στην ενέργεια που παράγει η επιχείρηση και σε εκείνη που χρειάζεται να εξασφαλίζει, αγοράζοντας ακριβές ποσότητες από τη χονδρεμπορική για να καλύπτει τις ανάγκες των πελατών της.
Το κενό αναδείχνουν και τα χθεσινά αποτελέσματα εννεαμήνου όπου το μερίδιο παραγωγής της στην Ελλάδα βρίσκεται στο 35%, όταν το αντίστοιχο στη προμήθεια κινείται στο 51%. Στη Ρουμανία αντίστοιχα, το μερίδιο παραγωγής της από ΑΠΕ είναι 12%, όταν το ποσοστό της στις πωλήσεις ρεύματος κινείται στο 16%.
Τόσο στην Ελλάδα και λιγότερο στη Ρουμανία, η επιχείρηση είναι καθαρός αγοραστής (net buyer). Η ηλεκτροπαραγωγή της υπολείπεται των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται για να καλύψει τις 33 TWh ενέργειας που χρειάζονται τα 8,8 εκατομμύρια των πελατών της. Και η μείωση του κενού θα γίνει μέσω των ΑΠΕ, καθώς ο λιγνίτης θα μειώνεται όλο και περισσότερο, όπως δείχνει και η παραγωγή των 2,3 TWh στο εννιάμηνο (-30% από την αντίστοιχη περυσινή).
Το σκαλοπάτι της Ρουμανίας
Αν οι ανακοινώσεις δέκα μήνες πριν στο Λονδίνο μιλούσαν για το όραμα να γίνει η επιχείρηση ηγέτιδα δύναμη στην ΝΑ Ευρώπη και να διεκδικήσει κομμάτι από τη βαλκανική «πίτα» (https://energypress.gr/news/dei-igetida-dynami-stin-na-eyropi-mpainei-sti-balkaniki-agora-ton-40-ekatommyrion-katanaloton), τώρα που έχει διανύσει ένα κομμάτι του δρόμου, οι στόχοι μπαίνουν σε νέα βάση και επαναπροσδιορίζονται με τη Ρουμανία να κατέχει εξέχουσα θέση.
Όχι μόνο επειδή η γειτονική αγορά συνεισφέρει όλο και περισσότερο στα μεγέθη και τα EBITDA της επιχείρησης, αλλά επειδή ακριβώς γι' αυτό, προσθέτει βαθμούς ευελιξίας στη ΔΕΗ τόσο για να βελτιώσει τη κρίσιμη ψαλίδα μεταξύ παραγωγής και προμήθειας, όσο και για να κινηθεί πιο ελεύθερα στην εγχώρια αγορά, καθώς και ενόψει των επόμενων στόχων της.
Κάτι που φαίνεται και από τις αλματώδεις επιδόσεις εννεαμήνου που δεν θα είχαν επιτευχθεί χωρίς τη συνεισφορά των ρουμανικών assets. Το ίδιο ισχύει και για τα δίκτυα, όπου η ΔΕΗ έχει πλέον μια ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση ύψους 4,3 δισ ευρώ. Εδώ, οι επενδύσεις στο εννιάμηνο έφτασαν τα 721 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 90%, επίδοση στην οποία επίσης συνέβαλε καθοριστικά η γείτονα.