Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Αβεβαιότητες και άμυνες στην αγορά ρεύματος - Ασφαλές καταφύγιο τα μπλε τιμολόγια

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ   - www.energymag.gr

Από τις 17 Ιανουαρίου τα μπλε σταθερά τιμολόγια σύμφωνα με το νέο καθεστώς θα πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστον 12 μηνών ενώ τα σταθερά τιμολόγια εξάμηνης, ή οκτάμηνης διάρκειας που ήδη έχουν συναφθεί θα συνεχίσουν να ισχύουν έως τη λήξη τους.

Στην περιοχή των 137 ευρώ / MWh,  όπως και τον Νοέμβριο παραμένει τον Ιανουάριο η μέση τιμή χονδρικής  ηλεκτρικού ρεύματος, την ώρα που η αβεβαιότητα για την πορεία των τιμών φυσικού αερίου που αποτελεί το βασικό “βαρόμετρο” για την τιμή του ρεύματος, παραμένει ενεργή.

Ουσιαστικά η εικόνα παραπέμπει σε ανοδική πορεία σε σχέση με το Δεκέμβριο οπότε η μέση τιμή της χονδρικής διαμορφώθηκε στα 129,81 ευρώ η μεγαβατώρα μειωμένη κατά 6% σε σύγκριση με το Νοέμβριο (137,42 ευρώ η μεγαβατώρα).

Να σημειωθεί ότι ο Ιανουάριος, με βάση στελέχη της αγοράς, μαζί με τον Ιούλιο, λόγω μειωμένης, όπως έχει καταδείξει η εμπειρία, απόδοσης των ΑΠΕ, είναι από τους μήνες με αυξητική πορεία τιμών. Είναι ενδεικτικό, ότι παρά την αποκλιμάκωση για σήμερα της χονδρικής τιμής, αυτή παραμένει ψηλά. Έτσι, παρά τις αυξημένες για την εποχή θερμοκρασίες, σε μεγάλο μέρος της χώρας, στα 151,67 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα 23/1/2025. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 220,59 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 95,28 ευρώ/MWh. Ωστόσο, η τιμή μειώθηκε 12% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, με τη συνολική ζήτηση να διαμορφώνεται στις 392.84 GWh. Είναι χαρακτηριστικό ότι και για σήμερα επιβεβαιώνεται η χαμηλή συμμετοχή των ΑΠΕ στο μίγμα. Έτσι, ο λιγνίτης μετέχει με 5,6%, το φυσικό αέριο με 54,5%, τα υδροηλεκτρικά με 2,5%, οι εισαγωγές με 6,4% και οι ανανεώσιμες με 28,5% Οι εξαγωγές, λόγω διαφοράς στις 31,182 MWh και οι εισαγωγές στις 12,140 MWh.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η αναφορά του Reuters, με βάση την οποία η Ευρώπη ίσως χρειαστεί να αγοράσει τουλάχιστον 100 πρόσθετα φορτία LNG τους θερινούς μήνες προκειμένου να αναπληρώσει τις αποθήκες της μετά την πτώση αυτού του χειμώνα. Σήμερα το επίπεδο πληρότητας είναι στο  στο 59% της πληρότητας, έναντι 75% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Όπως, δε, τόνισε, με βάση το Reuters,  η Ερίζα Πάσκο του Energy Aspects,  "η Ευρώπη θα κληθεί να διατηρήσει υψηλές τιμές για να συνεχίσει να προσελκύει φορτία LNG από την Ασία". Στο φόντο αυτό οι τιμές αερίου στον κόμβο TTF παραμένουν στο πεδίο των 48-49 ευρώ/MWh. Την ίδια ώρα, με βάση τοο διεθνές πρακτορείο τα προθεσμιακά συμβόλαια του θέρους είναι υψηλότερα από τα αντίστοιχα του επόμενου χειμώνα. Η Energy Aspects αναμένει τιμές στα 49,5 ευρώ για την καλοκαιρινή περίοδο, με βάση και μια απώλεια μέρους του ρωσικού LNG ως αποτέλεσμα των αμερικανικών κυρώσεων.  Από την πλευρά της, η Rabobank αναμένει πολύ χαμηλότερες τιμές στα 34-37 ευρώ. Όπως ανέφερε η εταιρεία, οι σχετικά υψηλές τιμές θα διαβρώσουν περαιτέρω τη ζήτηση για το εν λόγω καύσιμο.

Τα μπλε τιμολόγια

Με αυτά τα δεδομένα η αβεβαιότητα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει ως κυρίαρχο στοιχείο με τη μόνη ελπίδα να κείται στην εκτόνωση της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία, ένεκα του νέου προέδρου Τραμπ. Κάτι, που όμως, είναι άγνωστο πότε και εάν θα συμβεί. Αναπόφευκτα συνεπώς οι καταναλωτές, που δεν είναι και εύκολο να παρακολουθούν τις εξελίξεις, αναζητούν “ασφαλή καταφύγια” ζητώντας σταθερά τιμολόγια που περιορίζουν το ρίσκο των διακυμάνσεων που υπάρχει στην αγορά.

Την ίδια ώρα και οι πάροχοι προσφέρουν πιο πολλές εναλλακτικές σε μπλε τιμολόγια ώστε να ανεβάσουν μερίδια αλλά και να μειώσουν τα ρίσκα τους, καθώς τα σταθερά επιτρέπουν το hedging ή άλλως την ισοστάθμιση ρίσκου. ‘Ήδη, με βάση το σχετικό ιστότοπο της ΡΑΑΕΥ, με τα  προϊόντα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, τον Ιανουάριο υπάρχουν 14 διαφορετικά προϊόντα σταθερής τιμολόγησης. Ενδεικτικά μάλιστα για το “φουλάρισμα” δυνάμεων των παρόχων για τα “μπλε” αναφέρεται ότι τους καλοκαιρινούς μήνες που ήταν σε εξέλιξη και η μίνι ενεργειακή κρίση οι προσφορές προϊόντων ήταν μικρότερες. 

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι από τις 17 Ιανουαρίου τα μπλε σταθερά τιμολόγια σύμφωνα με το νέο καθεστώς θα πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστον 12 μηνών ενώ τα σταθερά τιμολόγια εξάμηνης, ή οκτάμηνης διάρκειας που ήδη έχουν συναφθεί θα συνεχίσουν να ισχύουν έως τη λήξη τους.

Βέβαια, ήδη, κάποιες εταιρίες επιχειρούν να αλλάξουν το πνεύμα της οδηγίας διαθέτοντας στην αγορά σταθερά προϊόντα για κατανάλωση έως 150 KWh, ενώ για την επιπλέον κατανάλωση η χρέωση είναι κυμαινόμενη ανάλογα με την εξέλιξη της χονδρικής αγοράς.

Το φαινόμενο είχε θορυβήσει τη ΡΑΑΕΥ η οποία σε σχετική ανακοίνωση της υπογράμμισε ότι ως σταθερό, λογίζεται το τιμολόγιο, οι χρεώσεις του οποίου δεν μεταβάλλονται βάσει της κατανάλωσης του πελάτη.

Σε κάθε περίπτωση το τοπίο φαίνεται να αλλάζει. Οι προμηθευτές σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον βγάζουν όλο και περισσότερα προϊόντα ενώ ήδη η ΕΛΙΝ διαθέτει στην αγορά προϊόν 24μηνης διάρκειας. Ενώ δύο ημέρες πριν η Protergia έβγαλε στην αγορά νέο προϊόν 12μηνης διάρκειας, το Value Secure 12M, με τιμή κιλοβατώρας κάτω από 9,99 λεπτά με προϋπόθεση συνέπειας και με μηνιαίο πάγιο στα 9,9 ευρώ.

Αυτή τη στιγμή στην αγορά σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας της ΡΑΕΥ διατίθενται 14 μπλε τιμολόγια συμπεριλαμβανομένου και του τιμολογίου της ΕΛΙΝ 24μηνης διάρκειας. Οι τιμές τους ξεκινούν από 0,095 ευρώ/KWh και φθάνουν έως και 0,36 ευρώ /KWh. Όσο δε για το πάγιο ξεκινάει από 3,5 ευρώ το μήνα και φθάνει έως τα 9,90 ευρώ το μήνα. 

