Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Κοινοπρακτικό δάνειο 300 εκατ. ευρώ με τσουχτερό… ελληνικό επιτόκιο 6%, έκλεισε ο ΑΔΜΗΕ

Γιώργος Φιντικάκης

Στην αναχρηματοδότηση όλων των υφιστάμενων δανείων του, πλην εκείνων της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων, ετοιμάζεται να προχωρήσει ο ΑΔΜΗΕ, με εκδότες τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που ενέκριναν προ ημερών την απόσχισή του.
Στον απόηχο της θορυβώδους απόσχισης του 51% από τη ΔΕΗ, ο διαχειριστής του συστήματος ηλεκτρισμού της χώρας, πρόκειται σύντομα να φέρει στο διοικητικό του συμβούλιο την λήψη κοινοπρακτικού δανείου ύψους γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, και με επιτόκιο 6%. 
Σύμφωνα με μια ερμηνεία, αν και εφόσον οι τράπεζες δεν έπαιρναν την Τρίτη εγγυήσεις για την δυνατότητα της ΔΕΗ να καλύψει το δικό της κοινοπρακτικό δάνειο, δεν είναι σίγουρο τι θα συνέβαινε και με το δάνειο του ΑΔΜΗΕ, το οποίο
ο τελευταίος διαπραγματευόταν εδώ και καιρό.
Η συλλογιστική αυτή λέει ότι οι εγγυήσεις που παρασχέσθηκαν στις τράπεζες, κατόπιν των οποίων εγκρίθηκε και η απόσχιση του διαχειριστή από τη ΔΕΗ, ξεκλείδωσαν και τον δανεισμό του ΑΔΜΗΕ για τον οποίο φαίνεται να έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία.
Το επιτόκιο που πέτυχε ο ΑΔΜΗΕ από το δανειοδοτικό σχήμα (ηγείται η Εθνική Τράπεζα) κυμαίνεται στο 6%, δηλαδή είναι υψηλότερο απ’ όσο έχουν πετύχει τελευταίως άλλες ελληνικές εταιρείες. 
Αν και ο ΑΔΜΗΕ κλείνει ένα θέμα που διαπραγματευόταν καιρό τώρα με τις τράπεζες, εντούτοις κύκλοι της αγοράς σχολιάζοντας τις επιτοκιακές αυτές επιδόσεις επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα ακριβό "ελληνικό" επιτόκιο, εξέλιξη απολύτως αναμενόμενη αφού, όπως και η ΔΕΗ, έτσι και ο ΑΔΜΗΕ, αξιολογούνται με τους ίδιους ακριβώς όρους με το Δημόσιο.
Επιβαρύνονται άρα με το country risk που υπάρχει πάνω από τις ελληνικές κρατικές εταιρείες δίχως εξωστρεφή δραστηριότητα. Υπό αυτή την έννοια, θα ήταν μεγάλη επιτυχία για την ΔΕΗ που επίσης βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις συστημικές τράπεζες για ένα δάνειο 200 εκατ. ευρώ, να πετύχει επιτόκιο καλύτερο του 6%.
Το πρόβλημα για εταιρείες σαν κι αυτές είναι ότι επηρεάζονται στο 100% από τα σκαμπανεβάσματα της ελληνικής οικονομίας. Οσο η διαπραγμάτευση θα παραμένει παγωμένη, τόσο θα εξανεμίζονται οι ελπίδες για προσέγγιση στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, και τόσο το ελληνικό δεκαετές ομόλογο θα παραμένει σταθερά καρφωμένο πάνω από το 7%. Μάλιστα χθες έκανε απότομη κούρσα στα 7,21% (+2,30%), και ενώ είχε προηγηθεί η συνέντευξη Σόιμπλε στο Bloomberg ότι χωρίς ΔΝΤ δεν υπαρχει πρόγραμμα, και πως η Αθήνα πρέπει να εκπληρώσει τη συμφωνία με τους δανειστές.
Αυτή ακριβώς η κλιμάκωση του ελληνικού ρίσκου που αρχίζει ξανά να δείχνει η αγορά των ομολόγων, αντανακλάται κατά 100% σε κρατικές εταιρείες σαν τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ, οι τύχες των οποίων είναι άρρηκτα δεμένες με την εγχώρια αγορά. 
Για να καταλάβει κανείς την διαφορά, όταν προ ολίγων μηνών τα ΕΛΠΕ είχαν βγει στις αγορές για αντλήσουν κεφάλαια 375 εκατ ευρώ, πέτυχαν επιτόκιο 4,87%, και ενώ οι προσφορές ανήλθαν στα 700 εκατ. ευρώ.
Και αυτό καθώς συγκριτικά με την ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ, επιχειρήσεις σαν τα ΕΛΠΕ, εξαρτώνται πολύ λιγότερο από τις περιπέτειες της ελληνικής οικονομίας, και το ρίσκο χώρας, καθώς εξάγουν πλέον το 60% των πετρελαικών προιόντων που διυλίζουν. Το ίδιο θα συνέβαινε στο βαθμό που η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ είχαν καταφέρει να αποκτήσουν παρουσία στο εξωτερικό, είτε μέσω θυγατρικών, είτε μέσω συνεργασιών, και σημαντικό μέρος από τα έσοδά τους δεν προέρχονταν αμιγώς από δραστηριότητες εντός της Ελλάδας.


 http://energypress.gr/news/koinopraktiko-daneio-300-ekat-eyro-me-tsoyhtero-elliniko-epitokio-6-ekleise-o-admie

Αρχειοθήκη ιστολογίου