Το θλιβερό φαινόμενο να πηγαίνουν τα συνεργεία των εργολάβων της ΔΕΗ και να κόβουν το ρεύμα σε πολύτεκνες και άλλες φτωχές οικογένειες της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας, επειδή αδυνατούν να βρουν χρήματα για την εξόφληση των λογαριασμών, φαίνεται πως επαναλαμβάνεται, μετά τα γεγονότα των προηγούμενων χρόνων.
Τα capital controls αλλά και η ανέχεια του κόσμου ήρθαν και τίναξαν στον αέρα την προσπάθεια της ΔΕΗ, με τις ρυθμίσεις που εφάρμοζε, να ανακόψει τον υψηλό ρυθμό αύξησης των ανεξόφλητων λογαριασμών! Τραγική είναι πλέον περισσότερο από..
ποτέ άλλοτε, η κατάσταση με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς προς τη ΔΕΗ, τόσο από την Κρήτη όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Μάλιστα, το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Γιάννης Βρέντζος κάνει λόγο προς την εφημερίδα μας για ένα ποσό από χρέη προς την Επιχείρηση εξαιτίας ανεξόφλητων λογαριασμών που φτάνει ήδη τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Από τα αυτά, η Κρήτη έχει ένα σημαντικό κομμάτι οφειλών, καθώς αγγίζουν ή και ξεπερνούν σήμερα τα 70 με 80 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αυξάνονται διαρκώς με μαθηματική ακρίβεια. Και μάλιστα, πριν από τα capital controls, ήδη τα χρέη των Κρητικών προς τη ΔΕΗ ξεπερνούσαν τα 50 με 60 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει ότι μέσα σε λίγες μόνο μέρες αυξήθηκαν περίπου κατά 20 εκατομμύρια ευρώ!
Οι πάντες
«Τα χρέη αυτά προέρχονται από όλη την γκάμα των οφειλετών που ισχύει και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Δηλαδή, προέρχονται από νοικοκυριά, επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς. Έχουμε επιχειρηματία στο Ηράκλειο που πήγε και πλήρωσε στη ΔΕΗ 30.000 ευρώ, γιατί φοβήθηκε να μην του κουρέψουν τις καταθέσεις. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, αυτό ακούστηκε τον τελευταίο καιρό», λέει στην εφημερίδα μας ο συνδικαλιστής.
Στο ερώτημά μας για το ποιες κατηγορίες πολιτών και οφειλετών αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα πληρωμής των λογαριασμών του ρεύματος σε τοπικό επίπεδο, ο Γιάννης Βρέντζος εξηγεί ότι «προβλήματα έχουν οι πάντες. Οι μισθωτοί, οι εργάτες, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, όλος ο κόσμος. Ακόμα και όσοι είχαν μπει σε μια διαδικασία ρύθμισης, τώρα με τα capital controls αντιμετώπισαν αδυναμία πληρωμής των δόσεών τους».
Σκέψεις για «κούρεμα»
Οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του ο συνδικαλιστής αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή οι σκέψεις που γίνονται σε κεντρικό επίπεδο της ΔΕΗ είναι να γίνει «κούρεμα» χρέους σε όσους είναι καλοπληρωτές.
«Βέβαια, το ερώτημα», όπως λέει ο Γιάννης Βρέντζος, «είναι σήμερα, με αυτήν την κατάσταση, αν υπάρχουν καλοπληρωτές και ποιοι μπορεί να είναι αυτοί»… Πάντως, το σίγουρο είναι, κατά την άποψη του κ. Βρέντζου, ότι «η ΔΕΗ παλεύει διαρκώς να βρει τρόπους προκειμένου να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο απέναντι στην κοινωνία, που αντιμετωπίζει όλη αυτή την κατάσταση».
Ωστόσο, από την άλλη, δε θα αποφύγουν να δουν το σπίτι τους να βυθίζεται στο σκοτάδι οι άνθρωποι εκείνοι που αδυνατούν να πληρώσουν τη ΔΕΗ, αντιμετωπίζοντας προβλήματα επιβίωσης. Σύμφωνα με τον κ. Βρέντζο, «σε όλους όσοι έχουν μπει στα κοινωνικά τιμολόγια, η ΔΕΗ δε θα προχωρήσει σε καμία διακοπή.
Οι άλλοι όμως, που αφήνουν τουλάχιστον δύο λογαριασμούς ανεξόφλητους, θα δουν το ρεύμα τους κομμένο», όπως εκτιμά ο ίδιος. «Όταν όμως θα μπει σε κάποια ρύθμιση ο οφειλέτης, τότε δε θα πρέπει να φοβάται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο», επισημαίνει ο κ. Βρέντζος.
Μεγάλη αδικία
Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής συμφωνεί ότι είναι μεγάλη αδικία να αφήνει στο απυρόβλητο η Επιχείρηση μεγάλες επιχειρήσεις που χρωστούν υπέρογκα ποσά στο ρεύμα, της τάξεως των χιλιάδων και των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, και να κόβει για μερικές εκατοντάδες ευρώ το ρεύμα σε οικογένειες που έχουν πρόβλημα επιβίωσης και προσπαθούν να συντηρήσουν τα παιδιά τους για να μην πεθάνουν από την πείνα.
Τακτική συνήθης, τα λεγόμενα «χρόνια των μνημονίων», όταν είδαμε παιδιά να πεθαίνουν από το κρύο ή από αναθυμιάσεις… μαγκαλιού! «Η αλήθεια είναι», λέει ο συνδικαλιστής, «ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο σε όλους»…
Διακανονισμοί: Τα capital controls έκαναν μεγάλη ζημιά
Πάντως, η αλήθεια είναι ότι τα capital controls τίναξαν στον αέρα την πρώτη στοχευμένη προσπάθεια της ΔΕΗ να ανακόψει τον υψηλό ρυθμό αύξησης των ανεξόφλητων οφειλών, που απειλούν να στεγνώσουν τη ρευστότητά της. Από 1,8 δισ. ευρώ πριν από την επιβολή των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων, πλέον οι ανεξόφλητες οφειλές έφτασαν τα 2 δισ. ευρώ, αύξηση δηλαδή 10% μόλις μέσα σε ένα μήνα. Και όλα αυτά την ώρα που η νέα διοίκηση της ΔΕΗ είχε θέσει σε εφαρμογή νέο πρόγραμμα διακανονισμών, με μειωμένη προκαταβολή και μέχρι 36 δόσεις, με στόχο τη βελτίωση της εισπραξιμότητας.
Σχεδόν ταυτόχρονα η Επιχείρηση έθεσε σε λειτουργία και ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα για τον εντοπισμό συστηματικών «μπαταχτσήδων», που ενώ έχουν δυνατότητα δεν προχωρούν σε αποπληρωμή των οφειλών τους.
Και όπως φαίνεται, είναι πολλοί αυτοί σε επίπεδο Ελλάδας. Αλλά την ίδια ώρα, όπως έχουμε γράψει πάρα πολλές φορές στη «Νέα Κρήτη» τα τελευταία χρόνια, είναι απορίας άξιο γιατί η Επιχείρηση αφήνει εντελώς στο απυρόβλητο δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες, Περιφέρειες και άλλους φορείς, που της χρωστούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Εννοείται, βέβαια, ότι δε μιλάει κανείς για τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλά και για άλλους χώρους που οφείλουν πολλά λεφτά στη ΔΕΗ, αλλά ο ρόλος τους είναι άκρως σημαντικός για την ανθρώπινη υγεία.
neakriti.gr