Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Με στόχο τον Μάρτιο η εμπορική λειτουργία της «Πτολεμαίδα V» - Στα 3 εκατ. τόνοι το απόθεμα λιγνίτη στις αυλές των μονάδων της ΔΕΗ

energypress.gr/news/reuma

Με στόχο τον Μάρτιο η εμπορική λειτουργία της «Πτολεμαίδα V» - Στα 3 εκατ. τόνοι το απόθεμα λιγνίτη στις αυλές των μονάδων της ΔΕΗ

Στα αποθέματα λιγνίτη της ΔΕΗ υπολογίζει και φέτος σε περίπτωση επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών και αύξησης των φορτίων, το εθνικό σύστημα ηλεκτρισμού, ποντάροντας πολλά στην «Πτολεμαίδα V», που αναμένεται να μπει σε εμπορική λειτουργία από τον Μάρτιο και μετά.

Εως τότε, η μονάδα των 660 MW, τα εγκαίνια της οποίας πρόκειται να γίνουν από τον πρωθυπουργό, θα βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, που προς ώρας έχει διακοπεί, προκειμένου να επιδιορθωθούν προβλήματα που εμφανίστηκαν εντός του Δεκεμβρίου, με επίκεντρο τους μύλους, δηλαδή τμήμα του λέβητα, το οποίο και είναι η καρδιά του εργοστασίου. Από τις 22 Ιανουαρίου και μετά, οι μηχανές του πρόκειται να ξαναβάλουν μπροστά με συνεχείς δοκιμές επί 1,5 μήνα, προκειμένου στα τέλη Μαρτίου, το αργότερο αρχές Απριλίου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία. 

Εκτός της Πτολεμαΐδας, το έτερο φετινό λιγνιτικό στοίχημα για την ΔΕΗ, ακούει στο όνομα διπλασιασμός της παραγωγής από τις 5 TWh στις 10 TWh, σε κυλιόμενη 12μηνη βάση και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τις αρχές καλοκαιριού.

Και μπορεί ο μέχρι τώρα ήπιος χειμώνας, μαζί με τη μεγάλη διείσδυση αιολικών - η οποία απαιτεί ευέλικτες μονάδες βάσης, δηλαδή φυσικού αερίου και όχι αργές λιγνιτικές - να έχουν κρατήσει την παραγωγή χαμηλά, ωστόσο η εικόνα αναμένεται να αλλάξει μέσα στο επόμενο δίμηνο, εφόσον πέσουν οι θερμοκρασίες, και τα φορτία ανέβουν. Βάσει σχεδίου, ο στόχος είναι σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, να δουλεύουν απρόσκοπτα στο φουλ, για 1,5 μήνα, και οι επτά υφιστάμενες μονάδες. Μέχρι τώρα αυτό δεν έχει χρειαστεί και οι περισσότερες βρίσκονται εκτός. Αλλά το σημερινό ενεργειακό τοπίο μπορεί κάλλιστα να αλλάξει.

Είναι άλλωστε και ο λόγος που η ΔΕΗ κρατά τις περισσότερες εκτός λειτουργίας, προκειμένου να συσσωρεύει στις αυλές τους, όσο το το δυνατόν περισσότερο καύσιμο, για ώρα ανάγκης. Τα αποθέματα στις λιγνιτικές αυλές κινούνται σήμερα στα επίπεδα των 3 εκατομμυρίων τόνων, επίδοση που κρίνεται ικανοποιητική, αφού βρίσκεται κοντά στον αρχικό στόχο των 3,5 εκατ. Τα σημερινά επίπεδα αρκούν για να λειτουργούν συνεχώς επί ένα μήνα και οι επτά μονάδες, λένε οι επιτελείς της επιχείρησης. 

