Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Τέλος ο λιγνίτης για την «Πτολεμαΐδα V» έως το 2028 – Εναλλακτικές λύσεις φυσικό αέριο και βιομάζα

Τέλος ο λιγνίτης για την «Πτολεμαΐδα V» έως το 2028 – Εναλλακτικές λύσεις φυσικό αέριο και βιομάζα
Έτοιμο το επόμενο καλοκαίρι από το ΥΠΕΝ το master plan για την ενεργειακή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας
Στο πλαίσιο του στόχου που έθεσε ο πρωθυπουργός για την πλήρη απολιγνιτοποίηση της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής έως το 2028, κινούνται τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με την «τύχη» της υπό κατασκευής λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V».
Επομένως, σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του ΥΠΕΝ, είναι δεδομένο ότι, το αργότερο έως το 2028, το εργοστάσιο θα ξεκινήσει να λειτουργεί με διαφορετικό καύσιμο από τον λιγνίτη.
Έτσι, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προς το παρόν βρίσκονται στο τραπέζι διάφορες εναλλακτικές λύσεις για το εργοστάσιο, κοινός παρανομαστής όλων είναι πως η «Πτολεμαΐδα V» δεν θα αποτελέσει εξαίρεση στην απόσυρση μέσα στην επόμενη 8ετία του λιγνίτη από το εγχώριο ενεργειακό μίγμα.

Πιθανή πρόσκαιρη λειτουργία με λιγνίτη

Όπως συμπληρώνουν τα στελέχη του υπουργείου, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η μονάδα να τεθεί σε λειτουργία καίγοντας λιγνίτη, όπως εξάλλου προβλέπουν οι προδιαγραφές κατασκευής της, και να γίνουν στην πορεία οι αναγκαίες μετατροπές αλλαγής καυσίμου.
Ωστόσο, ένα άλλο ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι οι μετατροπές να γίνουν αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, κάτι που θα σήμαινε πως δεν θα λειτουργήσει εξαρχής ως λιγνιτική μονάδα.
Όσον αφορά τα υποψήφια καύσιμα, οι πηγές του ΥΠΕΝ επισημαίνουν ότι μία λύση που διερευνάται είναι η χρήση βιομάζας, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να εξασφαλισθεί η τροφοδοσία της «Πτολεμαΐδα V» με επαρκείς ποσότητες.
Άλλο σενάριο είναι το φυσικό αέριο, όπου και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διασφαλισθεί η πρόσβαση στο καύσιμο. 
Πάντως, στο «μικροσκόπιο» βρίσκεται και η προοπτική ηλεκτροπαραγωγής με τη χρήση και των δύο καυσίμων παράλληλα.

Το αργότερο στις αρχές του 2020 σε δημόσια διαβούλευση το master plan για τη Δυτική Μακεδονία  

Παράλληλα με τα σχέδια για την απολιγνιτοποίηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται και το master plan για την ενεργειακή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία είναι η κατεξοχήν περιοχή που θα πληγεί από την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.
Βάσει των στελεχών του ΥΠΕΝ, στην οριστικοποίηση του master plan σημαντικό ρόλο θα παίξει το feedback από τις τοπικές κοινωνίες και φορείς.
Σε αυτό το πλαίσιο, επιδίωξη του ΥΠΕΝ είναι να ολοκληρώσει το έργο του τους επόμενους μήνες, ώστε στις αρχές του 2020, ή ακόμη και στα τέλη του 2019, να θέσει το σχέδιο προς δημόσια διαβούλευση. 
Στόχος του υπουργείου είναι το master plan να είναι έτοιμο έως το επόμενο καλοκαίρι, ώστε να συμπέσει χρονικά με το «άνοιγμα» κοινοτικών κονδυλίων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την υλοποίησή του.
Έτσι, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από το τέλος της δημόσιας διαβούλευσης και μέχρι το καλοκαίρι, το ΥΠΕΝ θα καταρτίσει την τελική εκδοχή του master plan, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που θα κατατεθούν από τους συμμετέχοντες στη διαβούλευση.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου