Παρότι το έργο της λεγόμενης "μικρής" ηλεκτρικής διασύνδεσης Πελοποννήσου - Κρήτης προχωρά κατά τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ και εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο για λειτουργία στα τέλη Μαρτίου, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ξεκινήσει αμέσως να ενισχύει το δίκτυο του νησιού με ρεύμα από την ηπειρωτική Ελλάδα.
Ο λόγος σχετίζεται με την εν εξελίξει διελκυστίνδα σχετικά με το ποιος θα αναλάβει, και υπό ποιές προϋποθέσεις, τη Διαχείριση του Δικτύου της Κρήτης, ο ΑΔΜΗΕ ή ο ΔΕΔΔΗΕ.
Το θέμα θα ήταν απλό εάν η διαδικασία ακολουθούσε τη "φυσιολογική" σειρά και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διασύνδεσης, όπως γίνεται με τις υπόλοιπες νησιωτικές διασυνδέσεις, το δίκτυο υψηλής τάσης της Κρήτης μεταβιβαζόταν ως πάγιο, έναντι του σχετικού τιμήματος, στον ΑΔΜΗΕ.
Ο ΑΔΜΗΕ, φέρεται να έχει εξηγήσει με επιστολή του στη ΡΑΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ ότι δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη διαχείρισης σε πάγια που δεν του ανήκουν, δηλαδή στο δίκτυο υψηλής τάσης της Κρήτης, το οποίο ανήκει στον Όμιλο της ΔΕΗ. Επομένως υποστηρίζει πως θα πρέπει η ΔΕΗ να του πωλήσει άμεσα το δίκτυο, δηλαδή τη γραμμή μεταφοράς Χανιά - Λασίθι των 150 kV και έτσι τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους.
Προς το παρόν, ωστόσο, η ΔΕΗ δεν εμφανίζεται έτοιμη να κάνει μια τέτοια κίνηση άμεσα. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, για το διάστημα από τη λειτουργία της «μικρής» διασύνδεσης μέχρι την μεταβίβαση του παγίου στον ΑΔΜΗΕ, τη διαχείριση θα πρέπει να έχει ο ΔΕΔΔΗΕ. Πολλώ δεν μάλλον, από τη στιγμή που ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ενταγμένη τη γραμμή μεταφοράς της Κρήτης στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση του και, κατά συνέπεια, εισπράττει το σχετικό έσοδο για το συγκεκριμένο πάγιο, με βάση το WACC.
Από την άλλη πλευρά, ο ΔΕΔΔΗΕ θεωρεί ότι τη διαχείριση πρέπει να αναλάβει ο ΑΔΜΗΕ, ήδη από την έναρξη λειτουργίας της «μικρής» διασύνδεσης, καταρχάς για τεχνικούς λόγους, με δεδομένο ότι ο Διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς θα έχει υπό την εποπτεία του τη λειτουργία και τη συντήρηση της «μικρής» διασύνδεσης. Η υποδομή αυτή θα επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία του συστήματος της Κρήτης και, κατά συνέπεια, θα πρέπει τόσο το δίκτυο υψηλής τάσης του νησιού όσο και το Κρήτη-Πελοπόννησος να λειτουργούν από τον ίδιο φορέα.
Ως επιχείρημα, ο ΔΕΔΔΗΕ επικαλείται και παλαιότερη γνωμοδότηση της ΡΑΕ προς το ΥΠΕΝ, στην οποία η Αρχή υποστήριζε πως, με τη θέση σε λειτουργία της «μικρής» διασύνδεσης, το σύστημα της Κρήτης θα πρέπει να θεωρείται πλέον μέρος του ΕΣΜΗΕ και να απολέσει το καθεστώς του μη διασυνδεδεμένου νησιού.
Προς ώρας το θέμα είναι μετέωρο και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναζητά λύση σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους.
Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι αν δεν βρεθεί λύση, η αξιοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Πελοπόννησο είναι πολύ πιθανό να πάει προς τα πίσω, μέχρι να αποφασίσει η ΔΕΗ τη μεταβίβαση . Θα λειτουργεί δηλαδή τον καλώδιο σε τεχνικό επίπεδο, αλλά όχι σε εμπορικό, και η Κρήτη θα στερείται το επιπλέον ρεύμα που θα μπορούσε να έχει. Κάτι τέτοιο μπορεί να μην είναι "δραματικό" την περίοδο της άνοιξης, θα είναι όμως πολύ σημαντικό για την καλοκαιρινή περίοδο όταν οι καταναλώσεις αυξάνουν ραγδαία και το σύστημα χρειάζεται ενίσχυση (την οποία συνήθως έχει μέσω πανάκριβης μεταφοράς ηλεκτροπαραγωγικών ζευγών).