Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Τα νέα τιμολόγια μετά το «ξεπάγωμα» των ρητρών αποφασίζει η ΡΑΑΕΥ

 

Τα νέα τιμολόγια μετά το «ξεπάγωμα» των ρητρών αποφασίζει η ΡΑΑΕΥ – Έρχεται «σήμανση διαφάνειας», έως 31 Οκτωβρίου η προγνωστοποίηση

Μέτρα για την επιστροφή στην κανονικότητα της λιανικής ρεύματος, η οποία πρόκειται να γίνει την 1η Ιανουαρίου μετά την παράταση της αναστολής των ρητρών αναπροσαρμογής, προετοιμάζει η ΡΑΑΕΥ. Πιο συγκεκριμένα, η Αρχή έχει στα σκαριά δύο αποφάσεις, για την προσθήκη «σήμανσης διαφάνειας» στα τιμολόγια καθώς και για τη «φόρμουλα» μετάβασης από τα υφιστάμενα προϊόντα, αντίστοιχα. 

Με τη «σήμανση διαφάνειας», θα καθοριστεί ένα συγκεκριμένο χρώμα στο οποίο θα αποτυπώνονται όλα τα έγγραφα (όπως το έντυπο προσυμβατικής ενημέρωσης και οι λογαριασμοί) κάθε προϊόντος που θα ενεργοποιηθεί μετά το τέλος του έτους. Κριτήριο για το χρώμα θα είναι η κατηγορία στην οποία θα υπάγεται το προϊόν, ενώ με την ίδια απόχρωση θα απεικονίζεται επίσης στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ, αλλά και στο εργαλείο σύγκρισης της Αρχής. 

Στόχος είναι με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές να μπορούν να διαπιστώνουν εύκολα σε ποια κατηγορία ανήκει κάθε συμβόλαιο προμήθειας που διατίθεται στην αγορά, δηλαδή να αντιλαμβάνονται τι ακριβώς ισχύει με τις χρεώσεις του. Έτσι, αν π.χ. για τα σταθερά τιμολόγια επιλεγεί το κίτρινο χρώμα και για τα κυμαινόμενα το πράσινο, από το έντυπο προσυμβατικής ενημέρωσης, ένας καταναλωτής θα έχει άμεση εικόνα για το κατά πόσο το προϊόν που τον ενδιαφέρει έχει μεταβαλλόμενη τιμή ή όχι. 

Δυνατότητα και για «μικτά» τιμολόγια 

Την ίδια στιγμή, με δεύτερη απόφαση η ΡΑΑΕΥ θα καθορίσει το πλαίσιο για την επιστροφή στην κανονικότητα, από τις αρχές του επόμενου έτους. Σε σχέση με το σχετικό κείμενο που είχε θέσει σε διαβούλευση, όπως είναι φυσικό θα υπάρξει προσαρμογή στην προθεσμία προγνωστοποίησης των αλλαγών στους καταναλωτές από τις εταιρείες (στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται), η οποία θα μεταφερθεί στις 30 Οκτωβρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο περιλαμβάνονταν τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων: Προϊόντα Ορισμένου Χρόνου και Σταθερής Τιμολόγησης, Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής την 1η κάθε μήνα (ex ante), Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής μετά τον μήνα εφαρμογής (ex post) και Προϊόντα Δυναμικής Τιμολόγησης. 

Όπως έχει γράψει το energypress, στελέχη της ΡΑΑΕΥ έχουν αποσαφηνίσει ότι η παραπάνω τυποποίηση είναι ενδεικτική, με τις εταιρείες να είναι ελεύθερες να βγάλουν προγράμματα όπως κρίνουν. Βέβαια, προϋπόθεση αποτελεί τα τιμολόγια αυτά να μην αντιβαίνουν τις προβλέψεις του Κώδικα Προμήθειας, όπως την επαληθευσιμότητα των χρεώσεων. 

Έτσι, για παράδειγμα, είναι πιθανόν από 1η Ιανουαρίου να κάνουν την εμφάνισή τους «μικτά» προϊόντα, τα οποία δηλαδή θα έχουν σταθερή χρέωση μέχρι ένα πλαφόν μηνιαίας κατανάλωσης, και κυμαινόμενη επιβάρυνση (με βάση μαθηματικό τύπο) πάνω από αυτό το όριο. Επίσης, προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν θα τίθεται κάποια υποχρέωση από τη ΡΑΑΕΥ για τη διάθεση έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα από κάθε προμηθευτή ενός τουλάχιστον προϊόντος από μία από τις διαθέσιμες κατηγορίες (π.χ. ένα ex ante τιμολόγιο). 

Λύση για ληγμένες συμβάσεις και «προϊόντα μετάπτωσης»

Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι στην απόφαση για το πλαίσιο μετάβασης, η Αρχή θα επαναλαμβάνει τα δύο «απαγορευτικά» που υπήρχαν στο υπό διαβούλευση κείμενο, με  δεδομένο ότι αυτά προβλέπονται από τον Κώδικα Προμήθειας. Έτσι, στα τιμολόγια κυμαινόμενης χρέωσης δεν θα μπορεί να υπάρχει δεύτερος μηχανισμός αναπροσαρμογής, πέρα από τον μαθηματικό τύπο από τον οποίο θα προκύπτει η χρέωση σε μηνιαία βάση. 

Επίσης, στα ex post τιμολόγια, ο υπολογιστικός τύπος (συνάρτηση) για τη χρέωση θα πρέπει να συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι θα εκκαθαρίζονται μέχρι και την τελευταία ημέρα του μεθεπόμενου μήνα (ν+2), προκειμένου να ανακοινώνεται η τελική τιμή προμήθειας λιανικής.

Παράλληλα, από την 1η Ιανουαρίου δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να διατίθενται τα υφιστάμενα τιμολόγια, καθώς δεν πληρούν το κριτήριο επαληθευσιμότητας που προβλέπει ο Κώδικας Προμήθειας. Κι αυτό γιατί οι χρεώσεις που ανακοινώνουν οι εταιρείες δεν βασίζονται σε έναν δημοσιοποιημένο και προκαθορισμένο μαθηματικό τύπο, βάσει του οποίου θα μπορούσε ένας καταναλωτής να επιβεβαιώσει το ύψος των επιβαρύνσεων που του επιβλήθηκαν. 

Όσον αφορά την προγνωστοποίηση, η υποχρέωση αυτή δεν θα αφορά μόνο τις εταιρείες που, με την έναρξη εφαρμογής των προσωρινών μέτρων διατήρησαν τους πελάτες τους στα υφιστάμενα τιμολόγια «παγώνοντας» τις ρήτρες, τις οποίες πρόκειται να επανενεργοποιήσουν από την 1η Ιανουαρίου. 

Από την άλλη πλευρά, με την απόφαση θα δίνεται λύση για τις εταιρείες που έχουν στο πελατολόγιό τους καταναλωτές των οποίων η σύμβαση προμήθειας έχει λήξει. Επίσης, θα διευθετείται και η εκκρεμότητα που έχει δημιουργηθεί με προμηθευτές που, για τον χρόνο εφαρμογής των έκτακτων μέτρων, «μετέφεραν» όλους τους πελάτες τους σε προσωρινά προϊόντα («προϊόντα μετάπτωσης»). 

Αρχειοθήκη ιστολογίου