Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ Κώστα Μανιάτη στο 58o ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 


Συναδέλφισες – συνάδελφοι
Σας καλωσορίζω στο 58ο Εκλογοαπολογιστικό Γενικό συμβούλιο της ΕΤΕ/ΔΕΗ.
Το φετινό γενικό συμβούλιο πραγματοποιείται σε μία από τις δυσκολότερες χρονικές περιόδους που έχουν διανύσει τόσο η επιχείρηση όσο και οι εργαζόμενοι.
Τα τελευταία χρόνια βιώσαμε σκληρά οικονομικά μνημόνια και πάνω σε αυτά ήρθαν να προστεθούν η πανδημία καθώς και γεωπολιτικά ζητήματα που μόνο αδιάφορα δεν είναι ούτε για την Ευρώπη ούτε και για τη χώρα μας.
Το νέο περιβάλλον που έχει αναπτυχθεί είναι προβληματικό και δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό για το τι άλλο θα ακολουθήσει.
Η πολιτική του νεοφιλελευθερισμού έφερε την ενεργειακή κρίση και το υψηλό κόστος ζωής, με την ακρίβεια των αγαθών πρώτης ανάγκης, να στερούν την ευπρεπή διαβίωση, δημιουργώντας νέες συνθήκες φτωχοποίησης της κοινωνίας.
Αν δεν παλέψουμε και δεν αντισταθούμε με σθένος απέναντι σε κάθε κακόβουλο πνεύμα, οι μισθοί, οι συντάξεις, τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα, είναι βέβαιο πως θα συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο.
Η Υγεία, η Παιδεία, η Κοινωνική Πρόνοια, θα αφεθούν ολοκληρωτικά στα χρηματοοικονομικά γεράκια, μαζί και η εναπομένουσα περιουσία του ελληνικού λαού, να δημιουργούν γενικευμένη φτώχεια, σέρνοντας τους πολίτες στην ανεργία και την εξαθλίωση, αδιαφορώντας για την ανθρώπινη αξία.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήρθε και ανέδειξε τον κίνδυνο στην ενεργειακή ασφάλεια και την εξάρτηση της Ευρώπης από το ολιγοπώλιο του Φυσικού Αεριού, από όπου και σε όποια μορφή και αν προέρχεται.
Μία διαφαινόμενη κρίση πολιτικής ταυτότητας ήρθε και έγινε ορατή και ξεκάθαρη.
Το όραμα της ενωμένης Ευρώπης μετατράπηκε σε εφιάλτη από την εκμετάλλευση του Νότου, από τους ισχυρούς του Βορρά και πιο συγκεκριμένα την Γερμανία.
Οι ανώριμες πολιτικές αποφάσεις για τις εκπομπές ρύπων, την απανθρακοποίηση, την μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη που ήταν εντελώς ανώριμη χρονικά, να θεσπίζει μία σειρά από πράσινους φόρους, προκειμένου να επιδοτηθούν με τεράστια κονδύλια οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να ολοκληρωθεί αυτός ο ελλαττωματικός σχεδιασμός. Με την Ευρώπη να θέλει μόνη της, να σώσει τον πλανήτη, την στιγμή που οι ισχυροί την αγνοούσαν και δεν έπαιρναν ξεκάθαρη θέση.
Η Ευρώπη είχε πάρει εσφαλμένες αποφάσεις οδηγώντας τις χώρες -μέλη της, σε υποχρεωτική εφαρμογή στο όνομα της Πράσινης ανάπτυξης, η οποία ήτανε γνωστό πως δεν μπορούσε να έχει εφαρμογή, λόγω του ότι βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.
Να θυμίσουμε το τρίτο ενεργειακό πακέτο που ψηφίστηκε το 2009 από το ευρωκοινοβούλιο, όπου ήθελε με ταχύτατους ρυθμούς την ιδιωτικοποίηση της αγοράς ενέργειας και Ηλεκτρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προέβλεπε τη δημιουργία εθνικών ρυθμιστικών αρχών και το διαχωρισμό μεταξύ εταιρειών παραγωγής και διανομής για να μπορούν να πουληθούν πιο εύκολα.
Τώρα η Ε.Ε. καλείται να βγάλει από τα ταμεία της γύρω στα δύο
τρίς εκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση που ίδια έχει δημιουργήσει με τις αποφάσεις της.
Μέχρι στιγμής η ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αποτύχει στην υπόσχεση της να παρέχει καθαρή αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ενέργεια, έχει φέρει την πιο ακριβή ενέργεια στον κόσμο.
Η προστασία των καταναλωτών, η ασφάλεια του εφοδιασμού και η συγκράτηση των τιμών δεν ήταν μέχρι τώρα κυρίαρχοι στόχοι για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αντί λοιπόν να δει το πρόβλημα και να το επιλύσει καθυστερεί με διάφορα προσχήματα, υποστηρίζοντας το καταστροφικό νεοφιλελεύθερο δόγμα, που έφερε ένα κοινωνικό αγαθό να γίνει χρηματιστηριακό είδος, χωρίς να υπολογίζουν τους λαούς.
Για μία ακόμη φορά από την λάθος τακτική που ακολουθεί στην ουσία πυροβολεί τα πόδια της, αφενός με τα πολύ αργά αντανακλαστικά της, όπου σε αυτή την περίπτωση θα έχουν άμεση επίπτωση στις κοινωνίες και στις οικονομίες, αφετέρου με την άρνησή της να χαράξει την ενεργειακή στρατηγική με ρεαλισμό, επανακρατικοποιόντας τις εταιρίες ηλεκτρισμού έχοντας το ρεύμα ως κοινωνικό αγαθό, υπό κρατική προστασία.
Την ίδια στιγμή οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να απαλύνουν τις πιέσεις στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, λόγω της κρίσης του κόστους διαβίωσης, μέσω κρατικής χρηματοδότησης, δηλαδή δανείζονται χρήματα αυξάνοντας το δημόσιο χρέος για τη μείωση των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας, επιδοτώντας τους παραγωγούς ή μεταφέροντας χρήματα στους πολίτες. Για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, καθώς η ακριβή ενέργεια θα οδηγήσει σε ύφεση πολλές οικονομίες.
Αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες αντιλαμβάνονται ότι το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης στην ενέργεια και γενικότερα των δομών έχει αποτύχει και σπεύδουν να ξανακρατικοποιήσουν τις εταιρίες ενέργειας, όπως η Γαλλία και κάθε τρόπο που θα φέρει μείωση τιμών όπως οι κυβερνήσεις της Ιβηρικής χερσονήσου, αλλά και την Γερμανία, η οποία άρον-άρον λειτουργεί ξανά τις μονάδες λιθάνθρακα, μετά και την παραδοχή της ΜΕΡΚΕΛ για το αποτυχημένο μοντέλο.
Είναι αδήριτη ανάγκη η συνεννόηση των λαών για αλλαγή της παγκοσμιοποίησης, στο παραγωγικό μοντέλο, με την ιεράρχηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να είναι αυτή που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να επιτευχθούν ταυτόχρονα, οικονομίες και κοινωνίες, χωρίς αυτές τις τεράστιες ανισότητες, που δεν επιτρέπουν μια ειρηνική και κοινωνική συμβίωση στην ανθρωπότητα.
Στη χώρα μας η ΡΑΕ, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων υπερασπίζοντας και ενημερώνοντας τους καταναλωτές.
Παρέμενε θεατής βλέποντας τις τιμές να ανεβαίνουν στα ουράνια και τους κερδοσκόπους να απογειώνουν τις τιμές λιανικής πώλησης στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Λοιδορήθηκε πως αυτή ήταν υπεύθυνη για την ακρίβεια, μέχρι που αναγκάστηκε να πει την αλήθεια στο Ελληνικό κοινοβούλιο, εκθέτοντας τόσο την Κυβέρνηση όσο και την Διοίκηση της ΔΕΗ.
Τα ουρανοκατέβατα κέρδη που είχαν καταγγείλει ο ΙΟΒΕ, ο ΣΕΒ, σωματεία Καταναλωτών κτλ ως απαράδεκτα με την κυβέρνηση να κάνει τα στραβά μάτια και να λέει ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, ήρθε το μοντέλο που επέλεξε και απέδειξε ότι τα δισεκατομμύρια που έφευγαν από τις τσέπες των Καταναλωτών, κατευθύνονταν στους τέσσερις παραγωγούς μέσω του χρηματιστηριακό πλυντηρίου ενέργειας.
Τώρα πλέον είναι ξεκάθαρο πως η προεκλογική εξυγίανση που διατεινόταν ότι θα γίνει στην Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ήταν ένας Μύθος.
Η νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα που αναζητούσε υποστηρικτές, τάζοντας λαγούς και πετραχήλια για ανάπτυξη και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο, έχει καταρρεύσει ταχύτατα σαν χάρτινος πύργος.
Η Ελληνική κυβέρνηση στην στρεβλή πολιτική διατηρώντας την ρήτρα αναπροσαρμογής την οποία ενσωμάτωσε πλέον μέσα στην τιμή της Ηλεκτρικής Ενέργειας ωθώντας την αισχροκέρδεια, εκτοξεύοντας τις επιδοτήσεις στα 2 δις μηνιαίως, όταν από το ξεπούλημα άντλησε τα μισά.
Ας μην ξεχνάνε ότι η χώρα μας δεν έχει καμία σχέση με τις τιμές στην αγορά φυσικού αερίου, σε σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης.
Έχοντας υιοθετήσει ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο, όσον αφορά το ενεργειακό, άκρατης κερδοσκοπίας, ξεπερνώντας ακόμη και αυτό που μέχρι τώρα ακολουθούσε η Ευρώπη, μέσω του Target model που η ίδια δημιούργησε και διαφήμιζε, υποσχόμενη μείωση τιμών.
Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ στο ΔΕΔΔΗΕ ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει, ποιοι κερδίζουν από όλο αυτό το καλοσχεδιασμένο παιχνίδι και πως γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι.
Γνωρίζουμε καλυτέρα από τον καθένα σε τι περιπέτεια έχει μπει η χώρα μας, όσο αφορά την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια.
Δεν τρώμε ευκολά την προπαγάνδα ότι στις λιγνιτικές περιοχές δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας.
Έχει αποκαλυφθεί το στημένο σκηνικό σε βάρος της ΔΕΗ, χωρίς τη συμμετοχή του δημοσίου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μετά από πρόταση της διοίκησης και την αποδοχή της Κυβέρνησης.
Ποιος πείστηκε πως η αναίτια πώληση το ΔΕΔΔΗΕ είναι ορθή.
Οι μπακαλίστικες προσεγγίσεις, στερούνται σοβαρότητας.
Πρόκειται για ενέργειες οι οποίες δεν εκπροσωπούν εθνικά συμφέροντα.
Είναι ξεκάθαρα πολιτικό έγκλημα.
Είναι προφανές πως η κυβέρνηση αποδέχθηκε τάχα την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης, για να μην χρεωθεί το πολιτικό κόστος και να μας λέει σε κάθε περίπτωση πώς οι αγορές είναι αυτές που καθορίζουν τις τιμές και ότι η καλή η κυβέρνηση παρεμβαίνει για να επιδοτεί με δικά μας χρήματα, όλων των φορολογουμένων πολιτών, την αισχροκέρδεια.
Μία Διοίκηση που δεν έδειξε να σέβεται τους εργαζόμενους, αναβάλλοντας με τη στάση της στην δικαστική διένεξη για ΓΠ, δίνοντας αφορμή για τις συνεχόμενες αναβολές, ούτε και για την εκπροσώπησή τους στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Αυτός ήταν ο λόγος που άλλαξε την διαδικασία ανάδειξης εκπροσώπων στο Δ.Σ. και τη μείωση σε ένα μέλος από δυο του είχαμε έως τώρα, βάζοντας κριτήρια, που σε κάθε περίπτωση αποκλείουν τα μέλη της ΕΤΕ/ΔΕΗ. Όσον αφορά όμως οικονομικές αποφάσεις που ωφελούν τα μέλη του ΔΣ, ολοκληρώνονται άμεσα, όπως τα 16 εκατομμύρια ευρώ bonus σε μετοχές.
Συναδέλφισσες - συνάδελφοι
Δεν φεύγει στιγμή από το μυαλό μας το τιτάνιο έργο των συναδέλφων που έφερε το ρεύμα και στο τελευταίο σπίτι από άκρο σε άκρο της χώρας, με ταχύτατους ρυθμούς για εκείνη την εποχή.
Αυτό θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον γνωστό και να υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και τις εκάστοτε Διοικήσεις, ώστε να μην χάνεται η τεχνογνωσία το (νόου- χάου) know-how της επιχείρησης.
Οι εργολαβίες απέδειξαν και στην πράξη ότι εκτός από κοστοβόρες δεν αποτελούν λύση. Οι νέοι συνάδελφοι, όσοι μένουν, δεν φτάνουν για να καλύψουν, ούτε τις ετήσιες αποχωρίσεις.
Το ανομολόγητο οργανόγραμμα, απέδειξε πως δεν προσέφερε απολύτως τίποτα στις θεομηνίες, αγνοώντας τις εκλύσεις μας για προσλήψεις επαρκής σε αριθμό μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κατηγοριών, ενταγμένες στον ΚΚΠ, αλλά το προσπέρασαν γιατί οι προσλήψεις τους χαλάνε τα σχέδια της ιδιωτικοποίησης.
Διαπίστωσαν όμως τον επαγγελματισμό, τη γνώση και το φιλότιμο των εργαζομένων που διατήρησαν το κύρος της Επιχείρησης στο ύψος που της αρμόζει.
Αυτό αντιλαμβάνεται και η κοινωνία που μας υποστηρίζει, παρόλες τις καθυστερήσεις στις κακοκαιρίες για την επαναφορά από διακοπές του ρεύματος, που δικαίως την εξόργισαν.
Δεν ξεχνάμε σε καμία περίπτωση πώς το κοινωνικό αγαθό πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι, δεν ξεχνάμε πώς ο ρόλος της επιχείρησης είναι κοινωφελής και για αυτό θα αγωνιστούμε μέχρι να αποκατασταθεί και να επανέλθει αυτός ο χαρακτήρας.
Για πολλοστή φορά τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι ο όμιλος ΔΕΗ ανήκει στον Ελληνικό Λαό και είναι εθνική υπόθεση που δεν προσφέρεται για κερδοσκοπικά παιχνίδια, γι’ αυτό πρέπει να:
· Να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή της λιανικής
· Είναι επιβεβλημένο πλέον να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας
· Να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά από την κατάργηση φόρων που επιβαρύνονται μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος
· Να πάψει η ΔΕΗ να είναι εισπρακτικός μηχανισμός του Κράτους
· Ένα νέο ΕΣΕΚ που θα έχει σαν βάση το λιγνίτη, όπως υποστηρίξαμε και μέσα από την ημερίδα που οργάνωσε η ΕΤΕ/ΔΕΗ, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξουν ώριμες προτάσεις για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Συναδέλφισσες - συνάδελφοι
Οι θέσεις μας απέναντι στα πολιτικά παιχνίδια είναι γνωστή, πάντα προστατεύουμε και υπερασπιζόμαστε την επιχείρηση και τα συμφέροντα του ομίλου, αυτό κάνουμε και τώρα.
Σε καμία κυβέρνηση δεν δείξαμε ανοχή, ούτε και τώρα θα το κάνουμε.
Αγωνιστήκαμε και αντισταθήκαμε και καταγγείλαμε διαχρονικά τα πολιτικά εγκλήματα σε βάρος του Ομίλου ΔΕΗ που ενίσχυαν ιδιωτικά συμφέροντα.
Από τα ΜΑΜΚ, τα ΑΔΙ, το ΜΜΑΕ, τις ΥΚΩ, τα ΝΟΜΕ, το ΕΤΜΕΑΡ, τις πλάτες σε οικονομικά συμφέροντα για την αρπαγή εκατομμύριων ευρώ, τη μικρή ΔΕΗ, την μισή ΔΕΗ κτλ.
Γνωρίζουμε καλά λοιπόν, πως σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και εκτελέστηκε η απαξίωση των συμφερόντων της ΔΕΗ.
Ξέρουμε ποιος κερδίζει από αυτή την διαχρονική διάλυση.
Ξέρουμε γιατί έμεινε η ΔΕΗ έξω από τις ΑΠΕ.
Αυτή τη φορά όμως δεν έχουμε τον κομματικό εναγκαλισμό που μας φέρνει στελέχη για να καλύψει τις πελατειακές σχέσεις.
Έχουμε ένα πολιτικό και οικονομικό έγκλημα κοινωνικού χαρακτήρα.
Αυτή τη φορά έχουμε πολύ πιο δύσκολο έργο.
Δεν έχουμε ΔΕΗ, λόγω της πλήρους ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, για αυτό και καλούμε δίπλα μας την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ τα Εργατικά κέντρα τους οικονομικούς φορείς, τα Επιμελητήρια μα πάνω απ΄ όλα τους καταναλωτές και όλο τον ελληνικό λαό που βιώνουν το οικονομικό έγκλημα, για να ανατρέψουμε την κοινωνική εξαθλίωση που διαπράττεται αυτή τη στιγμή σε βάρος όλων, ζητώντας ικανοποιητικές αυξήσεις (πάνω από τον πληθωρισμό), επαναφέροντας το 8ωρο χωρίς την εβδομάδα “λάστιχο” και την υποχρέωση επαναπρόσληψης σε περίπτωση άκυρης απόλυσης.
Παγκοσμίως ωριμάζουν οι συζητήσεις και επιβεβαιώνονται τα θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του 35ωρου, μια συζήτηση που την βάζουμε στο τραπέζι του αμέσου διαλόγου.
Πάντα λέγαμε πως η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και το δημόσιο αγαθό που παράγει, δεν δωρίζεται, δεν παραχωρείται, δεν εκποιείται.
Είναι βέβαιο πως η σημερινή εικόνα δεν ικανοποιεί καμία λογική.
Το εχθρικό και αφιλόξενο περιβάλλον των ιδιωτικοποιήσεων ως προς τους εργαζόμενους, το γνωρίζουμε. Την αγωνία και την ανησυχία για την επόμενη μέρα δεν μπορούμε και δεν πρέπει να την παραβλέψουμε.
Επιβάλλεται και απαιτείται ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ από όλους όσους αποτελούν την οικογένεια του Ομίλου ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ
Η ΕΤΕ/ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ και τα όλα τα Σωματεία έχουμε ΚΑΘΗΚΟΝ και ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να σταθούμε εμπόδιο στα κυβερνητικά σχέδια.
Οπότε,
- Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των κυβερνητικών επιλογών
- Δηλώνουμε αδυναμία προσαρμογής στα νέα δεδομένα
- Παλεύουμε, γιατί σε καμία περίπτωση δεν θα συνδέσουμε την ΕΤΕ και την παρουσία μας με το ξεπούλημα και τον αφανισμό της επιχείρησης.
Θα αγωνιστούμε για την επιχείρηση, για την κοινωνία, για τις οικογένειες μας.
Είναι επιβεβλημένο ενωμένοι να κερδίσουμε. Όποιος δεν αντέχει σε έναν τέτοιο διαρκή αγώνα, δεν είναι σε θέση να βρίσκεται στις τάξεις της ΕΤΕ/ΔΕΗ, που διαχρονικά δεν γνωρίζει τίποτε άλλο από το να δίνει μάχες και να τις κερδίζει.
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.
Καλή συνέχεια στης εργασίες του Συνεδρίου.

Αρχειοθήκη ιστολογίου