Μακροπρόθεσμες θέσεις με την προσδοκία υψηλότερων αποδόσεων και περαιτέρω ανόδου της τιμής της μετοχής χτίζουν στη μετοχή της ΔΕΗ ξένα χαρτοφυλάκια. Η πρόσφατη ανακοίνωση ότι το fund Helikon Investments ξεπέρασε το όριο του 5% είναι ενδεικτική μιας θετικής τάσης για την επιχείρηση η οποία αντιμετωπίζεται πλέον από την αγορά ως επενδυτική ευκαιρία.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαχειριστές του Helikon Investments είχαν δύο φορές συναντήσεις με τη διοίκηση της ΔΕΗ προτού ανάψουν το πράσινο φως για την τοποθέτηση στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.
Η επίσημη ανακοίνωση για την απόκτηση των 11.634.068 μετοχών έγινε στις 12 Οκτωβρίου, ωστόσο προηγουμένως είχαν πραγματοποιηθεί συναντήσεις, μία εξ αυτών στο πλαίσιο του ετήσιου roadshow της ΕΧΑΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Μάλιστα η ανακοίνωση της Helikon συνέπεσε με την αποεπένδυση ενός άλλου long παίκτη, της Silchester, η οποία βρήκε ευκαιρία με την άνοδο της τιμής της μετοχής να περιορίσει τις απώλειές της, με δεδομένο ότι είχε τοποθετηθεί σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.Γενικότερη τάση
Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη κινητικότητα σε επίπεδο μετοχολογίου, καθώς και άλλοι επενδυτές παίρνουν θέση στη μετοχή. Αυτό σημαίνει, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν πηγές της εταιρείας, ότι οι προσδοκίες της αγοράς για την τιμή της μετοχής είναι ακόμη υψηλότερες σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο τελευταίο roadshow της ΕΧΑΕ η διοίκηση της ΔΕΗ ήταν από τις πιο περιζήτητες και είχε συναντήσεις με πάνω από 20 μικρούς και μεγάλους ξένους θεσμικούς επενδυτές. Μεταξύ αυτών ήταν τα αμερικανικά funds Bell Rock Capital, Sephora Investment Asdvisors, Waterwill Capital Management, Cleargate Capital, Golden Tree Asset Mangement, Helm Investment Partners, Knighthead Capital Management, Craftsman Manegment, Colt Capital Partners, Kirkoswald Αsset Μanagement, τα βρετανικά Cheyne Capital Management, LNG Capital, TT International Investment Management, Vedra Partners, T Rowe Price International, Bluecrest Capital Management, Polygon καθώς και η Allianz Global Investors, Zenon Investments, Prince Street Capital, Fiera Capital και φυσικά η Helikon.
Οι "Ιταλοί"
Σε ό,τι αφορά τους νέους κατόχους του 5,01% της ΔΕΗ, πρόκειται για ένα σχετικά καινούριο fund που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και έχει έδρα το Μιλάνο ενώ διαθέτει παρουσία και στο Λονδίνο. Δημιουργήθηκε από ομάδα fund managers που ήταν στελέχη του Kairos, fund της ελβετικής τράπεζας Julius Baer. Διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 500 εκατ. δολαρίων και σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ η τοποθέτηση στη μετοχή της ελληνικής ΔΕΚΟ είναι μακροπρόθεσμη.
Τι βλέπουν
Κοινός παρονομαστής του ενδιαφέροντος της αγοράς για τη μετοχή της ΔΕΗ είναι η θετική πορεία των οικονομικών μεγεθών και η προοπτική η επιχείρηση να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση του ελληνικού συστήματος ηλεκτρισμού προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ήδη η εταιρεία έχει καταφέρει να ενισχύσει σημαντικά την κερδοφορία της και από τις ζημιές του 2019 φέτος ,σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, αναμένεται να κλείσει με λειτουργική κερδοφορία EBITDA στα 850 με 900 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο μισό του έτους η επιχείρηση ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη 51,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 318,4 εκατ. ευρώ το 2019.
Εκτός από τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, θετικά έχει λειτουργήσει για την εικόνα της επιχείρησης το νέο επιχειρησιακό πλάνο που δίνει έμφαση στις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ταυτόχρονα οδηγεί στην απεξάρτηση της εταιρείας από τον ρυπογόνο λιγνίτη. Η απεξάρτηση από τον λιγνίτη ανοίγει τον δρόμο για να επενδύσουν στη ΔΕΗ τα θεσμικά χαρτοφυλάκια που έχουν βάλει απαγορευτικό σε εταιρείες με μεγάλη εξάρτηση από τον άνθρακα.
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι η εταιρεία κατάφερε το προηγούμενο διάστημα να ολοκληρώσει δύο απαιτητικά deals τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών με ηχηρά ονόματα όπως η PIMCO και η J.P. Morgan, αντλώντας ρευστότητα ύψους 500-600 εκατ. ευρώ με ανταγωνιστικούς όρους για τη μορφή των συναλλαγών.
Το επενδυτικό στόρι της ΔΕΗ περιλαμβάνει επίσης και την προοπτική πώλησης του 49% του διαχειριστή του δικτύου διανομής ΔΕΔΔΗΕ, από την οποία η εταιρεία αναμένεται να αντλήσει σημαντικά κεφάλαια που θα οδηγήσουν αφενός στη μείωση του δανεισμού της, αφετέρου θα ενισχύσουν το επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης στις ΑΠΕ.
Σημαντικά περιθώρια
Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει τρέξει ένα σημαντικό ράλι διαρκείας καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 247% από τα μέσα Μαρτίου έως σήμερα και αποτελεί το μεγαλύτερο turnaround story του Χρηματιστηρίου, εντούτοις θεωρείται σε σύγκριση με ομοειδείς επιχειρήσεις στου εξωτερικού σημαντικά υποτιμημένη. Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία αναμένεται να συνεχίσει τη θετική πορεία μετασχηματισμού και σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τέλος του έτους η διοίκηση αναμένεται να παρουσιάσει το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο. Σε αυτό θα περιγράφονται τα επόμενα βήματα για το turnaround story, με εξειδίκευση των στόχων που τέθηκαν στο business plan που παρουσιάστηκε στις αρχές του έτους. Μεταξύ άλλων το νέο επιχειρησιακό σχέδιο θα προβλέπει 2 έως 3 GW νέων επενδύσεων ΑΠΕ στην επόμενη διετία, την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, που θα παράσχει στην εταιρεία τα αναγκαία κεφάλαια για την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου στις ΑΠΕ, την υλοποίηση βημάτων λειτουργικού εκσυγχρονισμού της επιχείρησης, με επενδύσεις για την αναβάθμιση των δικτύων διανομής, την εισαγωγή έξυπνων μετρητών αλλά και συστημάτων GIS/Scada και, τέλος, τολμηρά βήματα ανάπτυξης του τομέα της ηλεκτροκίνησης σε συνεργασία με ιδιώτες συνεταίρους. Τέλος, σημαντικό ρόλο στον νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό της εταιρείας θα παίξει και ο κλάδος της εμπορίας με την εισαγωγή νέων προϊόντων και ψηφιακών υπηρεσιών που θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα της εταιρείας.
(capital.gr)