Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Τις θέσεις της ΔΕΗ για ΑΔΙ, διείσδυση ΑΠΕ, ρύπους και target model παρουσίασε ο Παναγιωτάκης στην Κομισιόν


Τις θέσεις της ΔΕΗ, όπως παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρό της στις Βρυξέλες ενώπιον των κοινοτικών αξιωματούχων, ανακοίνωσε η επιχείρηση με εκτενές Δελτίο Τύπου. Στην ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρεται:
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε κος Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, μετά από πρόσκληση  του Επιτρόπου Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας κου Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε συμμετείχε σήμερα, Τρίτη 23 Ιουνίου 2015,  στις Βρυξέλες  σε συνάντηση με εκπροσώπους Ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας με τη συμμετοχή  και της Επιτρόπου για θέματα..
Ανταγωνισμού κας Μαργκρίτ Βεστάγκερ.  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκε η ευκαιρία για μια ουσιαστική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προκλήσεις και προοπτικές που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, στις υπάρχουσες στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας, στην  ανάγκη για μια συνολική αναθεώρηση του ενεργειακού ισοζυγίου της Ελλάδας αλλά και στο συνολικό επανασχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Συγκεκριμένα και κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των θέσεων της ΔΕΗ ο κος Παναγιωτάκης τόνισε τα κάτωθι:
1.     Λόγω της υπερεπάρκειας διαθέσιμης ισχύος, συνέπεια αφενός της μείωσης της ζήτησης λόγω της κρίσης και αφετέρου της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ, οι επενδύσεις σε παραγωγικές μονάδες έχουν νόημα μόνο για ΑΠΕ, αντικαταστάσεις παλαιών  λιγνιτικών μονάδων και περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις. Εξάλλου είναι προφανές ότι δεν χρειάζονται ΑΔΙ προς το παρόν, ούτε για λόγους ευελιξίας. Αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα και από το ενεργειακό ισοζύγιο μέχρι σήμερα.
Στο μέλλον όταν χρειαστούν ΑΔΙ πρέπει να πληρούν δύο θεμελιώδεις αρχές:
α) να διατίθενται με τρόπο αντικειμενικό και τεχνολογικά ουδέτερο, δηλαδή να αμείβονται εξίσου μονάδες που παρέχουν στον ίδιο βαθμό επάρκεια ισχύος στο ηλεκτρικό σύστημα
β) η τιμή τους να προκύπτει μέσα από αγοραστικούς μηχανισμούς (δηλ. μέσα από την προσφορά και ζήτηση, π.χ. μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών ισχύος).
2.     Μπορούμε να προσεγγίσουμε τους στόχους του 2030 για συμμετοχή των ΑΠΕ κατά    27%   στο συνολικό ενεργειακό ισοζύγιο με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας
β) Ορθολογική χρήση ηλεκτρισμού πχ μείωση στην οικιακή κατανάλωση – αύξηση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις μεταφορές
γ) Άμεση χρήση φυσικού αερίου σε υποκατάσταση του ηλεκτρισμού
δ) Ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών
Οι ΑΠΕ και ιδιαίτερα οι ώριμες τεχνολογίες μπορούν και πρέπει να αναπτυχθούν σημαντικά χωρίς φυσικά τα τεράστια σφάλματα του παρελθόντος.  Ρυθμίσεις και «κίνητρα» εκτός των όρων της αγοράς δεν χρειάζονται και πρέπει σταδιακά να καταργηθούν, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπως η χώρα μας, που λόγω κλιματικών συνθηκών είναι προνομιούχος για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.
3.     Διεκδικούμε, προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό κόστος που είναι αδήριτη ανάγκη για την Εθνική Οικονομία, τη δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων εκπομπών CO2, δεδομένου ότι το ΑΕΠ της χώρας ήταν μικρότερο του 60% του μέσου όρου της ΕΕ για το έτος 2014 σε συνδυασμό με το ότι οι γείτονες της Ελλάδας, πλην Ιταλίας, δεν έχουν υποχρεώσεις αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στην ηλεκτροπαραγωγή, είτε διότι δεν είναι μέλη της ΕΕ είτε διότι έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση αυτή, αν και μέλη της ΕΕ. Αυτό, εκτός των άλλων,  οδηγεί σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, με υπέρμετρη αύξηση των εισαγωγών ενέργειας στην Ελλάδα, εις βάρος των εγχώριων μονάδων παραγωγής. 
4.     Η ΔΕΗ είναι υπέρ του συνολικού ανασχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, ώστε να δημιουργηθούν υγιείς δομές για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού. Για το σκοπό αυτό είμαστε   υπέρμαχοι της εφαρμογής του Target Model στην ελληνική αγορά Η/Ε. Θεωρούμε εξαιρετικά άδικο αλλά και αβάσιμο να κατηγορείται η ΔΕΗ ότι μονοπωλεί την αγορά, όταν το μερίδιό της στην ηλεκτροπαραγωγή έχει περιοριστεί στο 61% (α’ τρίμηνο 2015). Κεντρικός μας στόχος πρέπει να είναι η μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με την ασφάλεια εφοδιασμού σε κάθε χώρα. Από αυτή την οπτική γωνία πρέπει να αντιμετωπίζονται οι όποιες θεσμικές αλλαγές, τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Είναι πολύ πιθανό και πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη, ότι γενικές αλλαγές μπορεί σε επίπεδο χώρας με συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες να μην οδηγούν σε επιθυμητά αποτελέσματα.