Σημειώνεται, πάντως, ότι  το γεγονός ότι εφαρμόζεται η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία δεν σημαίνει ότι τα μικρότερης διάρκειας τιμολόγια θα εξαφανιστούν από τα πακέτα που θα προσφέρουν οι καταναλωτές. Θα παραμείνουν στην επιλογή των καταναλωτών αλλά με διαφορετική μορφή, καθώς θα συγκαταλέγονται στα προϊόντα με κίτρινη σήμανση και δεν θα περιλαμβάνουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης όπως συμβαίνει με τα δωδεκάμηνα συμβόλαια, κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση των προμηθευτών, οι οποίοι αφενός ζητούν να προβλεφθεί ρήτρα και στα σταθερά μικρότερης διάρκειας και αφετέρου ζητούν οι όποιες αλλαγές να αποτυπωθούν σε κανονιστική πράξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι με επιστολή τους προς τη ΡΑΑΕΥ είχαν αναφέρει ότι «θεωρούμε αυτονόητο ότι στην απόφαση κανονιστικού περιεχομένου επί του πλαισίου το οποίο διέπει τις συμβάσεις των τιμολογίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με σταθερή τιμή, θα αποσαφηνίζεται ότι η δυνατότητα πρόβλεψης ρήτρας πρόωρης αποχώρησης παρέχεται και για τις συμβάσεις σταθερής τιμής με διάρκεια μικρότερη των δώδεκα (12) μηνών, ήτοι για συμβάσεις σταθερής τιμής με διάρκεια τουλάχιστον έξι (6) μηνών. Δεδομένου ότι οι συμβάσεις σταθερής τιμής, ανεξαρτήτως της διάρκειας τους, συνεπάγονται την ανάληψη ενεργειών αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) εκ μέρους των Προμηθευτών με συνεπακόλουθο κόστος, η προσφορά τιμολογίου σταθερής τιμής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από δέσμευση εκ μέρους του καταναλωτή, όσον αφορά την παραμονή του στο συγκεκριμένο τιμολόγιο για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Για τον λόγο αυτό εξάλλου, οι διατάξεις του ισχύοντος πλαισίου δεν εξαρτούν την δυνατότητα πρόβλεψης ρήτρας πρόωρης αποχώρησης από συγκεκριμένη διάρκεια της σύμβασης σταθερής τιμής».

Τα διζωνικά τιμολόγια

Από την 1η Φεβρουαρίου μπαίνει, παράλληλα, τέλος στο νυχτερινό τιμολόγιο με τη μορφή που ήταν για δεκαετίες. Θα τεθεί   σε εφαρμογή το διζωνικό τιμολόγιο, με τη «μεταφορά» των ωρών μειωμένης χρέωσης του υφιστάμενου νυχτερινού ρεύματος.

Τα διζωνικά τιμολόγια, κατ’ αρχήν αφορούν τους καταναλωτές που διαθέτουν δύο μετρητές για την ημερήσια και νυκτερινή κατανάλωση ηλεκτρισμού. Πρακτικά, το νυκτερινό τιμολόγιο αντικαθίσταται από δύο ζώνες χαμηλότερης χρέωσης, το μεσημέρι και αργά τη νύχτα.

Πιο συγκεκριμένα, τη χειμερινή περίοδο, από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο, το διζωνικό τιμολόγιο θα καλύπτει τις ώρες  από 12 μ.μ, ως 3 μ.μ.  και τη νύχτα από 2 πμ ως 5 πμ. Τη θερινή περίοδο η μεσημβρινή ζώνη θα ξεκινά στις 11 πμ  και θα διαρκεί ως τις 3 μμ και η νυκτερινή ζώνη από τις 2 π.μ. ως τις 4 π.μ. Σε περίπτωση που κάποιος καταναλωτής δεν επιθυμεί να παραμείνει σε διζωνικό τιμολόγιο θα μπορεί να ζητήσει τη λήξη της σύμβασης προμήθειας χωρίς κόστος λόγω πρόωρης αποχώρησης.

Το νέο ωράριο θα εφαρμοστεί μέσω από τον ΔΕΔΔΗΕ,  ο οποίος θα στείλει μια συχνότητα στους μετρητές για την αλλαγή.  Ωστόσο οι περίπου 150.000 καταναλωτές που έχουν παλαιό νυχτερινό τιμολόγιο (11 το βράδυ με 7 το πρωί) θα λάβουν ενημερωτική επιστολή από τον προμηθευτή τους και εφόσον επιθυμούν να ισχύσει το νέο ωράριο θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα στον ΔΕΔΔΗΕ για την κατά προτεραιότητα εγκατάσταση έξυπνου μετρητή. Αν δεν υποβάλουν αίτημα, τότε θα παραμείνουν στο παλαιό νυκτερινό τιμολόγιο ως και την 31.1.2025

Αρχειοθήκη ιστολογίου