Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ κατηγορεί η ΔΕΗ για τις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος

Παραδέχεται μεν η ΔΕΗ ότι οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος αγγίζουν το 150% την περίοδο 2009 - 2014, αλλά κουνά το δάκτυλο στην Τράπεζα της Ελλάδος, διότι εκείνη συμπεριέλαβε στο οικονομικό δελτίο και την περίοδο έως το 2016.
«Οι συντάκτες ωστόσο της μελέτης αναφέρουν εντελώς αυθαίρετα, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά, ότι η αύξηση συντελέστηκε έως το 2016», αναγράφεται σχετικά στην ανακοίνωση της διοίκησης της ΔΕΗ που έχει έντονο πολιτικό χρώμα.

Για τη ΔΕΗ που επικαλείται για του επιχειρήματός της το αληθές τη Eurostat, από το 2015 και μέχρι σήμερα οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά μειώθηκαν, κυρίως λόγω της έκπτωσης του 15% που χορήγησε η ΔΕΗ, το 2016.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ καθιέρωσε αυτή την έκπτωση έχοντας μερίδιο αγοράς πλέον του 95%, δηλαδή πριν ανοίξει ουσιαστικά η αγορά. Οι λοιποί πάροχοι ακολούθησαν με δικές τους εκπτώσεις.
Παρ’ όλα αυτά, η ΔΕΗ και για την περίοδο 2009-2014 επαληθεύει ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε από το 2005 μέχρι και το 2014 κατά 150% για τα νοικοκυριά και 44% για τη βιομηχανία, αλλά θεωρεί ότι αυτή οφείλεται στους εξής παράγοντες:
◼ Στο κόστος παραγωγής. Οπως αναγράφεται στην ανακοίνωση-απάντηση, «…οι συντάκτες της μελέτης, ίσως για να επαληθεύσουν δογματικές αντιλήψεις θεοποίησης του ανταγωνισμού, αγνόησαν το βασικότερο: Το κόστος παραγωγής. Σε όποιον βαθμό κι αν είναι αναπτυγμένος ο ανταγωνισμός, όσο και αν έχει περιοριστεί το μερίδιο της δεσπόζουσας επιχείρησης, όπως η ΔΕΗ, εάν το κόστος παραγωγής είναι υψηλό, και οι τιμές θα ακολουθήσουν».
◼ Στις στρεβλώσεις της αγοράς. Για τη διοίκηση της ΔΕΗ, την περίοδο ιδιαίτερα από το 2009 μέχρι και το 2014 ήταν ακριβώς οι στρεβλώσεις της αγοράς με μηχανισμούς που επιβάρυναν τη ΔΕΗ, όπως ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους και τα… Πιστοποιητικά Ισχύος (σ.σ. υπολογίζεται σωρευτικά πάνω από 1,5 δισ. ευρώ), οι οποίοι επέδρασαν στο κόστος και ώθησαν στην τεράστια άνοδο των τιμών, ως «εύκολη» λύση.
◼ Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση, η διοίκηση της ΔΕΗ επισημαίνει ότι δεν πρέπει να παραλείπεται η άστοχη πολιτική εκείνων των χρόνων σε σχέση με τις ΑΠΕ που έχει επιβαρύνει υπέρμετρα τους καταναλωτές και τη ΔΕΗ.
Οπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, η διοίκηση της ΔΕΗ στρέφει τα πυρά της στις κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. (συγκυβέρνησαν μαζί και με τα δεκανίκια τύπου ΛΑΟΣ και ΔΗΜΑΡ) που έφεραν με τις πολιτικές αποφάσεις τους αυτές τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Μάλιστα, η ΔΕΗ επικρίνει την Τράπεζα της Ελλάδος ότι η άποψη που διατυπώνεται στη μελέτη, πως ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών απολαμβάνουν χαμηλότερα τιμολόγια, όπως οι αγρότες ή η (μεγάλη) βιομηχανία, είναι μετέωρη.
«Μήπως οι συντάκτες της μελέτης προτείνουν την αύξηση των τιμών σ’ αυτές τις κατηγορίες;», διερωτώνται σχετικά οι ασκούντες τη διοίκηση στη ΔΕΗ.

Η έκθεση της ΤτΕ

Η οργίλη αυτή αντίδραση της ΔΕΗ ήλθε μετά τη δημοσίευση μελέτης στο Οικονομικό Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τα ενεργειακά, με τίτλο «Ο τομέας της ενέργειας: εξελίξεις και προοπτικές».
«Εχοντας υπόψη τη βαρύτητα ενός Οργανισμού όπως η Τράπεζα της Ελλάδος και την επιρροή που ασκεί εξ αντικειμένου στην οικονομική ζωή της χώρας, η ΔΕΗ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί συνολικά για τα διαλαμβανόμενα σ’ αυτή», επισημαίνεται στη σχετική -αν μη τι άλλο- οργίλη ανακοίνωση της διοίκησης της ΔΕΗ, που ουσιαστικά ψέγει την Τράπεζα της Ελλάδος, ότι ασκεί μικροκομματικό παιχνίδι εναντίον της κυβέρνησης.
(Η Εφημερίδα των Συντακτών)

Αρχειοθήκη ιστολογίου