Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Καφαντάρη: Αλλαγή του ενεργειακού μίγματος, εις βάρος των ορυκτών καυσίμων και υπέρ των ΑΠΕ

Την αλλαγή του ενεργειακού μίγματος, εις βάρος των ορυκτών καυσίμων και υπέρ των ΑΠΕ σήμανε η πρόσφατη σύνοδος του ΟΗΕ στο Παρίσι, γνωστή ωςCOP21. Αυτό υπογράμμισε στην τοποθέτησή της η Βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαρά Καφαντάρη, κατά τη συνεδρίαση της 17.02.2016 της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα "Αποτίμηση της COP21 – τα βήματα της Ελλάδας για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού".
Ειδικότερα, στην ομιλία της η κ. Καφαντάρη τόνισε:
«Είναι πραγματικά σημαντικό ότι η Παγκόσμια Κοινότητα κατέληξε σε μια συμφωνία, τη συμφωνία του Παρισιού η οποία θα υλοποιηθεί ή θα αρχίσει να υλοποιείται από το 2020 και μετά μιας..
και μέχρι τότε έχουμε την παράταση του Κιότο. Είναι σημαντικό ότι οι 195 χώρες μπήκαν στο παιχνίδι, είναι σημαντικό ότι μεγάλοι ρυπαντές όπως αναφέρθηκε και Εισηγητικά από το Υπουργείο οι ΗΠΑ κλπ., μπήκαν σε αυτή τη λογική της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής που είναι πολύ σημαντικό γιατί υπάρχει και κάποιος σκεπτικισμός σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με την κλιματική αλλαγή η οποία θα ήθελα να σημειώσω ανά τους αιώνες ναι μεν αφορά μια φυσική διεργασία αλλά αυτό το οποίο συμβαίνει τον τελευταίο αιώνα με την υπερσυσσώρευση των αερίων θερμοκηπίου έχει να κάνει κύρια με ανθρωπογενείς παρεμβάσεις κατά 90% όπως λέει η IPCC.
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι ούτε το να καταθέτουμε μόνο κάποιες επιστημονικές θέσεις και πληθώρα εργασιών που όντως υπάρχουν. Υπάρχουν από πολλούς επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι μόνο το κομμάτι της ενημέρωσης για τις συνέπειές της και το τι σημαίνει κάτι που είναι απαραίτητο και λίγο πολύ πρέπει να μπει και στον τομέα της εκπαίδευσης όπως ακούστηκε από προηγούμενο συνάδελφο σαφώς η ευαισθητοποίηση δηλαδή στο συγκεκριμένο θέμα. Το κύριο όμως είναι πολιτικές αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και ανάσχεσης αυτού του φαινομένου. Αυτό σημαίνει ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας και βέβαια σε παγκόσμιο επίπεδο όλων μέσα από τη διαδικασία των διεθνών συνεργασιών σε όλα τα επίπεδα.
Η οικολογική διάσταση και η οικολογία εγώ προσωπικά το λέω πάντα δεν είναι κάτι ξεχωριστό είναι κάτι το οποίο πρέπει οφείλει να διαπνέει όλες τις πολιτικές όλους τους τομείς. Έχει να κάνει όπως είπα πριν και με το μοντέλο ανάπτυξης όπως ακολουθήθηκε μέχρι και μας έφερε και έφερε τον πλανήτη μας στην κατάσταση την οποία είναι σήμερα. Υπάρχει όπως αναφέρθηκε το Εθνικό σχέδιο στην κλιματική αλλαγή επιτέλους εκπονήθηκε αυτό το σχέδιο που άλλες χώρες και αναφέρω την Κύπρο εδώ και δύο χρόνια είχαν ήδη ένα τέτοιο σχέδιο. Αυτό το σχέδιο τώρα το τελευταίο δεκάμηνο έχει εκπονηθεί. Το θέμα είναι να προχωρήσει και να υλοποιηθεί. Οφείλουμε να πούμε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα και μιας και αναφέρεται το θέμα των κτηρίων και μεταφορών που είναι αν θέλετε οι τομείς τους οποίους άμεσα η πολιτεία οφείλει να παρέμβει γιατί εκεί μιλάμε για πολλές εκπομπές και συνέπειες σημαντικές για το κλίμα το μοντέλο δηλαδή μεταφορών και το κτηριακό που έχει να κάνει με την ενεργειακή αυτάρκεια έχει να κάνει με την ενεργειακή θωράκιση να πούμε ότι πρόσφατα πριν μερικούς μήνες η Οδηγία 27 της ΕΕ συζητήθηκε και στο Κοινοβούλιο ενσωματώθηκε στην Ελληνική Νομοθεσία και πρέπει γοργά πλέον να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες, να μην μείνει μόνο ένα νομοθέτημα, μια μόνη ενσωμάτωση γιατί έχουμε και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα δημόσια κτήρια σε πρώτη φάση και γενικότερα μετά για όλο το κτηριακό απόθεμα της χώρας, το οποίο πρέπει ενεργειακά να θωρακιστεί .
