Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

«Τίτλοι τέλους» στην ειδική εισφορά στο αέριο ηλεκτροπαραγωγής – Προς απόσυρση στις αρχές 2024 μαζί με τα μέτρα σε λιανική & χονδρική ρεύματος

 

«Τίτλοι τέλους» στην ειδική εισφορά στο αέριο ηλεκτροπαραγωγής – Προς απόσυρση στις αρχές 2024 μαζί με τα μέτρα σε λιανική & χονδρική ρεύματος

Την απόσυρση της ειδικής εισφοράς για το αέριο που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή,  δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το σχέδιο του ΥΠΕΝ είναι η εισφορά να γίνει παρελθόν σε «συγχρονισμό» με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που έχουν εφαρμοστεί στη χονδρεμπορική και τη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή από τις αρχές του επόμενου έτους. 

Υπενθυμίζεται ότι τότε εκπνέει και η κατανομή των ποσών που συγκεντρώνονται από την ειδική  εισφορά, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε την περασμένη άνοιξη. Με βάση την ΚΥΑ, που υπέγραφαν ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 τα έσοδα από την εισφορά θα διατίθενται εξ ολοκλήρου για την υποστήριξη των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας στη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. 

Όπως είναι γνωστό, η «φόρμουλα» της εισφοράς άλλαξε τον Μάιο του 2023, με συνέπεια να είναι πλέον ίση με το 5% του συμβολαίου στον ολλανδικό κόμβο. Η «φόρμουλα» αυτή έδωσε τη θέση της στην οριζόντια και σταθερή χρέωση των 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, που ίσχυε έως τότε από τον Νοέμβριο του 2022 – όταν τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο. 

Αν και με αυτό τον τρόπο το πρόσθετο κόστος στο αέριο για ηλεκτροπαραγωγή μειώθηκε, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς παραμένει ακόμη μία σημαντική στρέβλωση για την εγχώρια χονδρεμπορική. Έτσι, συνεχίζει να υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων μονάδων αερίου, έναντι των αντίστοιχων σταθμών στις όμορες χώρες, περιορίζοντας έτσι τις ώρες λειτουργίας τους. 

Ενδεικτικό παράδειγμα με δεδομένο ότι ο μέσος όρος στο TTF, για το συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου, έκλεισε στο τέλος Αυγούστου στα 34,83 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Επομένως, λόγω της ειδικής εισφοράς, αγγίζει τα 3,9 ευρώ ανά Μεγαβατώρα το «καπέλο» που προστίθεται τον τρέχοντα μήνα στο κόστος λειτουργίας των εγχώριων μονάδων αερίου. Μία επιβάρυνση που, όπως είναι φυσικό, αυξάνει ισόποσα τις προσφορές των σταθμών στην DAM. 

Η υπονόμευση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων μονάδων «φωτογραφίζεται» στα αυξημένα μερίδια των εισαγωγών στο εγχώριο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τον Αύγουστο οι εισαγωγές κινήθηκαν στο 15%, ενώ διαμορφώθηκαν στο 18% ένα μήνα νωρίτερα. 

Έως πρόσφατα, πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του εγχώριου ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού αποτελούσε επίσης η υψηλή μοναδιαία χρέωση για το Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού, η οποία είχε καθοριστεί στα 2,49 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για όλο το 2023, για την κατανάλωση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο τον Ιούλιο η ΡΑΑΕΥ προχώρησε σε σημαντική μείωση της χρέωσης, στα 0,50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, προχωρώντας σε διαφορική αναπροσαρμογή του μοναδιαίου ΤΕΑ για τα έτη 2024 έως 2027, ώστε να επιμηκυνθεί ο χρόνος στον οποία θα συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό. 

 energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου