ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ - www.energymag.gr
Στο 52,12% ανέβασε το μερίδιό της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η ΔΕΗ τον Ιούλιο, από 49,20% τον Ιούνιο. Στη δεύτερη θέση παρέμεινε η Metlen με 19,67% διατηρώντας πάντως την πρωτιά στην Υψηλή Τάση, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ.
Ειδικότερα, το συνολικό μερίδιο της ΔΕΗ κατέγραψε τώρα άνοδο σχεδόν τριών ποσοστιαίων μονάδων μέσα σε έναν μήνα.
Μετά τη Metlen, ακολουθούν η Ήρων με 9,16%, η Enerwave με 6,07%, η NRG με 4,06%, η ZeniΘ με 2,51% και η Volton με 1,28%.
Η υπεροχή της ΔΕΗ είναι ακόμη μεγαλύτερη στη Χαμηλή Τάση, όπου το μερίδιό της έφθασε στο 64,3%. Η Metlen ακολουθεί με 12,2%, ενώ Ήρων και Enerwave κινούνται στο 6,3% και 5,1% αντίστοιχα.
Διαφορετική είναι η εικόνα στην Υψηλή Τάση, όπου η Metlen βρίσκεται στην πρώτη θέση με 53,1%, με το ποσοστό να συνδέεται και με την τροφοδοσία της Αλουμίνιον της Ελλάδος. Η ΔΕΗ ακολουθεί με 16,2%, ενώ Enerwave και Ήρων βρίσκονται πολύ κοντά, με 11,8% και 11,7% αντίστοιχα.
Στη Μέση Τάση, η ΔΕΗ διατηρεί επίσης την πρώτη θέση με 37,9%, έναντι 22,1% της Metlen και 15,6% της Ήρων. Ακολουθούν η Φυσικό Αέριο με 8%, η NRG με 6,8% και η Enerwave με 5,7%.
Πάνω από το μισό της παραγωγής από ΑΠΕ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εικόνα στην ηλεκτροπαραγωγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του μηνιαίου δελτίου του ΑΔΜΗΕ, οι ανανεώσιμες πηγές κάλυψαν τον Ιούλιο το 52,23% της παραγωγής, αφήνοντας τη θερμική παραγωγή στο 39,31%. Τα υδροηλεκτρικά συμμετείχαν με 7,89%, ενώ η αποθήκευση παρέμεινε ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, με 0,56%.
Στο εσωτερικό της θερμικής παραγωγής, το φυσικό αέριο είχε πλέον ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο, με ποσοστό 76,6%, ενώ η συμμετοχή του λιγνίτη περιορίστηκε στο 6,6%.
Σε επίπεδο παραγωγών, η ΔΕΗ διατήρησε την πρώτη θέση με 45,02%, με τη Metlen να ακολουθεί στο 21,65%. Αξιοσημείωτη είναι πλέον η παρουσία της Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής, του κοινού σχήματος Ήρων και Motor Oil, η οποία μετά την είσοδό της στην αγορά απέσπασε μερίδιο 14,75%. Ακολουθούν η Enerwave με 8,39%, η Ήρων με 5,47% και η Κόρινθος Power με 4,73%.
Στις ΑΠΕ, τα φωτοβολταϊκά βρέθηκαν μπροστά από τα αιολικά, αντιπροσωπεύοντας το 51,6% της πράσινης παραγωγής, έναντι 42,5% των αιολικών πάρκων. Το υπόλοιπο καλύφθηκε από μικρά υδροηλεκτρικά, ΣΗΘΥΑ, βιοαέριο και άλλες τεχνολογίες.
Περισσότερες εξαγωγές με χαμηλότερη ζήτηση
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του Ιουλίου αποτυπώνουν μια αγορά με μικρότερη εγχώρια κατανάλωση, αλλά μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα.
Η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας περιορίστηκε κατά 4,05% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2025, στις 5.483 GWh, ενώ η παραγωγή υποχώρησε κατά 2,91%, στις 5.723 GWh. Αντίθετα, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 4,06%, φθάνοντας τις 554 GWh, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 10,75%, στις 315 GWh.
Η υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ και η διατήρηση της παραγωγής πάνω από τα επίπεδα της εγχώριας κατανάλωσης συνέβαλαν έτσι στη διαμόρφωση ενός πλεονασματικού ισοζυγίου, μέρος του οποίου κατευθύνθηκε προς τις γειτονικές αγορές.
Η κορύφωση της ζήτησης καταγράφηκε στις 21 Ιουλίου, στις 16:00, όταν το φορτίο έφθασε τα 10.965 MW, ενώ το χαμηλότερο σημείο του μήνα σημειώθηκε στις 26 Ιουλίου, στις 07:00, με 4.533 MW.
