Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Σε ύψη ρεκόρ η στάθμη της λίμνης Πολυφύτου: Ανήλθε στα 289,5 μέτρα με ανώτατο όριο επιφυλακής τα 291 μέτρα

Ιστορικό υψηλό το 2010 με ύψος 290,35 μέτρα, ρεκόρ παραγωγής την ίδια χρονιά με 907.053 μεγαβατώρες
Σε ύψη ρεκόρ ανήλθε φέτος η στάθμη της λίμνης Πολυφύτου, εικόνα η οποία είναι εμφανής σε ολόκληρη τη λεκάνη από το φράγμα μέχρι το Ρύμνιο. Με μέγιστη επιτρεπόμενη στάθμη τα 291 μέτρα, σήμερα ανήλθε στα 289,47 μέτρα, δηλαδή 1,5 μέτρο πριν από τα όρια του συναγερμού, οπότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα εκφόρτωσης της λίμνης. 

Τους λόγους ανόδου της στάθμης εξήγησε με πολύ απλά λόγια ο διευθυντής του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Πολυφύτου, Γιάννης Παναγιωτίδης, ο οποίος είπε «φέτος είχαμε πολλά νερά από τις έντονες βροχοπτώσεις, δουλέψαμε λιγότερο επειδή δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση και μαζέψαμε νερά για εφεδρεία κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Αυτό είναι θετικό, καθώς έχουμε άφθονα αποθέματα για την άρδευση του κάμπου της Ημαθίας και για την ύδρευση της Θεσσαλονίκης». 


Η διαφορά με πέρυσι είναι εμφανής, καθώς τον Ιανουάριο του 2017 είχαν δουλέψει στο φουλ τα υδροηλεκτρικά, μαζί και του Πολυφύτου, λόγω της κρίσης που είχε παρουσιαστεί με το φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα να μην δουλέψουν οι σταθμοί φυσικού αερίου και οι ανάγκες καλύφτηκαν με τη χρήση των νερών. Ενδεικτική ήταν πέρυσι και η διαμαρτυρία των ψαράδων της περιοχής, οι οποία υποστήριζαν ότι η πτώση της στάθμης της λίμνης επηρέασε αρνητικά τον ιχθυοπληθυσμό. 

Να σημειωθεί ότι η διακύμανση της στάθμης είναι συνάρτηση των βροχών και της παραγωγής του εργοστασίου. Έτσι, το 2017 ο ΥΗΣ Πουλυφύτου παρήγαγε 427.000 μεγαβατώρες και το πρώτο πεντάμηνο του 2018, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο παρήγαγε 208.000 μεγαβατώρες, με εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή μέχρι και τον Δεκέμβριο να φτάνει και να ξεπερνά τις 500.000 μεγαβατώρες. Η υψηλότερη στάθμη της λίμνης σημειώθηκε το 2010 με ύψος νερού στα 290,35 μέτρα. Ήταν η πιο βροχερή χρονιά με πολύ μεγάλη εισροή νερών, οπότε για να μην σημειωθεί υπέρβαση του ανώτατου ορίου της στάθμης των 291 μέτρων, υπήρξε παραγωγή στο φουλ, φτάνοντας στο ιστορικό ρεκόρ των 907.053 μεγαβατώρων. Στον αντίποδα η μικρότερη παραγωγή καταγράφηκε το 1990 με μόλις 136.000 μεγαβατώρες. 

Το επιτρεπόμενο χαμηλότερο όριο στάθμης της λίμνης Πολυφύτου είναι τα 270 μέτρα. Οι πιο χαμηλές τιμές ιστορικά καταγράφηκαν στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1970. Πάντως, η διακύμανση της στάθμης γίνεται αισθητή και από μέρα σε μέρα. Είναι ενδεικτικό ότι την Πέμπτη 21 Ιουνίου ήταν κατά 2 εκατοστά υψηλότερη από την Τετάρτη 20 Ιουνίου. Στο ύψος των 289,47 μέτρων που είναι σήμερα η στάθμη της λίμνης, η χωρητικότητά της σε νερό ανέρχεται σε 1,9 δισ. κυβικά μέτρα νερού, ενώ στη μέγιστη επιτρεπόμενη στάθμη η χωρητικότητα ανέρχεται σε 2,15 δισ. κυβικά μέτρα νερού. Απ’ αυτά τα εκμεταλλεύσιμα για παραγωγή είναι τα 1,2 δισ. Οι μεγαλύτερες εισροές νερού σημειώνονται τους χειμερινούς μήνες μέχρι και την άνοιξη, ενώ η μεγαλύτερη παραγωγή σε ενέργεια από τα υδροηλεκτρικά παρατηρείται τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω μεγάλης ζήτησης.

Πηγή: e-ptolemeos.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου