Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Στην πρίζα η μεγάλη επένδυση της ΔΕΗ με τους Γερμανούς

Γιώργος Φιντικάκης - www.liberal.gr
«Άνθρακες» ο θησαυρός της πράσινης μετάβασης, λένε οι πολέμιοι των ανανεώσιμων. Αφού ο λιγνίτης παραμένει στο παιχνίδι, το ελληνικό «πράσινο» success story καταρρέει, υποστηρίζουν.

Ολοι αυτοί αρκεί να δούνε τα νούμερα με τα οποία τρέχει σήμερα η αγορά φωτοβολταικών στην Ελλάδα, αλλά και τις επενδύσεις της ΔΕΗ στα παλιά λιγνιτορυχεία.

Οι υπογραφές με τις τράπεζες για το δάνειο που, μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, θα χρηματοδοτήσει το φωτοβολταικό των 210 MW στο Αμύνταιο, έπεσαν μόλις χθες.


Στα εγκαταλελειμένα γκρίζα πεδία ξεκινά ένα έργο 180 εκατ. ευρώ, η πρώτη δουλειά του κοινού σχήματος της ΔΕΗ με τους Γερμανούς (RWE) που θα καλύπτει τις ανάγκες νοικοκυριών και βιομηχανιών με καθαρό, φθηνό ρεύμα, και έχοντας 50% συγχρηματοδότηση από το Τ. Ανάκαμψης.

Η καλύτερη απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι ο γκρίζος λιγνίτης αντικαταστάθηκε από το επίσης γκρίζο φυσικό αέριο και ότι ο θησαυρός της πράσινης μετάβασης αποδείχθηκε τελικά «άνθρακες».

Στο τελευταίο μόνο 12μηνο, οι εισαγωγές φωτοβολταϊκού εξοπλισμού στην Ελλάδα έφτασαν σε αξία τα 1,6 δισ ευρώ! Το νούμερο αποκάλυψε, προ ημερών, ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, εξηγώντας ότι οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, αποτελούν το καταλύτη για την καλή φετινή πορεία της οικονομίας.

Τι ακριβώς σημαίνει εισαγωγές, αξίας 1,6 δισ; Σημαίνει ότι μέσα σε ένα μόνο χρόνο, εισάγαμε στην Ελλάδα, όσα φωτοβολταικά πάνελ και inverter είχαμε φέρει μαζί όλα τα έξι τελευταία χρόνια! Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι τα πάρκα μόνο στο διασυνδεδεμένο σύστημα (εκτός νησιών) εκτιμάται πως θα ανέλθουν φέτος στα 2 GW έναντι 1,34 GW πέρυσι. Αύξηση περίπου 50%.

Και τα αιολικά; Αυξάνονται κι αυτά, αλλά πιο συγκρατημένα, λόγω των γνωστών αντιδράσεων για την θέα που κόβει η ανεμογννήτρια στο απέναντι βουνό. Και ας ρίχνει ο Αίολος κατακόρυφα τις τιμές στο ρεύμα. Η πολιτεία δεν δείχνει ακόμη διατεθειμένη να συγκρουστεί ανοικτά με τις τοπικές κοινωνίες.

Η στατιστική του αρμόδιου φορέα (ΕΛΕΤΑΕΝ) αποκαλύπτει ότι πέρυσι συνδέθηκαν στο δίκτυο 68 νέες ανεμογεννήτριες, ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ από αιολικά στη χώρα, στα 4,7 GW, αύξηση μόλις 5,2%.

Και στα φωτοβολταικά; Ο στόχος του οδικού χάρτη μιλά για 14,1 GW το 2030 από 5,4 GW σήμερα. Εφικτό; Με αναβάθμιση δικτύων, επενδύσεις σε μπαταρίες, αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και έργα 200 MW, όπως αυτό των ΔΕΗ Ανανεώσιμες - RWE Renewables, ναι, είναι η απάντηση.

Αλλά ας επανέλθουμε στο έργο, για το οποίο η κοινή ελληνογερμανική εταιρεία Μέτων Ενεργειακή, υπέγραψε χθες τη δανειακή σύμβαση για τη χρηματοδότησή του, με τις τράπεζες Eurobank και Alpha.

Είναι το πρώτο από τα εννέα συνολικά πάρκα, ισχύος 940 MW με τα οποία προίκισε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες το χαρτοφυλάκιο της Μέτων, συνολικής ισχύος 2 GW, αφού αντίστοιχα έργα έβαλαν και οι Γερμανοί. 

Ενδιαφέρουσα παράμετρος η εξής: Ο σχεδιασμός προβλέπει τη σύναψη μακροχρόνιων πράσινων διμερών συμβάσεων (PPA) με βιομηχανίες και άλλους πελάτες, προκειμένου να τους διασφαλίσει μέσα από κλειδωμένες χρεώσεις, ρεύμα σε χαμηλές τιμές.

Ακόμη μια απάντηση σε όσους επιμένουν ότι η απομάκρυνση από το εθνικό μας καύσιμο, το λιγνίτη, και η πράσινη μετάβαση, θα φέρουν μακροπρόθεσμα ακόμη πιο ακριβό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Αν ήταν έτσι, τότε μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες, δεν θα έτρεχαν να διαπραγματευτούν με τη ΔΕΗ για να διασφαλίσουν σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας, όπως αυτές, πράσινα συμβόλαια για να κλειδώσουν χαμηλές τιμές σε βάθος 10ετίας. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου