Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Τιμολόγια για κάθε γούστο: Στο παιχνίδι και κίτρινα με «ταβάνι» τιμής μετά τα νέα 6μηνα σταθερά και τα μεικτά

 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΡΟΤΣΙ - www.energymag.gr

timologia revmatos

Τα πρώτα νέα προϊόντα που θα δούμε να λανσάρονται ίσως ακόμη και σήμερα, μετά και τη χθεσινή διευκρίνηση της Ρυθμιστικής Αρχής, είναι τα βραχυχρόνιας διάρκειας σταθερά. Μπλε σταθερά 6μηνης, 7μηνης, 8μηνης, 9μηνης και 10μηνης διάρκειας, σε τιμές ακόμη και κάτω των 11 σεντς, αναλόγως τα φθηνά προθεσμιακά προϊόντα που βρίσκουν στις αγορές οι πάροχοι.

Η αγορά του ρεύματος εξελίσσεται σε έναν από τους πιο ανταγωνιστικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Σε λίγους μάλιστα μήνες δεν θα θυμίζει σε πολλά το σημερινό τοπίο.

Οι χρωματικές κατηγορίες θα έχουν παραμείνει τέσσερις αλλά η ποικιλία των προϊόντων σε κάθε μια θα έχει αυξηθεί, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό και άρα πιέζοντας ακόμη πιο χαμηλά τις τιμές, εφόσον βοηθήσει και ο διεθνής παράγοντας. Στον αντίποδα δεν αποκλείεται να ζήσουμε και μια νέα περίοδο σύγχυσης μέχρις ότου να μπορέσουν οι καταναλωτές να αφομοιώσουν όλα αυτά τα νέας γενιάς τιμολόγια και να καταλάβουν τη λειτουργία τους. Ο Ρυθμιστής θα έχει σίγουρα πολύ δουλειά τους επόμενους μήνες.

Τα πρώτα νέα προϊόντα που θα δούμε να λανσάρονται ίσως ακόμη και σήμερα, μετά και τη χθεσινή διευκρίνηση της Ρυθμιστικής Αρχής, είναι τα βραχυχρόνιας διάρκειας σταθερά. Μπλε σταθερά 6μηνης, 7μηνης, 8μηνης, 9μηνης και 10μηνης διάρκειας, σε τιμές ακόμη και κάτω των 11 σεντς, αναλόγως τα φθηνά προθεσμιακά προϊόντα που βρίσκουν στις αγορές οι πάροχοι.

Κίτρινα επίσης μεικτά τιμολόγια με σταθερή χρέωση π.χ. για τους πρώτους 6 μήνες, η οποία θα γίνεται κυμαινόμενη για τους επόμενους 6, πρόκειται να κάνουν την εμφάνιση τους. Καθώς επίσης προϊόντα που συνδυάζουν σταθερή χρέωση για τους πρώτους 8 μήνες και κυμαινόμενη για τους υπόλοιπους 4 μήνες.

Κυρίως όμως θα δούμε πολλά, νέα, ευέλικτα προϊόντα. Τιμολόγια που θα διασφαλίζουν τον πελάτη στην άνοδο των τιμών, αλλά θα του αποφέρουν οφέλη στην πτώση. Κυμαινόμενα κίτρινα, αλλά με ταβάνι τιμής π.χ. τα 12 λεπτά, που σημαίνει πως όταν η χρηματιστηριακή τιμή πέφτει προς τα κάτω, ο πελάτης θα απολαμβάνει τη πτώση, έχοντας καλύτερη τιμή. Όταν όμως αυτή ανεβαίνει, ο πελάτης θα έχει εξασφαλίσει τα 12 σεντς.

Kαι τιμολόγια όπου το πρώτο 6μηνο θα έχουν μια συγκεκριμένη τιμή και το δεύτερο 6μηνο μια άλλη τιμή, γνωστές εκ των προτέρων και οι δύο στον καταναλωτή. Μεικτά επίσης προϊόντα, με σταθερή χρέωση για το πρώτο 7μηνο, και με κυμαινόμενη για τους επόμενους 5 μήνες.

