Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Εντός του πρώτου εξαμήνου 2020 και παράλληλα οι ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ

Εντός του πρώτου εξαμήνου 2020 και παράλληλα οι ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ
Στόχος να καταδειχθεί η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σημαντικές ιδιωτικοποίησης και να προσελκυθούν έτσι σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια
Ταυτόχρονα και μάλιστα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 σχεδιάζει η κυβέρνηση να προωθήσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των ηλεκτρικών δικτύων, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και τη διάθεση περεταίρω μεριδίου από το μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα θετικό σοκ στην αγορά, που θα καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σημαντικές ιδιωτικοποίησης ακόμη και του 100% των μεγάλων ενεργειακών εταιριών και να προσελκυθούν έτσι, σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια. Άλλωστε στις αρχές του 2020 αναμένεται να βγουν στον αέρα και οι δυο διαγωνισμοί ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ΔΕΠΑ Υποδομών.  


ΑΔΜΗΕ: Αναζητείται φόρμουλα για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση

Σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρικά δίκτυα ο στόχος της προκήρυξης διαγωνισμών εντός του πρώτου εξαμήνου δεν είναι εύκολος.
Πάντως ειδικά για τον ΔΕΔΔΗΕ η ΔΕΗ έχει προχωρήσει ήδη στην πρόσληψη  της Goldman Sacks κα της Eurobank ως συμβούλους ιδιωτικοποίησης, ενώ σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ αναζητείται φόρμουλα καθώς το δημόσιο, ελέγχει μεν άμεσα και έμμεσα το 51%, αλλά υπάρχει ήδη στρατηγικός εταίρος, η κινεζική State Grid με μερίδιο 24% και ρήτρα πρώτης προτίμησης σε περίπτωση πώλησης επιπλέον μεριδίου του δημοσίου.
Μάλιστα οι Κινέζοι κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα δήλωσαν το ενδιαφέρον τους τόσο για αύξηση της συμμετοχής τους στον ΑΔΜΗΕ όσο και για συμμετοχή στην Αριάδνη τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ που τρέχει τη διασύνδεση Κρήτη – Αττική.
Έτσι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τις ισορροπίες μεταξύ της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν «καλοβλέπει» την ισχυροποίηση της παρουσίας των Κινέζων στα ευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας και στο γεγονός ότι θα είναι δύσκολη τόσο η προσέλκυση τρίτου επενδυτή όσο και ενδεχόμενη συνύπαρξη με δεδομένη την παρουσία της State Grid με ποσοστό 24% στον ΑΔΜΗΕ.

Εμπόδια στην απόσχιση των δικτύων διανομής από τη ΔΕΗ

Για την περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα δεδομένου ότι η εταιρία ανήκει κατά 100% στη ΔΕΗ, αλλά εδώ το ζήτημα σχετίζεται με την αξία της ίδιας της ΔΕΗ, αφού αυτή τη στιγμή έχει στην ιδιοκτησία της τα δίκτυα τα οποία θα πρέπει να αποσχισθούν.
Έτσι η Goldman Sacks κα η Eurobank θα πρέπει κατ΄αρχήν να προχωρήσουν στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων μεταξύ μητρικής και θυγατρικής, μία όχι και τόσο απλή υπόθεση.
Για αρκετά από τα πάγια, οι γνωρίζοντες εκτιμούν ότι θα εκδηλωθούν πολλές διεκδικήσεις και ενστάσεις εκατέρωθεν και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έχει θέσει ως χρονικό ορόσημο το τέλος του 2020 για την έναρξη του διαγωνισμού πώλησης μειοψηφικού μεριδίου, όπως τουλάχιστον έχει δηλώσει.
Το άλλο μεγάλο ερώτημα είναι το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης, καθώς ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι τόσο η πρόταση για τη διάθεση ενός μειοψηφικού μεριδίου στον ενιαίο ΔΕΔΔΗΕ, όοο και το «σπάσιμο» του Διαχειριστή στα δύο ( ή και σε περισσότερες μονάδες ) ανά γεωγραφική περιοχή και την πώληση μεριδίων σε κάθε μία από τις διαφορετικές επιχειρηματικές οντότητες.
Πρόκειται για μοντέλα ιδιωτικοποίησης διαχειριστών δικτύων διανομής που έχουν δοκιμαστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όχι πάντα με επιτυχία, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις που το δίκτυο επέστρεψε στον αρχικό ιδιοκτήτη ή  τελικώς κατέληξε σε τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές.  

Δέλεαρ τα 5G δίκτυα mobile internet

Από την άλλη πλευρά πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΔΕΔΔΗΕ αφενός συμβάλλει στα EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) της μητρικής ΔΕΗ με ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ ετησίως και αφετέρου βρίσκεται στο κατώφλι ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος, άνω του 1 δις. ευρώ για την εγκατάσταση ψηφιακών μετρητών ηλεκτρισμού.
Ταυτόχρονα τα δίκτυά του, συνολικού μήκους 239.236 χλμ στο διασυνδεδεμένο σύστημα και στα νησιά, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον  για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G.
Γι΄αυτό το λόγο άλλωστε  στον διαγωνισμό, προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ  για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)   στις λεγόμενες «λευκές περιοχές» της χώρας, σε εκείνες δηλαδή που δεν έχουν εντάξει ακόμη στη στρατηγική τους οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, έδωσε το παρών ο ΔΕΔΔΗΕ.
Το γεγονός ότι η τεχνολογία 5G προϋποθέτει υποδομές με πυκνό δίκτυο οπτικών ινών που να υποστηρίζονται από παροχή ρεύματος, δίνει  υπεραξία στο δίκτυο του Διαχειριστή, που θα πρέπει να αποτιμηθεί ανάλογα.

www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου