Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Θα απορροφήσουν μέρος των αυξήσεων του Ιουνίου οι πάροχοι ρεύματος


 Του Χάρη Φλουδόπουλου - από το capital.gr

Παρά το γεγονός ότι η πορεία των τιμών στη χονδρική αγορά δείχνει σημαντικές αυξήσεις για τον Ιούνιο, εντούτοις σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι πάροχοι αναμένεται να απορροφήσουν μεγάλο ποσοστό από την άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής. Αυτό σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, σύμφωνα με τους οποίους οι πάροχοι αναμένεται να αυξήσουν τα ποσοστά των εκπτώσεων, προκειμένου οι τελικές τιμές του Ιουνίου να είναι συγκρατημένες. 

Υπενθυμίζεται ότι η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος το Μάιο ξεπερνά τα 79 ευρώ/MWh όταν τον Απρίλιο η τιμή ήταν λίγο πάνω από τα 60 ευρώ/MWh, δηλαδή έχουμε μια αύξηση της τάξης του 31,8%. Με βάση τη διακύμανση της χονδρεμπορικής, χωρίς να υπάρξει άλλη παρέμβαση από τους παρόχους, οι τιμές του Ιουνίου επρόκειτο να κινηθούν από τα 13,1 έως τα 14,4 λεπτά/KWh από τα 10,97 λεπτά/KWh που ήταν το Μάιο. 

Ωστόσο, οι πάροχοι αναμένεται να αυξήσουν τα ποσοστά των εκπτώσεων σε σύγκριση με το Μάιο, ψαλιδίζοντας την αύξηση της τελικής τιμής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς οι τιμές του Ιουνίου αναμένεται να κινηθούν μεταξύ 11 και 12 λεπτά/KWh.

Δηλαδή ενώ η αύξηση της χονδρεμπορικής ξεπερνά το 30%, η αύξηση στις τιμές λιανικής των πράσινων τιμολογίων, αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα του 10% σε σύγκριση με τις τιμές του Μαΐου. 

Οι τελικές αποφάσεις των παρόχων αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέχρι αύριο όταν και λήγει η προθεσμία για την ανακοίνωση των πράσινων τιμολογίων του Ιουνίου. Βεβαίως μεταξύ των εταιρειών δεν αποκλείεται να υπάρξουν και διαφορετικές προσεγγίσεις, ιδίως από εταιρείες οι οποίες το προηγούμενο διάστημα είχαν πιο επιθετική εμπορική πολιτική με χαμηλότερες τιμές, ποντάροντας στην πτωτική τροχιά των τιμών και οι οποίες τώρα ενδεχομένως να προχωρήσουν σε διορθώσεις. Σε κάθε περίπτωση η γενική εικόνα για τα τιμολόγια του Ιουνίου αναμένεται να δείχνει ήπιες αυξήσεις σε σύγκριση με το Μάιο, σαφώς μικρότερες από την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής. 

Αντίστοιχη εικόνα, αναμένεται και για τα κίτρινα τιμολόγια, ενδεχομένως με μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης, με δεδομένο ότι οι τιμές τους είναι χαμηλότερες από εκείνες των πράσινων. Στα κίτρινα τιμολόγια όπου υπάρχει πλήρης ενσωμάτωση της διακύμανσης της χονδρεμπορικής αγοράς απολογιστικά, καθώς οι τιμές το προηγούμενο διάστημα είχαν κινηθεί αρκετά χαμηλότερα, τώρα εκτιμάται ότι θα έχουμε μεγαλύτερες αυξήσεις, πιθανόν έως και 30%. 

Εκεί που δε θα υπάρξει καμία αλλαγή, τέλος, είναι στα μπλε τιμολόγια, δηλαδή στα σταθερά όπου οι καταναλωτές έχουν κλειδώσει συγκεκριμένες τιμές εξασφαλίζοντας συγκεκριμένη τιμή ανεξάρτητα από τη διακύμανση της χονδρεμπορικής.

Αρχειοθήκη ιστολογίου