Νωρίτερα, το energypress έγραψε:
Έχοντας επίγνωση ότι το κλίμα για τη ΔΕΗ στις Βρυξέλλες γίνεται όλο και πιο δυσμενές, ο επικεφαλής της εταιρείας Μ. Παναγιωτάκης βρίσκεται από χθες στην έδρα της Κομισιόν προκειμένου να επιδοθεί σε μια επιχείρηση “πειθούς” για την ορθότητα των θέσεών της.
Γνωρίζοντας ότι η Κομισιόν πιστεύει ότι στην Ελλάδα δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρισμού παρά βασιλεύει το μονοπώλιο της ΔΕΗ, ο Μ. Παναγιωτάκης θα επιχειρήσει σύμφωνα με πληροφορίες να κάνειλόμπινγκ για να άρει τον απομονωτισμό και να περάσει τις θέσεις της επιχείρησης ως προς την απελευθέρωση των αγορών.
Σε μια αναγνωριστική επίσκεψη, η διοίκηση της ΔΕΗ θα προσπαθήσει να αναλύσει τις θέσεις της ότι στη χονδρική η επιχείρηση δεν αποτελεί μονοπώλιο, ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν σχετίζονται με την αγορά του λιγνίτη παρά με τη λιανική η οποία έχει ανοίξει στον ανταγωνισμό, κ.ο.κ. Το οξύμωρο βέβαια είναι ότι την ίδια στιγμή οι πληροφορίες θέλουν τα ΝΟΜΕ να συμπεριλαμβάνεται στο ίδιο το κείμενο της ελληνικής πρότασης ως μεταβατική ρύθμιση για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη.
Το τι θα καταφέρει ο κ. Παναγιωτάκης είναι άγνωστο αφού η επίσκεψή του γίνεται ακριβώς στο πλαίσιο συνάντησης των επικεφαλής όλων των ηλεκτρικών εταιρειών της Ευρώπης, υπό τον Επίτροπο Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, και παρουσία της Επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρίτ Βεστάγκερ, ώστε να διαπιστωθεί η πρόοδος που έχει γίνει στο κεφάλαιο ηλεκτρισμός ως προς την ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας με τελικό σκοπό τη δημιουργία της “ενιαίας αγοράς ενέργειας”.
Θυμίζουμε ότι στο πρόσφατο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας που έγινε υπό τη λετονική προεδρία, και παρουσία του κ. Κανιέτε, ο Π. Λαφαζάνης απέρριψε ξανά την πολιτική της ενεργειακής ένωσης κατηγορώντας την Κομισιόν για νεοφιλελεύθερη απορρύθμιση. Ενώ ο Κανιέτε τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας ενεργειακής αγοράς πανευρωπαϊκά, με κοινούς κανόνες και περιορισμό του ρόλου των εθνικών πολιτικών, ο Π. Λαφαζάνης επέμεινε στην ενίσχυση των κρατικών μονοπωλίων.
Αλλά και η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρίτ Βεστάγκερ γνωρίζει πολύ καλά αν λειτουργεί ή όχι ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα. Έχει καλέσει άλλωστε δημόσια την ελληνική κυβέρνηση να μειώσει το μονοπώλιο της ΔΕΗ, και να προσαρμοσθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στις κοινοτικές οδηγίες, αποτρέποντας περαιτέρω αποκλίσεις, όπως η πρόθεση της κυβέρνησης γιαπεριορισμό της ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Μειώστε τα μονοπώλια
Κοινό μυστικό αποτελεί στις Βρυξέλλες, ότι κάθε φορά που η κουβέντα έρχεται στα ενεργειακά, η Ελλάδα μαζί με τη Βουλγαρία περιγράφονται ως συνώνυμες των μονοπωλίων και “κράτη case study” για το πώς κατορθώνουν επί χρόνια να κρατούν κλειστό τον ανταγωνισμό σε βάρος των καταναλωτών. Εκεί που διαφέρουν οι δύο χώρες είναι ότι ενώ η Σόφια πορεύεται πλέον με βάση τις κοινοτικές οδηγίες, η Αθήνα θεωρείται ότι ακολουθεί έναν δικό της, όλο και πιο «απρόβλεπτο» δρόμο.
Χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως το τελευταίο κάστρο των ενεργειακών μονοπωλίων πανευρωπαϊκά, είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι οι Βρυξέλλες πίεζαν να συμπεριληφθούν στην τελική λίστα της συμφωνίας όλα εκείνα που η ελληνική πλευρά, διά του υπουργού Π. Λαφαζάνη, έχει αποκηρύξει ως αδιαπραγμάτευτα.
Άφηναν μόνο ένα ανοικτό παράθυρο. Το κατά πόσο η κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ θα γίνει μέσω της επαναφοράς του σχεδίου πώλησης της "μικρής" ΔΕΗ ή μέσω του πιο ήπιου μέτρου των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος (ΝΟΜΕ), υπέρ του οποίου έχει ταχθεί ο Γ. Βαρουφάκης. Φαίνεται ότι θα συμβεί το δεύτερο. Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι τα ΝΟΜΕ είναι μόνο ένα μεταβατικό μέτρο.
Έτσι, η γραμμή των Βρυξελλών ήταν και παραμένει η εξής: Χωρίς γενναίες μεταρρυθμίσεις στα ενεργειακά, σπάσιμο του πανίσχυρου μονοπωλίου στον ηλεκτρισμό, και άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Στις συνθήκες του παζαριού και του συνεχούς γράψε - σβήσε, φαίνεται ότι σπάσιμο της "Μικρής ΔΕΗ" και η πώληση του ΑΔΜΗΕ έχουν φύγει προς το παρόν από τις απαιτήσεις των δανειστών, σίγουρα όμως θα συμπεριληφθεί το γαλλικό μοντέλο δημοπρασιών ρεύματος ΝΟΜΕ.

 http://energypress.gr/news/tis-theseis-tis-dei-gia-adi-dieisdysi-ape-rypoys-kai-target-model-paroysiase-o-panagiotakis

Αρχειοθήκη ιστολογίου