Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

«Βουνό» 2,8 δισ. απλήρωτων λογαριασμών στη ΔΕΗ


«Βουνό» 2,8 δισ. απλήρωτων λογαριασμών στη ΔΕΗ
Του Γιώργου Φιντικάκη
Αμετάβλητα παραμένουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ, που βρίσκονται καρφωμένα στο δυσθεώρητο ποσό των 2,8 δισ. ευρώ, παρ' ότι η επιχείρηση έχει αναθέσει το έργο αυτό στην εξειδικευμένη εταιρεία Qualco.
Τα μαζικά εξώδικα, οι πιέσεις για διακανονισμούς και οι αποκοπές ρεύματος, δεν επαρκούν, η εισπραξιμότητα βελτιώνεται με το σταγονόμετρο, και οι επιδόσεις της Qualco κινούνται σε μάλλον μέτρια επίπεδα, όπως δείχνει ένας πρώτος απολογισμός των ποσών που αυτή έχει καταφέρει να μαζέψει.
Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις της ΔΕΗ για τις εισπράξεις που μπορούσε να βάλει φέτος στα ταμεία της έκαναν λόγο για ποσά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ,
εντούτοις από την έναρξη της σύμβασης με τη Qualco, έχουν επιστρέψει περίπου 25 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά μάλιστα αποτελούν τμήμα ενός συνόλου 180 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, που χρωστούν 65.000 πελάτες της ΔΕΗ, και τους οποίους είχε αναλάβει η Qualco σε πιλοτικό επίπεδο.
Τα στοιχεία έγιναν γνωστά στη διάρκεια του χθεσινού διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, με θέμα μεταξύ άλλων την επέκταση της σύμβασης με την Qualco, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύθηκε μέσα στο επόμενο 9μηνο να μαζέψει επιπλέον 450 εκατ. ευρώ από κακοπληρωτές (290 εκατ. ευρώ μετρητά και 160 εκατ. ευρώ από διακανονισμούς).
Εδώ ακριβώς υπεισέρχεται το σενάριο επέκτασης της σύμβασης. Αν και εφόσον η Qualco πιάσει το παραπάνω στόχο, τότε η διοίκηση της ΔΕΗ πρόκειται να αυξήσει την αμοιβή της. Και από τα 12 εκατ. ευρώ της αρχικής σύμβασης, αυτή να αυξηθεί κατά 50%, και να ανέλθει στα 18 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω σημαίνουν ότι προσεχώς, πρόκειται να φουντώσουν τα εξώδικα, οι πιέσεις, οι κλήσεις σε διακανονισμό και οι αποκοπές ρεύματος προς όσους έχουν κατά προτίμηση μεγάλες οφειλές προς τη ΔΕΗ, δίχως να αποκλείονται και όσοι χρωστούν μικροποσά.
Το ερώτημα ωστόσο είναι κατά πόσον οι μέχρι τώρα επιδόσεις της Qualco είναι ικανοποιητικές, όταν τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, δεν δείχνουν πτώση των ανεξόφλητων χρεών συγκριτικά με την αρχή του έτους.
Σύμφωνα με τα νούμερα που παρουσιάστηκαν, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ στη Χαμηλή Τάση (οικίες, μικρά καταστήματα), 150 εκατ. ευρώ στη Μέση Τάση (βιοτεχνίες, επιχειρήσεις), 370 εκατ. ευρώ στην Υψηλή Τάση (μεγάλες βιομηχανίες) και 200 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο.
Τα χρέη δεν σταματούν εδώ. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και άλλα 350 εκατ. ευρώ οφειλών που ναι μεν βρίσκονται σε διακανονισμό και αφορούν 354.000 πελάτες, ωστόσο τίποτα δεν εγγυάται ότι δεν μπορούν ανά πάσα στιγμή να πάψουν να τους εξυπηρετούν.
Αθροίζοντας όλα τα παραπάνω νούμερα προκύπτει ένα βουνό από ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ, ύψους 2,77 δισ. ευρώ. Ήτοι πάνω από το 50% του ετησίου τζίρου της επιχείρησης, που πέρυσι έκλεισε στα 4,94 δισ. ευρώ. Αν μάλιστα τα ληξιπρόθεσμα αποτελούν ένα «καθρέφτη» υγείας για κάθε επιχείρηση, τότε το γεγονός ότι για κάθε ένα στα δύο ευρώ που πουλάει η ΔΕΗ, υπάρχει άλλο ένα ευρώ που της χρωστούν, λέει πολλά για τη βιωσιμότητά της.
Έχει ενδιαφέρον ότι από τα 2,77 δισ. τα περίπου 800 εκατ. ευρώ χρωστούν οι λεγόμενοι «τελικοί πελάτες». Είναι όσοι έχουν μετακινηθεί σε άλλον πάροχο ή έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση του ακινήτου τους για διάφορους λόγους (π.χ. εξοχικές κατοικίες, παύση επαγγελματικών δραστηριοτήτων κ.λπ.), μαζί με μια νέα γενιά κακοπληρωτών που αλλάζουν τον ΑΦΜ τους, προκειμένου να μην μπορεί να τους εντοπίσει η ΔΕΗ. Μια γενιά που εν πολλοίς εξέθρεψε η πολιτική ανοχής του ΣΥΡΙΖΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια απέναντι στους «δεν πληρώνω».

 https://www.liberal.gr/arthro/214844/oikonomia/epicheiriseis/bouno-28-dis-apliroton-logariasmon-pano-apo-dei-chamili-ptisi-gia-Qualco.html

Αρχειοθήκη ιστολογίου