Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Χαμηλά ο πήχης στα ενεργειακά εν όψει "τρόικας"

Τα πρώτα ραντεβού έχουν ήδη ξεκινήσει να κλείνονται για την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα βρεθούν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια, που θα προετοιμάσουν το έδαφος για την άφιξη των επικεφαλής των θεσμών που θα ακολουθήσει.
Για τον ενεργειακό κλάδο, στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται φυσικά η αγορά ηλεκτρισμού, όπου όπως φάνηκε και στην τελευταία έκθεση επιτήρησης, διαπιστώνονται σαφείς αποκλίσεις με αποκορύφωμα τις ενστάσεις της Κομισιόν για την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. 
Το ενδιαφέρον, εν όψει των επικείμενων συζητήσεων, είναι ότι ο πήχης των προσδοκιών βρίσκεται χαμηλά καθώς δεν αναμένεται να υπάρξει πλήρης σύγκλιση των απόψεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πηγή του ΥΠΕΝ, το άνοιγμα της αγοράς αποτελεί κεντρική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης όπως και των θεσμών, ωστόσο αυτή τη στιγμή καταγράφεται διάσταση απόψεων ως προς τον τρόπο που αυτό το άνοιγμα θα επιτευχθεί: "κινούμαστε παράλληλα και κάποια στιγμή θα υπάρξει σύγκλιση”, λέγεται χαρακτηριστικά. 
Το ΥΠΕΝ, πάντως, έχει ήδη ανοίξει ακόμη περισσότερο τα χαρτιά του, καθώς εκτός από το φιλόδοξο πρόγραμμα της ταχείας απολιγνιτοποίησης του ηλεκτρικού συστήματος, που αποτελεί και την καρδιά της ελληνικής θέσης για την δημιουργία συνθηκών ίσου ανταγωνισμού στην παραγωγή ρεύματος, έχει προσθέσει στην πρότασή του και μια ακόμη παράμετρο.
Πρόκειται για την πρόταση δημιουργίας μιας εταιρείας ειδικού σκοπού, στην οποία η ΔΕΗ θα διαθέτει ενέργεια σε σταθερή τιμή, με σκοπό το SPV να τροφοδοτεί με τη σειρά μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρισμού στην υψηλή τάση, που σήμερα τροφοδοτούνται αποκλειστικά από τη ΔΕΗ.
Η πρόταση αυτή αφενός δίνει διέξοδο στο ζητούμενο να ανοίξει η αγορά του ρεύματος και για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές που σήμερα τροφοδοτούνται αποκλειστικά από τη ΔΕΗ, αφετέρου προσφέρει στη βιομηχανία μια βιώσιμη λύση στο θέμα του ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας.
Προϋπόθεση για την επιτυχία ενός τέτοιου σχήματος αποτελεί η έγκριση από την ΕΕ ενός πιο γενναίου μηχανισμού αντιστάθμισης του κόστους των ρύπων στο πλαίσιο της αναθεώρησης της ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής. 
Από την πλευρά της η Επιτροπή, φέρεται να έχει ήδη διαμηνύσει ότι ζητούμενο δεν είναι μόνο ένα SPV αποκλειστικά για τη βιομηχανία, αλλά ένα διευρυμένο σχήμα που θα περιλαμβάνει και τους ανεξάρτητους προμηθευτές, οι οποίοι μετά την κατάργηση των ΝΟΜΕ και πριν την εφαρμογή του νέου μοντέλου της αγοράς (target model) ενδεχομένως να βρεθούν εκτεθειμένοι χωρίς προθεσμιακά συμβόλαια που να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ηλεκτρική ενέργεια.
Επίσης ένα ακόμη σημείο διαφωνίας είναι ο τρόπος με τον οποίο θα προμηθεύεται ενέργεια το SPV, δηλαδή εάν θα υπάρχει καθορισμένη τιμή ή θα διενεργούνται δημοπρασίες κατά το πρότυπο των ΝΟΜΕ. 
Το κλίμα, πάντως που μεταφέρεται από κυβερνητικές πηγές, είναι ότι οι διαφωνίες αυτές θα συνεχίσουν να υφίστανται και ότι οι διαπραγματεύσεις του Ιανουαρίου δύσκολα θα οδηγήσουν σε συμφωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, ως ορόσημο, τουλάχιστον για τα θέματα ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού, προβάλλεται το τέλος του α΄ εξαμήνου, όταν και προγραμματίζεται η έναρξη της λειτουργίας του target model.
Εάν μέχρι τότε ξεπεραστούν τα εμπόδια και δεν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, τότε ο Ιούνιος πιθανόν να αποδειχθεί ο μήνας κατά τον οποίο θα υπάρξει η περίφημη σύγκλιση απόψεων με τους θεσμούς… 
(capital.gr)
 

Αρχειοθήκη ιστολογίου