Κάποιοι φοβούνται ότι όλα αυτά θα επιφέρουν μια νέα περίοδο σύγχυσης στους καταναλωτές, κάτι που δεν αποκλείεται καθόλου, αν λάβουμε υπόψη ότι θεωρείται βέβαια η εμφάνιση παραπλανητικών πρακτικών, όπως η διαφήμιση πολύ χαμηλής τιμής, αλλά για ένα πολύ μικρό αριθμό κιλοβατωρών το μήνα.

Άλλοι ωστόσο βλέπουν μια ευκαιρία για ακόμη πιο ανταγωνιστικά προϊόντα. Η επάνοδος στην κανονικότητα και τον ανταγωνισμό λύνει τα χέρια στους παρόχους, αρκεί φυσικά να ρισκάρουν.

Τι απαιτούν όλα τα παραπάνω; Ρευστότητα για το απαραίτητο χέτζινγκ από τους παρόχους. Και φυσικά ισχυρό ελεγκτικό μηχανισμό από τη Ρυθμιστική Αρχή.

Βέβαια, ένα τιμολόγιο που θα εξασφαλίζει για το επόμενο 6μηνο, τελική τιμή προμήθειας στα 11 σεντς, δηλαδή σε προ κρίσης επίπεδα, σαν αυτά που είχε το οικιακό Γ1 της ΔΕΗ στις αρχές του 2021, δημιουργεί άλλα δεδομένα στην αγορά. Και είναι προφανές ότι η εμφάνιση σταθερών προϊόντων σε τιμές χαμηλότερες από τα φθηνότερα κυμαινόμενα, θα οδηγήσει σε μαζικές μετακινήσεις καταναλωτών προς αυτά, οι οποίοι όχι μόνο θα έχουν το κεφάλι τους ήσυχο για κάποιους μήνες, αλλά και θα απολαμβάνουν και την πλέον ανταγωνιστική χρέωση στην αγορά.

Ταυτόχρονα χρειάζεται προσοχή, όπως έχουμε ξαναγράψει. Στην αγορά ρεύματος υπάρχουν παραδοσιακά δύο φθηνές περιόδους, η άνοιξη και το φθινόπωρο, και δύο ακριβές, ο χειμώνας και το καλοκαίρι. Ένας προμηθευτής με βάση αυτό τον χρονικό ορίζοντα υπολογίζει και την εμπορική του πολιτική.

Ένα οκτάμηνης όμως διάρκειας προϊόν έχει μόνο δύο φθηνές περιόδους και μια ακριβή, ενώ ένα εξάμηνης, μια ακριβή και μια φθηνή. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο προμηθευτής προκειμένου να εξισορροπήσει την απώλεια επί των εσόδων του από το γεγονός ότι το πρόγραμμα δεν θα είναι σε ισχύ για κάποιους μήνες με παραδοσιακά υψηλότερες χρεώσεις, ενδεχομένως να επιβάλει υψηλό πάγιο. 

Και που οδηγεί με τη σειρά του ένα υψηλό πάγιο; Ενας μέσος πελάτης καταναλώνει 330 κιλοβατώρες το μήνα, δηλαδή 4 MWh το χρόνο. Και μια εταιρεία που εμφανίζεται π.χ. με τελική τιμή προμήθειας 11,7 σεντς η κιλοβατώρα αλλά με πάγιο 7 ευρώ το μήνα, επιβαρύνει την χρέωση του καταναλωτή κατά 2 - 2,5 σεντς. Επομένως η πραγματική τελική τιμή δεν θα είναι 11,7 σεντς, αλλά 13,7 - 14,2 σεντς η κιλοβατώρα. Αρκετά υψηλότερη από την αναγραφόμενη ως τελική τιμή προμήθειας.

Αρχειοθήκη ιστολογίου