Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

ΡΑΑΕΥ: Ξαναγράφονται οι στόχοι και τα κίνητρα-αντικίνητρα για τη μείωση των τεχνικών απωλειών και των ρευματοκλοπών στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ

 



Κώστας Δεληγιάννης - energypress.gr

«Στο μικροσκόπιο» της ΡΑΑΕΥ μπαίνει η επικαιροποιημένη εκτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ για την μείωση των απωλειών (τεχνικών και ρευματοκλοπών) με ορίζοντα το 2028, με δεδομένο ότι οι προβλέψεις του Διαχειριστή αναθεωρούν σημαντικά προς τα πάνω τις απώλειες για την επόμενη 4ετία, συγκριτικά με τον προηγούμενο «οδικό χάρτη» του Διαχειριστή για τις απώλειες, ο οποίος περιλαμβανόταν στην εισήγηση για το Επιτρεπόμενο Έσοδο της 1ης Ρυθμιστικής Περιόδου Διανομής 2021-2024.

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή, στην καινούρια στοχοθεσία του Διαχειριστή έχει περιοριστεί σημαντικά η φιλοδοξία ως προς την πτωτική πορεία των απωλειών. Επομένως, η ΡΑΑΕΥ προσανατολίζεται σε ενίσχυση των στόχων μείωσης για την περίοδο 2025-2028, έναντι αυτών που εισηγείται ο Διαχειριστής, σε συνδυασμό με ανάλογη αναπροσαρμογή των «πέναλτι» που θα καλείται να καταβάλει ο ΔΕΔΔΗΕ σε περίπτωση που δεν πετυχαίνει τους ετήσιους στόχους, καθώς και των κινήτρων επίτευξής τους.


Ο νέος επικαιροποιημένος «οδικός χάρτης» περιλαμβάνεται στην εισήγηση για το Επιτρεπόμενο Έσοδο της 2ης Ρυθμιστικής Περιόδου Διανομής 2025-2028, η οποία έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Όπως έχει γράψει το energypress, σε αυτόν αναθεωρούνται αισθητά προς τα πάνω οι εκτιμήσεις του Διαχειριστή για τη μη καταμετρούμενη ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το 2028, καθώς κατ΄ αρχάς λαμβάνεται ως έτος αναφοράς το 2023 (έναντι του 2021 στην πρώτη εισήγηση). 

Ως συνέπεια, το 2025 εκτιμάται ότι οι συνολικές απώλειες θα κινηθούν στο 11,08%, από 8,758% στην προηγούμενη πρόβλεψη, η οποία έχει πάρει το «πράσινο φως» από τη ΡΑΑΕΥ, με την έγκριση του επιτρεπόμενου εσόδου για την 4ετία 2021-2024. Το 2026 προβλέπεται να πέσουν στο 10,8%, έναντι 8,098%. Το 2027 εκτιμάται πλέον ότι θα αποκλιμακωθούν στο 10,53% (από 7,41%), ώστε το 2028 να υποχωρήσουν στο 10,27% (έναντι 6,721%). 

Με τη νέα πρόβλεψη, εκτιμάται ότι η μείωση θα ανέλθει σε 2,5% κατ΄ έτος. Από αυτό το ποσοστό, το 0,88% έως 0,95% θα προέλθει από την υποχώρηση των τεχνικών απωλειών, ενώ το υπόλοιπο της επιδιωκόμενης πτώσης αναμένεται να επιτευχθεί με τη μείωση των ρευματοκλοπών.  

Σύμφωνα με τον Διαχειριστή, αιτία των πιο αρνητικών προβλέψεων για το «ψαλίδι» στις τεχνικές απώλειες, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης, είναι η δυσκολία περιορισμού τους λόγω της ενίσχυσης της αποκεντρωμένης παραγωγής. Όσο οι ΑΠΕ προστίθεντο σε γραμμές του δικτύου χωρίς να υπερκαλύπτουν τα φορτία, τότε όντως η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών μείωνε τις τεχνικές απώλειες. 

Ωστόσο, πλέον συχνά στις γραμμές του δικτύου η παραγωγή των ΑΠΕ υπερβαίνει τα τοπικά φορτία. Ως συνέπεια, οι επιπλέον «πράσινες» Μεγαβατώρες «κυκλοφορούν» στο ΕΔΔΗΕ, με συνέπεια να αυξάνονται οι τεχνικές απώλειες. Επίσης, όσον αφορά τις ρευματοκλοπές, ο Διαχειριστής υποστηρίζει πως το φαινόμενο έχει αποδειχθεί Λερναία Ύδρα – με επιχειρήσεις (ακόμη και καταστήματα επώνυμων αλυσίδων εστίασης) να εντοπίζονται να κλέβουν ρεύμα, να τους επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις, και σε λίγο χρονικό διάστημα να εντοπίζονται ξανά να έχουν προχωρήσει σε λαθροχειρίες ώστε να μην καταμετράται όλη η ενέργεια που καταναλώνουν. 

Όπως είναι φυσικό, ο καθορισμός των ετήσιων ποσοστών θα επηρεάσει και το πώς θα κριθούν οι «επιδόσεις» του ΔΕΔΔΗΕ στην αντιμετώπιση των απωλειών. Υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται οικονομικό κίνητρο για τον Διαχειριστή, στην περίπτωση που επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης, όπως αντίθετα και «πέναλτι» αν δεν καταφέρει να περιορίσει τις απώλειες στο επιθυμητό επίπεδο. Στην εισήγηση για τη Ρυθμιστική Περίοδο, ο ΔΕΔΔΗΕ προτείνει το κίνητρο να ανέλθει σε έως 6 εκατ. ευρώ κάθε έτος, όπως και το «πέναλτι» - με τα όρια αυτά να ανέρχονται σε 48 εκατ. ευρώ για όλη την 4ετία.

Η προσέγγιση της Ρυθμιστικής Αρχής είναι πως ανάλογα με το πόσο θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω οι ετήσιοι στόχοι, θα αναπροσαρμοστούν και τα κίνητρα – αντικίνητρα. Έτσι, στην περίπτωση που τελικά υιοθετηθεί μία πιο αυστηρή μείωση των απωλειών για την περίοδο 2025-2028, σε σχέση με την εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ, τότε θα είναι και λιγότερο το «πέναλτι» που θα επιβαρύνει τον ΔΕΔΔΗΕ στην περίπτωση μη επίτευξης των ετήσιων στόχων. 

Αντίθετα, αν προκριθεί μία πιο ήπια «διόρθωση» των ετήσιων στόχων, συγκριτικά με την επικαιροποιημένη πρόβλεψη του Διαχειριστή, τότε θα αυστηροποιηθεί το «πέναλτι» για τη μη επίτευξή τους.  

Αρχειοθήκη ιστολογίου