Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Φάμελλος: Θα προχωρήσετε σε νέα "μικρή ΔΕΗ" τον Ιανουάριο κ. Χατζηδάκη με πώληση υδροηλεκτρικών;

Ερωτήματα για τις προτάσεις της κυβέρνησης που καλείται από την Κομισιόν να υποβάλει τον Ιανουάριο για το άνοιγμα της αγοράς και τη θέση της ΔΕΗ έθεσε ο τομεάρχης ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη σημερινή συζήτηση για το νομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Φάμελλος ρώτησε τον υπουργό ΠΕΝ τι θα συμπεριλάβουν οι προτάσεις αυτές και αν θα πρόκειται για ένα νέο σχέδιο "μικρής ΔΕΗ" που θα περιλαμβάνει την πώληση υδροηλεκτρικών. Ο στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.
Παράλληλα, ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για καθυστερημένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην ενέργεια με πώληση των ενεργειακών αγαθών της χώρας εις βάρος του κοινωνικού συμφέροντος. Σχολίασε ότι στην Ευρώπη η κυρίαρχη τάση σήμερα είναι η ανακρατικοποίηση των ενεργειακών ομίλων, καθώς η ιδιωτικοποίησή τους οδήγησε σε άνοδο των τιμολογίων και σε αδυναμία υλοποίησης επενδύσεων.

Για το LNG της Αλεξανδρούπολης ρώτησε γιατί μπαίνει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και όχι στα διεθνή έργα.
Επιπλέον, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις στη ΔΕΗ "μέσω των γραφείων της ΝΔ".
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αίτηση αντισυνταγματικότητας για το νομοσχέδιο στην αρχή της συζήτησης.
Ακολουθούν σημεία από την τοποθέτηση του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου ΔΕΗ-ΔΕΠΑ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Το δικό σας τάχατες αναπτυξιακό μοντέλο είναι παρωχημένο και αποτυχημένο. Είναι αυτό που μας οδήγησε στη χρεοκοπία και την κρίση. Θα έχει δυστυχώς, τραγικά αποτελέσματα τόσο για την οικονομία που προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά από τόσα χρόνια, όσο και για την κοινωνία, τους πολίτες που δεν αντέχουν άλλη υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσής τους. Διότι αυτό το νομοσχέδιο θα αυξήσει την ενεργειακή φτώχεια και θα δημιουργήσει περιφερειακές ανισότητες, καθώς το δίκτυο φυσικού αερίου δεν θα επεκταθεί στις μη προνομιούχες περιοχές της χώρας.
Η άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να αποδεχτεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στα δημόσια αγαθά του νερού και της ενέργειας, αποκαλύπτει ποιο είναι το πραγματικό της σχέδιο για τον ενεργειακό τομέα που δεν είναι άλλο από το ξεπούλημα των ενεργειακών εταιρειών και των υποδομών της χώρας μας. Το σχέδιο της Κυβέρνησης για την ενέργεια δεν είναι ούτε ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ούτε η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ούτε καν η μεγιστοποίηση του οφέλους του δημόσιου ταμείου, που επικαλείται για το ξεπούλημα της ΔΕΗ ο κ. Χατζηδάκης.
Η αποτυχημένη και αναχρονιστική συνταγή που επιμένει να εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία,  συνταγή τρόικας εσωτερικού, είναι μία συνειδητή της επιλογή, ένα στρατηγικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας το να ξεπουλήσει και να απαξιώσει τις ενεργειακές υποδομές εις βάρος του κοινωνικού οφέλους.
Πόσο θα σας βόλευε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, να έχετε εδώ την τρόικα, έναν μπαμπούλα που να  υποχρεώσει να κάνετε αυτές τις τραγικές επιλογές για τη χώρα. Αυτό γιατί μας οδηγείτε στις πιο ακραίες απαιτήσεις των δανειστών το 2012, με το έτσι θέλω, και φέρνετε χωρίς λόγο, μνημονιακές επιλογές από την πίσω πόρτα.
Κατανοούμε τώρα την ιδεολογική και πολιτική μοναξιά σας που οδήγησε σήμερα τον εισηγητή σας να αφιερώσει το ένα τρίτο της ομιλίας του για να κάνει αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ. Κάνετε ακόμα αντιπολίτευση γιατί δεν μπορείτε να υπερασπιστείτε τη δική σας πολιτική. Δεν έχετε τίποτα να πείτε για τους λόγους που ξεπουλάτε την Εμπορία και τις Υποδομές φυσικού αερίου, όπως και τη ΔΕΗ, οπότε περιορίζεστε στο να ασχολείστε με το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Εμείς λοιπόν και στον τομέα της ενέργειας αποδείξαμε ότι γίνεται αλλιώς. Ανατρέψαμε το καταστροφικό πλάνο της «Μικρής ΔΕΗ», διατηρήσαμε τον ΑΔΜΗΕ σε δημόσιο έλεγχο, ισχυρό ποσοστό για το δημόσιο στην αξιοποίηση υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ καθώς και σημαντικά δικαιώματα αρνησικυρίας για τη χώρα. Το ίδιο κάναμε και με τη ΔΕΠΑ, κληρονομήσαμε μία μνημονιακή υποχρέωση πώλησης ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου (65%) στη ΔΕΠΑ, το οποίο και εσείς επαναφέρετε σήμερα. Εμείς, μετά από διαπραγμάτευση, καταφέραμε να διατηρήσουμε πλειοψηφικό μερίδιο για το δημόσιο τόσο στις Υποδομές, όσο και στα Διεθνή έργα (51%), καθώς και μειοψηφικό μερίδιο στην Εμπορία ώστε να διασφαλίζεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά, να ενισχύεται παράλληλα ο ανταγωνισμός στην προμήθεια φυσικού αερίου ώστε, να μειωθούν οι τιμές για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Ας δούμε όμως τι εννοεί ο κύριος Χατζηδάκης όταν μας λέει ότι βγάζει τη ΔΕΗ από το ζουρλομανδύα του δημοσίου.
-Καταργεί τον ΑΣΕΠ, δηλαδή την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στις προσλήψεις της ΔΕΗ.
-Ανοίγει την πόρτα σε ρουσφέτια της Νέας Δημοκρατίας. Με τα νέα παιδιά να πρέπει να απευθύνονται στα κομματικά σας γραφεία για να διορίζονται στη ΔΕΗ. Ολική επαναφορά του κομματικού κράτους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που, την περίοδο 1991-1993, είχε προσλάβει οκτώ χιλιάδες εννιακόσιους εργαζόμενους, με ρουσφέτια.
-Αποκλείει ρητά τους νέους εργαζόμενους από τη συλλογική σύμβαση της ΔΕΗ, σε μία Ελλάδα που αγωνίζεται να προοδεύσει. Ενώ μας λέτε ότι τάχατες θα φέρετε την ανάπτυξη, καταδικάζετε τα νέα παιδιά να είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού, με τις γνωστές «ρυθμίσεις Βρούτση» που επιτρέπουν τη μη αιτιολόγηση απόλυσης για τους νέους εργαζόμενους.
Θέλετε να δημιουργήσετε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, αυτό δηλαδή που υπήρχε στο δεύτερο μνημόνιο, ζήτημα για το οποίο έχουμε καταθέσει αίτηση αντισυνταγματικότητας.
-Δημιουργείτε επιπλέον μία νέα γενιά γαλάζιων «golden boys», χωρίς οροφή στις αμοιβές, για μεσαία και ανώτερα στελέχη της ΔΕΗ, με την ταυτόχρονη εκκαθάριση όλων των διευθυντικών θέσεων και έρευνα αγοράς για πολυτελή αυτοκίνητα. Η προσέλκυση στελεχών από την αγορά λειτουργεί μόνο ως πρόσχημα καθώς η δυνατότητα η ΔΕΗ να απευθύνεται στην αγορά υπήρχε ήδη, για τα μεσαία και ανώτερα στελέχη.
-Προχωράτε στη νομοθέτηση της εθελουσίας εξόδου, η οποία υπάρχει ήδη, σε μετατάξεις στο Δημόσιο ή εντός του Ομίλου, χωρίς να έχετε καταθέσει κανένα στρατηγικό πλάνο για τη ΔΕΗ, ούτε οργανόγραμμα. Ζητάτε λοιπόν από το ελληνικό Κοινοβούλιο να εγκρίνει ένα σχέδιο που δεν υπάρχει. Το μοναδικό σχέδιο είναι η ΔΕΗ να γίνει ελκυστική για ιδιωτικοποίηση.
Προσπαθείτε να πουλήσετε ένα περιβαλλοντικό προφίλ, με τις εξαγγελίες περί απολιγνιτοποίησης, άλλο ένα στοιχείο εξαπάτησης του ελληνικού λαού, για να κρύψετε την ουσία του σχεδίου για τη ΔΕΗ. Δεν λέτε, όμως, τίποτα για τον «πραγματικό ελέφαντα στο δωμάτιο» που δεν είναι άλλος από τα μέτρα που σας κάλεσαν να παρουσιάσετε οι θεσμοί τον Ιανουάριο του 2020.
Καταθέτω, για τα Πρακτικά, την Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της 20ης Νοεμβρίου όπου οι δανειστές σας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να παρουσιάσετε άμεσα μέτρα θεραπείας για την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την πρόσβαση στο λιγνίτη.
Σας ρωτάμε κύριε Χατζηδάκη, εκτός από την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, την ιδιωτικοποίηση των δικτύων ηλεκτρισμού, του ΔΕΔΔΗΕ, μήπως τον Ιανουάριο θα μας γυρίσετε ξανά στο πλάνο της «μικρή ΔΕΗ»; Μήπως τελικά θέλετε να πουλήσετε και υδροηλεκτρικές μονάδες; Να μας απαντήσετε για να ξέρουμε ποιο είναι το πραγματικό σχέδιό σας.
Να μας πείτε επιπλέον, αν ετοιμάζεστε να κάνετε και άλλη «πάσα» στους ιδιώτες, όπως αυτή που κάνατε με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνεπείς καταναλωτές να έχουν ήδη απευθυνθεί σε εναλλακτικούς παρόχους, αδυνατίζοντας την πραγματική θέση της ΔΕΗ.
Το ίδιο ακριβώς κάνετε και στη ΔΕΠΑ.
Παραχωρείτε ένα φυσικό μονοπώλιο, με σταθερό έσοδο, χωρίς κανένα επενδυτικό ρίσκο, στον ιδιώτη. Σας θυμίζουμε ότι, το Μάρτιο του 2019, εσείς, η Νέα Δημοκρατία, καταψήφισε το δικό μας νομοσχέδιο (4602/2019) για το διαχωρισμό της ΔΕΠΑ, με τον ισχυρισμό ότι δεν συμμερίζεστε την ανάγκη διαχωρισμού. Σήμερα, φέρνετε μία φωτοτυπία του νομοσχεδίου που δεν ψηφίσατε, αλλάζοντας μόνο μερικά σημεία που ζημιώνουν τους εργαζόμενους και το δημόσιο.
Καταφέρατε να παρουσιάσετε ένα νομοσχέδιο για τη ΔΕΠΑ, με το οποίο είναι επιζήμιο για όλους. Τη χώρα, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ξεπουλάτε τα δίκτυα φυσικού αερίου σε ιδιώτη και θέτετε σε κίνδυνο:
-την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, καμία πρόβλεψη για αυτό.
-την επέκταση του δικτύου και συνεπώς της χρήσης φυσικού αερίου καθώς δεν απαντάτε και στο πώς θα εξασφαλιστεί η επέκταση των δικτύων στην ελληνική επικράτεια όπως και
-την επέκταση του φυσικού αερίου και στις δυτικές συνοικίες, παραδείγματος χάρη, της Αθήνας, όπως και σε περιοχές που θεωρούνται ασύμφορες από τον ιδιώτη.
Υφυπουργός της Κυβέρνησής σας έχει το πολιτικό θράσος να παραδέχεται, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή, ότι «θα τα δώσουμε τα δίκτυα για πέντε χρόνια δοκιμαστικά σε έναν ιδιώτη και βλέπουμε». Η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου όμως δεν είναι τζόγος, δεν είναι καζίνο, για να δούμε πού θα κάτσει η μπίλια.
Πρέπει να μας απαντήσετε επιτέλους, σήμερα, για ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά. Να μας απαντήσετε συγκεκριμένα για τη σκοπιμότητα μεταφοράς ενός σημαντικού έργου, γεωπολιτικής σημασίας για τη χώρα, του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης, μετά μάλιστα από τη διαβούλευση, από τη ΔΕΠΑ Διεθνών στην Εμπορία και συνεπώς σε ιδιώτη.
Στο τέλος της ομιλίας του, ο Σωκράτης Φάμελλος στάθηκε σε λεπτομέρειες επιμέρους άρθρων καθώς και σε αρκετές από τις τροπολογίες που κατατέθηκαν μαζί με το αρχικό σχέδιο νόμου, οι οποίες, όπως ανέφερε, είτε είναι προβληματικές, όπως το άρθρο για την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ, οι πολεοδομικές και χωροταξικές διατάξεις και η εγκατάσταση φωτοβολταικών σε γη υψηλής παραγωγικότητας, είτε δεν παρουσιάζουν κάποια ουσιαστική πολιτική, όπως τα άρθρα για την ηλεκτροκίνηση, τα υβριδικά, για το βιοαέριο, κλπ.. Επεσήμανε κλείνοντας, ότι το άρθρο 42 δημιουργεί χώρο για τη δημιουργία «γκρίζων ζωνών» και την ανάδυση υποθέσεων όπως η Hellas-Energa.

Αρχειοθήκη ιστολογίου