Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Fitch: Οι τιμές του ρεύματος θα μειωθούν αλλά θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα

 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΥΡΤΑΛΗ - www.energymag.gr

Οι τιμές του ρεύματος, όπως επισημαίνει ο οίκος, ακολουθούν κυρίως τις τιμές των ορυκτών καυσίμων, λόγω της κυριαρχίας των ορυκτών καυσίμων στο παγκόσμιο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι παγκόσμιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να μειωθούν παράλληλα με την πτώση των τιμών των ορυκτών καυσίμων, εκτιμά η Fitch, ωστόσο θα παραμείνουν πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους το 2024 συνολικά, λόγω του επίμονου πληθωρισμού.

Οι τιμές του ρεύματος, όπως επισημαίνει ο οίκος, ακολουθούν κυρίως τις τιμές των ορυκτών καυσίμων, λόγω της κυριαρχίας των ορυκτών καυσίμων στο παγκόσμιο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας. Προβλέπει ότι η παραγωγή θερμικής ενέργειας θα αποτελέσει το 58% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας το 2024. Μακροπρόθεσμα, η παραγωγή θερμικής ενέργειας θα συνεχίσει να κατέχει κυρίαρχο μερίδιο, αν και θα μειωθεί στο 48% έως το 2033. Η Fitch αναμένει ότι αυτό θα σημαίνει ότι οι τιμές των ορυκτών καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνουν στενά συνδεδεμένες.

ELECTRICITY PRICE

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, ο σύνθετος δείκτης τιμών του ενεργειακού μείγματος θα μειωθεί κατά 39% μεταξύ 2024 και 2033, κάτι που θα επηρεάσει τις μακροπρόθεσμες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Βραχυπρόθεσμα, η πτώση των τιμών της θερμικής ενέργειας, καθώς και η μείωση του πληθωρισμού, θα οδηγήσουν σε μείωση των παγκόσμιων τιμών του ρεύματος, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι μία πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή να πιέσει τις τιμές του πετρελαίου προς τα πάνω.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται επίσης να μειωθεί περαιτέρω φέτος αλλά θα κινηθεί κοντά στο 5% σε μέσο όρο, γεγονός που δείχνει την πτωτική τάση αλλά και το ότι οι τιμές παραμείνουν υψηλές. Γενικότερα, επισημαίνει ο οίκος, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιο επίμονες από τις τιμές των καυσίμων, υποδηλώνοντας βραδύτερη μακροπρόθεσμη πτώση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από ότι των ορυκτών καυσίμων.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν από τις υψηλότερες τιμές παγκοσμίως, με τη Δανία και τη Γερμανία να ηγούνται, όπως σημειώνεται. Η Δανία και η Γερμανία θα έχουν από τις υψηλότερες τιμές οικιακού ρεύματος παγκοσμίως το 2024 σε μέσο όρο, με τη Δανία να πρωτοπορεί με μέση τιμή 0,49 δολ./kWh. Αυτό οφείλεται στο υψηλό επίπεδο των φόρων. Και οι δύο αγορές έχουν πολύ χαμηλότερες βιομηχανικές και επαγγελματικές τιμές με τις βιομηχανικές τιμές και στις δύο αγορές να είναι στα μισά επίπεδα των οικιακών. Η Κροατία και η Τσεχία, αντίθετα, θα έχουν από τις υψηλότερες μέσες τιμές επαγγελματικού ρεύματος στον κόσμο φέτος 2024 με την τιμή στην Κροατία να φτάνει τα 0,42 δολ./kWh. Οι υψηλές τιμές της Τσεχίας είναι αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης λόγω της εξάρτησης της αγοράς από τις ρωσικές εισαγωγές.

MARKETS

Όπως επισημαίνει η Fitch, τα νοικοκυριά πλήρωναν ιστορικά περισσότερα για ηλεκτρική ενέργεια από άλλες ομάδες χρηστών. Πριν από την ενεργειακή κρίση το 2022, οι οικιακοί χρήστες πλήρωναν κατά μέσο όρο 0,140 δολ./kWh σε όλες τις αγορές, με τους επαγγελματικούς χρήστες να πληρώνουν οριακά χαμηλότερα, 0,138 δολ./kWh από το 1990. Φέτος οι παγκόσμιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται σημαντικά πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους, με τις τιμές οικιακού ρεύματος να φτάνουν τα 0,181 δολ./kWh και τις τιμές επαγγελματικού ρεύματος τα 0,186 δολ./kWh, σε μέσο όρο μέχρι σήμερα.

Ο οίκος αναμένει ότι τα προγράμματα κρατικών επιδοτήσεων και ανώτατων τιμών ρεύματος για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών από τις υψηλές τιμές θα συνεχίσουν να μειώνουν τεχνητά τις τιμές του οικιακού ρεύματος το 2024. Καθώς αυτά θα καταργηθούν σταδιακά, κάτι που η Fitch αναμένει ότι θα συμβεί σύντομα, οι τιμές του οικιακού ρεύματος θα αυξηθούν και πάλι.

Οι τιμές του οικιακού και του επαγγελματικού ρεύματος θα παραμείνουν πάνω από τις τιμές του βιομηχανικού ρεύματος λόγω του υψηλότερου κόστους διανομής, καθώς μικρότερες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να ταξιδέψουν περαιτέρω σε αυτούς τους καταναλωτές. Το κόστος των δικτύων αποτελεί σημαντικό μερίδιο της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Στις ΗΠΑ, το κόστος μεταφοράς και διανομής αντιπροσωπεύει το 28,4% της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, οι βιομηχανικοί χρήστες έχουν χαμηλότερες μέσες τιμές καθώς καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας με μεγαλύτερη ευελιξία και ως εκ τούτου είναι σε θέση να διαπραγματεύονται χαμηλότερες τιμές. Η παγκόσμια μέση τιμή βιομηχανικού ρεύματος για το 2020 έως το 2024 είναι κατά μέσο όρο 0,177 δολ./kWh και θα παραμείνει η κατηγορία με τη χαμηλότερη τιμή.

Αρχειοθήκη ιστολογίου