
Την ανάγκη απόδοσης των διαθέσιμων περιθωρίων ισχύος με βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, υπογραμμίζει η ΔΕΗ στα πλαίσια διαβούλευσης που εκπόνησε η ΡΑΑΕΥ.
Η εταιρεία κατέθεσε επιμέρους προτάσεις αναφορικά με την καλύτερη απορρόφηση της κάθε τεχνολογίας στα αυτόνομα συστήματα των ΜΔΝ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, το υφιστάμενο πλαίσιο προβλέπει πως, τυχόν διαθέσιμο περιθώριο στα κορεσμένα δίκτυα αποδίδεται κατά προτεραιότητα για την αύξηση της μέγιστης ισχύος των ήδη λειτουργούντων αιολικών. Αντ’ αυτού, η εταιρεία υποστηρίζει ότι τα διαθέσιμα περιθώρια, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την εγκατάσταση αιολικών ή φωτοβολταϊκών, θα πρέπει να διατίθενται στους ενδιαφερόμενους μέσω ανοιχτού διαγωνισμού, που θα διενεργείται από τη ΡΑΑΕΥ για χορήγηση ΟΠΣ και ενίσχυσης.
Αναφορικά με τις υπόλοιπες τεχνολογίες, και συγκεκριμένα για τις μονάδες βιομάζας και βιοαερίου, η ΔΕΗ τονίζει ότι, σε περίπτωση που δεν εκφραστεί ενδιαφέρον, το περιθώριο ισχύος που αντιστοιχεί στις εν λόγω μονάδες θα πρέπει να αποδίδεται σε πιο ώριμες τεχνολογίες, όπως αιολικά, φωτοβολταϊκά και υβριδικούς σταθμούς. Με το σκεπτικό ότι, λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας πρώτων υλών, κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη η υλοποίηση και λειτουργία των μονάδων βιοαερίου στα συστήματα των νησιών.
Από την άλλη, η εταιρεία σημειώνει την ανάγκη να εξασφαλιστεί «χώρος» για την εγκατάσταση σταθμών γεωθερμίας, δεδομένου ότι το δυναμικό εντοπίζεται σε λίγες περιοχές και σε ότι αφορά τα ΜΔΝ, σε Λέσβο, Μήλο και Νίσυρο. Για τις περιοχές αυτές, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει λάβει δικαίωμα έρευνας, έχοντας εκπονήσει μεγάλο μέρος μελετών, ενώ έχει υποβάλει σχετικές αιτήσεις στη ΡΑΑΕΥ, έχοντας αποκτήσει ακόμα και βεβαιώσεις παραγωγού.
Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι κατόπιν της ολοκλήρωσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων, η ΡΑΑΕΥ θα πρέπει να προχωρήσει σε επανεκτίμηση των περιθωρίων απορρόφησης ισχύος στο νησιωτικό σύμπλεγμα, ιδιαίτερα στα συστήματα της Μήλου και της Κιμώλου, στα οποία πλέον δε θα εφαρμόζονται οι πρότεροι περιορισμοί έγχυσης.