Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Συγκριτική μελέτη για πιθανές αλλαγές στην ελληνική αγορά εξισορρόπησης ανέθεσε στην Grant Thornton ο ΑΔΜΗΕ

 

Θοδωρής Παναγούλης

Με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να επιδιώκει την είσοδο στην αγορά εξισορρόπησης, κατά το δυνατόν συντομότερα, των ΑΠΕ και του demand response, και ενώ από την άλλη πυκνώνουν οι εκτιμήσεις που «βλέπουν» να χρειάζονται αλλαγές στην αρχιτεκτονική της συγκεκριμένης αγοράς, ο ΑΔΜΗΕ αναθέτει σχετική συγκριτική μελέτη σε εξωτερικό σύμβουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο Διαχειριστής, ο οποίος έχει και την ευθύνη για τη λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης, ανέθεσε στην Grant Thornton Hellas την εκπόνηση συγκριτικής μελέτης, τα συμπεράσματα της οποίας πρέπει να παρουσιαστούν στο τέλος Μαϊου.

Ο σύμβουλος θα αναλάβει, σε συνεργασία με τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ, να μελετήσει τον τρόπο λειτουργίας των αγορών εξισορρόπησης, τόσο σε χώρες με παραπλήσιο μοντέλο (όπως η Ιταλία, η Πολωνία κ.λπ.), όσο και σε χώρες με ριζικά διαφορετικό μοντέλο, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μελέτη θα καταπιαστεί εξαρχής με τη διερεύνηση μεθοδολογίας για να γίνεται διάκριση μεταξύ της ενέργειας που ενεργοποιείται για σκοπούς εξισορρόπησης και εκείνης που ενεργοποιείται λόγω περιορισμών του συστήματος (χαρακτηριστικότερη η περίπτωση της Πελοποννήσου), προκειμένου να «στηθεί» μηχανισμός βάσει του οποίου θα λαμβάνουν αποζημίωση οι μονάδες που συμμετέχουν στην ανακατανομή.

Ευθύνη της Grant Thornton είναι να προτείνει βελτιωτικές παρεμβάσεις - σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο – στο σχεδιασμό της αγοράς ή ακόμα και αλλαγή του μοντέλου με το οποίο λειτουργεί στη χώρα μας η αγορά εξισορρόπησης, εάν κάτι τέτοιο προκύπτει ως σκόπιμο από τη μελέτη κόστους – οφέλους.

 

 https://energypress.gr/news/sygkritiki-meleti-gia-pithanes-allages-stin-elliniki-agora-exisorropisis-anethese-stin-grant

Αρχειοθήκη ιστολογίου