Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

WACC στο 8.2% ζητάει ο ΔΕΔΔΗΕ για την νέα ρυθμιστική περίοδο

 


Την αναθεώρηση του μέσου σταθμικού κόστους κεφαλαίου (wacc) προς τα πάνω περιλαμβάνει, όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, η εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ προς την Ρυθμιστική Αρχή για την νέα ρυθμιστική περίοδο που ξεκινάει από το 2025.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο ΔΕΔΔΗΕ ζητάει την αύξηση του WACC στο 8,2% από 7,66% που ισχύει για την τρέχουσα ρυθμιστική περίοδο με την τελική απόφαση της Αρχής να αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα να αναφέρουμε ότι από την 1/1/2025 το επιτρεπόμενο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ θα προσδιορίζεται με βάση την νέα μεθοδολογία υπολογισμού, όπως αυτή εγκρίθηκε κατά την πρόσφατη Ολομέλεια της Αρχής. Σημειώνεται ότι κατά την ίδια συνεδρίαση διευθετήθηκε και η εκκρεμότητα με λειτουργικές δαπάνες με τον Ρυθμιστική να νομοθετεί για τον έλεγχο ορισμένων εξ’ αυτών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές, σχετικές δράσεις που δύναται να ποσοτικοποιηθούν, θα τίθενται υπό έλεγχο προκειμένου να διασφαλίζεται το μικρότερο δυνατό κόστος για τον καταναλωτή και αντίστροφα το μέγιστο δυνατό όφελος για τον καταναλωτή, δεδομένου ότι το ρυθμιζόμενο σκέλος βαίνει αυξανόμενο και επομένως η Ρυθμιστική Αρχή αναζητάει τρόπους προς την κατεύθυνση του μετριασμού και του εξορθολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η τροποποίηση της μεθοδολογίας υπολογισμού του Επιτρεπόμενου και του Απαιτούμενου Εσόδου του Διαχειριστή για την επόμενη ρυθμιστική περίοδο αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης με τον Ρυθμιστή με τους μετόχους της Macquarie να απευθύνονται στον αντιπρόεδρο του κλάδου ενέργειας της ΡΑΑΕΥ για το θέμα.

Αρχειοθήκη ιστολογίου