Την τάση των ευρωπαϊκών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας να περιορίσουν, ή και σε πολλές αγορές να εξαφανίσουν και σε άλλες να αυξήσουν τις σταθερές χρεώσεις κατανάλωσης ρεύματος επιδιώκει να αναλύσει ειδική έκθεση του HEPI.
Το κάνει μέσα από την έρευνα και την παρουσίαση των κυμαινόμενων τιμολογίων σε 14 χώρες της Ε.Ε. όπου τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι πια κυρίαρχα έναντι εκείνων των σταθερών.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές του HEPI, μέχρι πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης η κυρίαρχη τάση στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν η παροχή από τους προμηθευτές προς τους οικιακούς καταναλωτές προϊόντων με σταθερές χρεώσεις. Τα τιμολόγια αυτά, συνήθως με πολύμηνη διάρκεια σύμβασης, πρόσφεραν ασφάλεια στους καταναλωτές έναντι των μεταβολών των τιμών ενέργειας. Οι ενεργειακοί όμιλοι μπορούσαν και διέθεταν χαμηλότερες σε σχέση με τα κυμαινόμενα τιμολόγια χρεώσεις καθώς είχαν τη δυνατότητα λόγω του ανταγωνιστικού ενεργειακού κόστους να χρησιμοποιούν εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνων και να καλύπτουν τη δαπάνη που έκαναν για τη διάθεση φθηνών προϊόντων με σταθερές χρεώσεις.
Σύμφωνα με το ειδικό report του HEPI, η μεγάλη αύξηση των τιμών ενέργειας πίεσε τους προμηθευτές στη χρηματοδότηση τέτοιων προϊόντων, ενώ περιόρισε ακόμη και τις δυνατότητες τους να κάνουν hedging. Οι τιμές των σταθερών τιμολογίων έφτασαν να είναι ακόμα και διπλάσιες σε σχέση με τα κυμαινόμενα. Έτσι πολλές εταιρείες είτε σταμάτησαν την προσφορά τους είτε διαθέτουν πια λίγα τέτοια προϊόντα.
Οι καταναλωτές μετακινήθηκαν στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Ταυτόχρονα, σημειώνουν οι αναλυτές του HEPI, οι παρεμβάσεις των κρατών μελών για τη ρύθμιση των τιμών ρεύματος εστιάστηκαν στις κυμαινόμενες χρεώσεις.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι η Ελλάδα επιχορηγεί τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος και σε συνδυασμό με τις αυξήσεις ή τον περιορισμό της διάθεσης προϊόντων σταθερής χρέωσης, η μεταβλητή χρέωση της κιλοβατώρας να είναι σημαντικά χαμηλότερη και σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με το ειδικό report του HEPI, η Αθήνα έχει την τρίτη χαμηλότερη κυμαινόμενη χρέωση σε σχέση με άλλες 13 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πιο συγκεκριμένα για τον Αύγουστο η κυμαινόμενη τιμολόγηση για τα νοικοκυριά ήταν στα 24,12 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αμέσως μετά την ελληνική πρωτεύουσα ακολουθούν η Στοκχόλμη με κυμαινόμενη τιμή στα 23,91 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα και το Λουξεμβούργο με 21,41 λεπτά του ευρώ.
Τα υψηλότερα κυμαινόμενα τιμολόγια (σε λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα) έχουν.
· Η Κοπεγχάγη (54,60)
· Το Άμστερνταμ (50,86)
· Οι Βρυξέλλες (50,71)
· Η Ρώμη (40,43)
· Το Βερολίνο (37,09)
· Το Δουβλίνο (35,72)
· Η Μαδρίτη (31,93)
· Το Ελσίνκι (31,11)
· Η Βιέννη (29,87)
· Η Λισαβώνα (26,74)
· Το Παρίσι (24,12)