Την στρατηγική αυτή εξυπηρετεί η συντηρητική πολιτική που ακολουθεί σταθερά η ΔΕΗ από πριν το καλοκαίρι, δεδομένων άλλωστε και των αυξημένων αναγκών της «Πτολεμαίδας V», της οποίας οι προδιαγραφές είναι για λιγνίτη, με θερμογόνο δύναμη μεταξύ 1.100-1.350 kcal/kg, δηλαδή όση και του καυσίμου που εξορύσσεται.

Την περασμένη εβδομάδα το απόθεμα στην αυλή της Πτολεμαίδας ξεπέρασε τους 45.000 τόνους και θα συνεχίσει να φορτώνεται καθ’ όλο τον επόμενο δίμηνο, όσο θα κρατήσει και η δοκιμαστική λειτουργία. Από τις αρχές Δεκεμβρίου οπότε και ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές, το εργοστάσιο λειτούργησε σε γενικές γραμμές στα 300-350 MW, πιάνοντας για δύο ημέρες, στις 17-18 Δεκεμβρίου, το pic, δηλαδή το μέγιστο φορτίο της ονομαστικής του ισχύος, των 660 MW.

Τα όποια προβλήματα με τους μύλους παρουσιάστηκαν τις πρώτες εβδομάδες των δοκιμών αναμένεται να έχουν ξεπεραστεί μέχρι τις 22 του μήνα, οπότε και θα επανεκκινήσει η προσπάθεια, η οποία αποτελεί τμήμα της ευρύτερης επιχείρησης «λιγνίτη», την οποία έχει εξαγγείλει από πέρυσι η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι στην μελέτη επάρκειας που παρέδωσε πρόσφατα ο ΑΔΜΗΕ στο ΥΠΕΝ, τα φουγάρα για την μεν «Πτολεμαίδα V» θα παραμείνουν αναμμένα μέχρι και το 2028, ενώ για τις υφιστάμενες επτά λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, αυτό θα ισχύσει μέχρι τουλάχιστον το 2025, χωρίς να αποκλείεται να παραταθεί. Διότι η ακριβής ημερομηνία απόσυρσής τους θα εξαρτηθεί από την αντικατάστασή τους με ισοδύναμες. Διόλου τυχαίο ότι η διετία 2025 -2026 θεωρείται η πλέον κρίσιμη για την επάρκεια του συστήματος.

Το στοίχημα του λιγνίτη επιτάχυνε και τις εξελίξεις με το ορυχείο της Αχλάδας, το οποίο έχει ανοίξει ξανά για να εξασφαλιστεί η λειτουργία στο φουλ της «Μελίτης». Το Νοέμβριο το ΥΠΕΝ είχε προχωρήσει στην ανάκληση της απόφασης λύσης της σύμβασης μίσθωσης του Δημοσίου με την εταιρεία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε.» για την εκμετάλλευση των ομώνυμων ορυχείων. Είχε προηγηθεί η καταβολή μέρους των οφειλών της μισθώτριας εταιρείας προς το Δημόσιο και συγκεκριμένα 660.000 ευρώ έναντι συνολικής οφειλής 5,7 εκατ. ευρώ. Η κίνηση είχε συνοδευτεί με τη παροχή στην μισθώτρια, προθεσμίας 2 μηνών, δηλαδή έως τα μέσα Ιανουαρίου, προκειμένου να αποπληρώσει και το υπόλοιπο ποσό της οφειλής των περίπου 5 εκατ. 

Σύμφωνα με τους επιτελείς της ΔΕΗ, εάν μπει στο παιχνίδι το ορυχείο της Αχλάδας, τότε θα μπορούσε να τροφοδοτεί τη μονάδα της Μελίτης, μέχρι και με 2,5 εκατ. τόνους το χρόνο, ποσότητα που μεταφραζεται σε παραγωγή 1,5 TWh, όταν μέχρι πρότινος αυτή δεν ξεπερνούσε τις 0,7- 0,8 TWh.

Αρχειοθήκη ιστολογίου