Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

ΟΟΣΑ : Μιλά για αποκρατικοποιήσεις στα ενεργειακά δίκτυα, κατάργηση μονοπωλίων, μείωση κόστους σε αέριο, ρεύμα

Να επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις στην ενέργεια, υποννοώντας τα δίκτυα, να περιορίσει τα κρατικά μονοπώλια και να απελευθερώσει όσες αγορές παραμένουν κλειστές, προκειμένου να μειωθούν τα κόστη στο φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό που είναι από τα υψηλότερα διεθνώς, συστήνει ο ΟΟΣΑ στην κυβέρνηση. 
Η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, την οποία παρουσίασε χθες ο Γενικός του Γραμματέας Ανχελ Γκουρία στον Πρωθυπουργό, υποδεικνύει όλες εκείνες τις χρόνιες παθογένειες που συνεχίζουν να..
ταλαιπωρούν κυρίως την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και δευτερευόντως αυτήν του φυσικού αερίου.
Στον ηλεκτρισμό για παράδειγμα, γράφει η έκθεση, η συγκέντρωση παραμένει μεγάλη, τόσο στη χονδρεμπορική όσο και στη λιανική. Σε αρκετές κατηγορίες πελατών της ΔΕΗ συνεχίζουν να υφίστανται σταυροειδείς επιδοτήσεις, γεγονός που περιορίζει τον ανταγωνισμό και αυξάνει τις τιμές ειδικά στη βιομηχανία. Βελτίωση του ανταγωνισμού χρήζει και η αγορά του φυσικού αερίου, αν και όπως σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης, οι πρόσφατες μεταρυθμίσεις έχουν αυξήσει τη δυνατότητα των καταναλωτών να επιλέγουν προμηθευτές.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μια λίστα με 27 χώρες που παραθέτει ο ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατέχει την 7η ακριβότερη τιμή στο φυσικό αέριο για τη βιομηχανία. Η απόσταση μάλιστα που τη χωρίζει από το μέσον όρο του οργανισμού είναι... 15 θέσεις. Οσο για το βιομηχανικό ρεύμα, μεταξύ 29 χωρών, η Ελλάδα έχει το 10ο υψηλότερο κόστος, και βρίσκεται 5 θέσεις πάνω από τον μέσον όρο του ΟΟΣΑ.
Στην ουσία, τα υψηλά κόστη ενέργειας καθιστούν τις εξαγωγές λιγότερες ανταγωνιστικές, σημειώνει η έκθεση. Μια σειρά από περιοριστικές ρυθμίσεις που αφορούν στα δίκτυα τόσο στην ενέργεια, όσο και στις μεταφορές, περιορίζουν το εμπόριο σε προιόντα και υπηρεσίες. Η άρση τους θα διευκόλυνε σημαντικά την ανταγωνιστικότητα στις εξαγωγές, καθώς θα μείωνε τα κόστη για τις επιχειρήσεις. 
Πως το ενεργειακό κόστος επηρεάζει τις εξαγωγές
Εκτός από αντικίνητρο για περισσότερες εξαγωγές, οι υψηλές τιμές στην ενέργεια "εκμηδενίζουν" και τα όποια οφέλη από την εσωτερική υποτίμηση που επήλθε στη διάρκεια της κρίσης, επισημαίνει η έκθεση. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να ενισχυθεί η ανεξαρτησία του διαχειριστή των δικτύων. Στην κατεύθυνση αυτή έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς ο ΑΔΜΗΕ να αποσχθεί από τη ΔΕΗ. Η έκθεση θυμίζει πως το συμφωνημένο σχέδιο με τους θεσμούς προβλέπει ότι μετά την απόσχιση, το Δημόσιο θα διατηρήσει το 51% του ΑΔΜΗΕ, το 20% θα περάσει στα χέρια ενός στρατηγικού επενδυτή, ενώ το 29% θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Επισημαίνει ωστόσο πως η βιωσιμότητα της συγκεκριμένης πρότασης τελεί ακόμη υπό εξέταση. Αυτό ακριβώς ψάχνουν την περίοδο αυτή οι σύμβουλοι που έχει επιλέξει η κυβέρνηση (Lazard, Σώμα Ορκωτών Λογιστών), χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστή η εισήγησή τους.
Τέλος, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού θα συμβάλλει και η ολοένα μεγαλύτερη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη παραγωγή ηλεκτρισμού. Η έκθεση θυμίζει πως το μερίδιο των ΑΠΕ στη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες, και από μόλις 5% το 1990, έφτασε το 23% το 2013. Σύμφωνα πάντως με τους στόχους που έχει θέσει η Ελλάδα, μέχρι το 2020, από ΑΠΕ θα πρέπει να προέρχεται το 18%-20% της τελικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, το 40% της παραγωγής ηλεκτρισμού, το 20% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για θέρμανση και ψύξη, και το 10% της ενέργειας για μεταφορές.

 http://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου