Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

ΔΕΗ: Σχέδιο για έσοδα από τους παλιούς οφειλέτες που άλλαξαν πάροχο - 890 χιλιάδες εξώδικα για οφειλές 1.05 δις ευρώ

Θοδωρής Παναγούλης
Σχέδιο είσπραξης οφειλών από τους λεγόμενους τελικούς πελάτες, δηλαδή τους καταναλωτές που έχουν αφήσει χρέη στη ΔΕΗ και είτε έχουν σταματήσει να ηλεκτροδοτούνται εντελώς είτε έχουν μετακομίσει σε άλλους παρόχους έχει έτοιμο προς εφαρμογή η ΔΕΗ.
Υπό την πίεση των δυσμενών οικονομικών μεγεθών αλλά και των αυξημένων αναγκών σε ρευστό, η επιχείρηση  στο αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά την αποστολή εξώδικων στους περίπου 890 χιλιάδες τελικούς πελάτες, οι οποίοι χρωστούν 1,05 δισ. ευρώ. Για το σύνολο της οφειλής η ΔΕΗ έχει πάρει προβλέψεις, που σημαίνει πρακτικά πως όποιο ποσό αντληθεί έρχεται να ενισχύσει τον ισολογισμό θετικά.

Το πλάνο της διοίκησης, όπως αποκαλύφθηκε σήμερα στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου για τη χορήγηση δανείου από την Παρευξείνια Τράπεζα είναι να συνεργαστεί μέσω διαγωνισμού που θα ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου με τρείς εργολαβικές εταιρείες (μία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μία για την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα και μία για τα νησιά), οι οποίες θα έχουν στο δυναμικό τους συνολικά περί τους 40 υπαλλήλους συγκεκριμένων προδιαγραφών (εργολαβικοί εργαζόμενοι).
Οι υπάλληλοι αυτοί θα εκπαιδευτούν από τη ΔΕΗ και θα κληθούν να προετοιμάσουν τους φακέλους των οφειλών ανά οφειλέτη και ανά νομό. Στη συνέχεια η ΔΕΗ θα απευθυνθεί σε κατά τόπους δικηγορικά γραφεία, που θα αναλάβουν, με ποσοστό, την είσπραξη των οφειλομένων, εξαντλώντας κάθε νόμιμο και ένδικο μέσο.
Η επιχείρηση «πίεση και είσπραξη» θα ξεκινήσει από τους παλαιότερους των οφειλετών και από εκείνους που χρωστούν πάνω από 3.000 ευρώ (είναι λίγοι, περίπου 65.000, και χρωστούν συνολικά περί τα 700 εκατ. ευρώ) αλλά θα συνεχιστεί με όλους.
«Θα αποσταλούν σε όλους εξώδικα. Χρειάζεται μεγάλος μηχανισμός και συγκεκριμένη μέθοδος. Διαφορετικά δεν θα πετύχουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης προσθέτοντας ότι το όφελος για την εταιρεία θα είναι διπλό: αφενός θα εισπραχθούν κάποια σημαντικά ποσά και αφετέρου θα γίνει εκκαθάριση του πελατολογίου.
Δηλαδή αν η εταιρεία αποδείξει ότι υπάρχουν ποσά ανεπίδεκτα είσπραξης τότε μπορεί να προχωρήσει σε διαγραφή τους, ζητώντας μάλιστα από τις φορολογικές αρχές να συμψηφιστεί ο φόρος που έχει ήδη καταβάλλει η εταιρεία για τα ποσά αυτά  (29%).
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, οι «επιθετικές» κινήσεις για την είσπραξη των οφειλών θα αποτελέσουν κίνητρο για τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη δανειοδότηση της ΔΕΗ μέσω της τιτλοποίησης των εσόδων. Η διαδικασία τιτλοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη και η πληροφόρηση που έχει η διοίκηση της ΔΕΗ είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον.
Ως γνωστόν η ΔΕΗ προσβλέπει στην είσπραξη ενός ποσού της τάξης των 400 έως 500 εκατ. ευρώ μέσα στο καλοκαίρι. Με τη διαδικασία της τιτλοποίησης θα εκχωρηθούν πακέτα οφειλών ανάλογα με το ύψος της χρονικής καθυστέρησης, δηλαδή το ένα πακέτο θα περιλαμβάνει οφειλές μέχρι 60 ημέρες και το άλλο από 90 ημέρες και άνω.
Έχει γίνει διαγωνισμός, και μέσω της διαδικασίας αυτής η ΔΕΗ θα εκχωρήσει οφειλές έως 1,7 δις ευρώ. Έως τις 15 Αυγούστου θα έχουν επιλεγεί οι ανάδοχοι. 
Απαντώντας στο γιατί αυτή η κίνηση της ΔΕΗ γίνεται τώρα και όχι νωρίτερα, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι τώρα έχει αυξηθεί σημαντικά το φαινόμενο της αλλαγής ΑΦΜ από πελάτες, αλλά και η μεταφορά κακοπληρωτών πελατών στην κατηγορία του «τελευταίου καταφυγίου». Δεν παρέλειψε παρόλα αυτά να κάνει λόγο και για «εσωτερικές αδυναμίες» της ίδιας της ΔΕΗ.
Ποιοι είναι οι τελικοί πελάτες;
Σύμφωνα με την κατάταξη του κ. Παναγιωτάκη, οι λεγόμενοι «τελικοί πελάτες», είναι κυρίως τεσσάρων κατηγοριών:
  • Επιχειρήσεις, καταστήματα κ.λπ, που έκλεισαν ή σπίτια και εξοχικά που σταμάτησαν να ηλεκτροδοτούνται οριστικά, κυρίως κατά την περίοδο 2015 – 2016, αφήνοντας όμως πίσω οφειλές από την περίοδο που ηλεκτροδοτούντο
  • Πελάτες που άλλαξαν πάροχο, αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς στη ΔΕΗ
  • Επαγγελματικοί πελάτες που είχαν σωρεύσει μεγάλες οφειλές και στη συνέχεια, συνεχίζοντας τη δραστηριότητά τους, έχουν αλλάξει ΑΦΜ και εμφανίζονται ως νέοι πελάτες. Από τη ΡΑΕ έχει ζητηθεί να χρεώνονται οι οφειλές στο νέο ΑΦΜ ωστόσο η Αρχή δεν έχει συναινέσει καθώς κάτι τέτοιο δεν συνάδει με την αρχή της ανεξαρτησίας των συμβάσεων.
  • Όσοι από τους οφειλέτες μεταπίπτουν και ηλεκτροδοτούνται από την «καθολική υπηρεσία». Τους πελάτες αυτούς η ΔΕΗ έχει πάψει να εκπροσωπεί, τους ηλεκτροδοτεί όμως στο πλαίσιο του ρόλου του «καθολικού παρόχου» τον οποίο έχει, ως ο μεγαλύτερο παίχτης και στο βαθμό που ο σχετικός διαγωνισμός που κάνει η ΡΑΕ δεν προσελκύει άλλους ενδιαφερόμενους. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη η ΔΕΗ έχει «σπρώξει» πολλούς οφειλέτες στη καθολική υπηρεσία (στην κατηγορία αυτή ανήκουν πλέον περί τους 200.000 ρολόγια) καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν λογαριάζονται ως πελάτες της και μειώνεται το μερίδιό της στη λιανική.
Στα 2,7 δις. τα «φέσια»
Το σύνολο των ανείσπρακτων οφειλών, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, φτάνει τα 2,7 δις. ευρώ (Χαμηλή, Μέση και Υψηλή Τάση)  περιλαμβάνοντας και τις οφειλές όσων βρίσκονται σε ρύθμιση. Από το σύνολο των ανείσπρακτων, η Χαμηλή Τάση (σπίτια και καταστήματα) είναι κοντά στα 1,7 δις.
Το ποσό των συνολικών οφειλών εμφανίζεται σχεδόν σταθερό, αλλά η αλήθεια είναι ότι αν δεν είχαν αυξηθεί οι τελικοί πελάτες, θα είχε μειωθεί, υποστήριξε ο κ. Παναγιωτάκης, σημειώνοντας επίσης ότι έχει ανασχεθεί το φαινόμενο να δημιουργούνται καινούργιοι οφειλέτες, γεγονός ενθαρρυντικό.
Αιχμές
Ερωτώμενος γιατί η ΔΕΗ δεν χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά το «όπλο» της αποκοπής, ο κ. Παναγιωτάκης άφησε αιχμές για την ανταπόκριση του ΔΕΔΔΗΕ στα αιτήματα για αποκοπές μετρητών λέγοντας ότι η ΔΕΗ δεν είναι ευχαριστημένη από το ρυθμό ανταπόκρισης. Τα αιτήματα που στέλνει η ΔΕΗ στο διαχειριστή είναι 300 χιλιάδες ετησίως και από αυτά τα αιτήματα κόβεται το ρεύμα μόλις στο 20%.
Τέλος ο κ. Παναγιωτάκης διέψευσε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη ρευστότητας της ΔΕΗ, ύψους 300 εκατ. ευρώ. Αντίθετα διαβεβαίωσε ότι με τη βελτίωση της εισπραξιμότητας (με βάση τις παραπάνω κινήσεις) και με την είσπραξη των εσόδων από την τιτλοποίηση, η εταιρεία δεν θα έχει σοβαρό ταμειακό πρόβλημα το 2019. Για την πορεία των εσόδων ενημερώνονται συνεχώς οι Τράπεζες, όπως είπε, αλλά αυτό είναι μια πάγια διαδικασία. «Δεν υπήρξε κάποια έκτακτη ανησυχία ή επιβολή όρων εκ μέρους τους» κατέληξε.


 https://energypress.gr/news/dei-shedio-gia-esoda-apo-toys-palioys-ofeiletes-poy-allaxan-paroho-890-hiliades-exodika-gia

Αρχειοθήκη ιστολογίου