Στο κομμάτι αυτό σημαντικό ρόλο έχουν και τα προγράμματα ΕΣΠΑ τα οποία εστιάζονται και γίνονται πλέον με μια διαφορετική στόχευση δεν πάει σε συγκεκριμένους μεγάλους εργολάβους, δεν ξέρω εγώ τι όπως γινόταν χρόνια και το πρόγραμμα αυτό το εξοικονομώ κατ’ οίκον το οποίο δεν ολοκληρώθηκε όπως έπρεπε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, ακόμα δεν είχε γίνει αν θέλετε και ο καινούργιος ΚΕΝΑΚ ο οποίος ήταν απαραίτητος για τα κτήρια πιστεύω ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα σε όλα αυτά. Έχουν λοιπόν μια στόχευση πολιτικών σε σχέση με το θέμα της αναβάθμισης των κτηρίων και της εξοικονόμησης ενέργειας και βήματα βέβαια στις μεταφορές και αλλαγή μοντέλου στις μεταφορές όσο αφορά αυτό που λέμε καύσιμα. Όσον αφορά στη διαχείριση απορριμμάτων που και εκεί είναι ένας σημαντικός παράγοντας με το στρεβλό τρόπο που γινόταν έως σήμερα εκπομπής αερίων θερμοκηπίου που αν θέλετε και ο ίδιος ο ΟΗΕ είχε τοποθετηθεί ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων ουσιαστικά επιβαρύνει αυτό που λέμε αέρια του θερμοκηπίου και συγκεκριμένες εκπομπές .
Εδώ έχουμε να κάνουμε με ενημέρωση του κόσμου γιατί στην προηγούμενη Επιτροπή μας οι συνάδελφοι συζητήσαμε για το βιοαέριο και για την αξιοποίηση αν θέλετε των αγροτικών υπολειμμάτων ότι πρέπει αυτό να προχωρήσει, οφείλει η πολιτεία να ενθαρρύνει αλλά συγχρόνως όμως οφείλει και να ενημερώσει γιατί σε τοπικές κοινωνίες δεν υπάρχει ενημέρωση η οποία απαιτείται με συνέπεια να υπάρχουν αντιδράσεις και στο συγκεκριμένο θέμα. Από την άλλη μεριά επειδή αναφέρθηκαν κάποια πράγματα για την οικονομία μηδενικού άνθρακα κλπ. προτεραιότητα και αναγκαιότητα είναι η αλλαγή του ενεργειακού μίγματος εις βάρος των ορυκτών καυσίμων και του άνθρακα όπως ελέγχθη πριν. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με το πάτημα ενός κουμπιού καταργούμε τα πάντα και πάμε στο άλλο.
Αυτό γίνεται σταδιακά και οφείλει η πολιτεία στην κατεύθυνση αυτή να λειτουργήσει αν αυτή τη στιγμή κάποια ρυπογόνες ιδιαίτερα βιομηχανίες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη κλπ.. πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν και να πάμε σε κάτι καλύτερο με λιγότερους ρύπους είναι ένα θέμα πολιτικής απόφασης. Το ζήτημα είναι ο στόχος να μην χάνεται και οι πολιτικές οι οποίες θα ακολουθούνται αν αναγκαστείς να έχεις ένα εργοστάσιο γιατί δεν μιλάμε για κατάργηση αυτή τη στιγμή το οποίο θα χρησιμοποιεί το λιγνίτη, πώς θα είναι αυτό το εργοστάσιο;
Συγχρόνως από την άλλη μεριά σε αντιστάθμισμα πόσες άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες θα έχεις κλείσει. Έτσι κατά την ταπεινή μου άποψη προχωρούμε από εδώ και πέρα με στόχο όντως τη μείωση στο ελάχιστο της χρήσης των ορυκτών καυσίμων και της ανάπτυξης των ΑΠΕ με μια λογική αποκεντρωμένη, συνεργατική. όχι φαραωνικά έργα αλλά με αυτή την κατεύθυνση, αυτή είναι και η άποψή μου. Το θέμα είναι να προχωρήσει και το Υπουργείο και οι αρμόδιοι Οργανισμοί στην κατεύθυνση αυτή με συγκεκριμένες προτάσεις».

 http://energypress.gr/news/kafantari-allagi-toy-energeiakoy-migmatos-eis-varos-ton-orykton-kaysimon-kai-yper-ton-ape

Αρχειοθήκη ιστολογίου